Ar varnos rengia laidotuves?

Varnų bei giminingų paukščių tarpe yra pakankamai įprasta susirinkti aplink mirusį savo giminaitį. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad varnos gedi anapilin iškeliavusio giminaičio. Iš tikrųjų, paukščiai bando išsiaiškinti, ar toje vietoje, kurioje krito nelaimėlis, gresia koks nors pavojus, kad kitos varnos ateityje galėtų išvengti šio pavojaus.

Varnos jautriai reaguoja tik į negyvus savo giminaičius, o kiti paukščiai joms nelabai rūpi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Varnos jautriai reaguoja tik į negyvus savo giminaičius, o kiti paukščiai joms nelabai rūpi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2016, 3:12 PM, atnaujinta May 14, 2017, 6:51 PM

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad JAV varnos žmogaus rankose nešamą negyvą giminaitį sieja su pavojumi ir gali imti vengti lesti netoli šių žmonių.

Tyrimo, kuris truko 2 metus, metu tyrėjai pabėrė lesalo varnoms 100 skirtingų vietų Vašingtono valstijoje (JAV). Šis lesalas pritraukė daug besiporuojančių ir perinčių varnų. Tuomet buvo paprašyta, kad 25 savanoriai, dėvintys kaukes, stovėtų šalia lesalo 30 minučių ir tą aiškiai matytų varnos. Kaukės pridengė savanorių veido išraiškas, taip pat leido savanoriams keistis eksperimento metu.

Stovėdamas kiekvienas savanoris laikė rankose negyvą varną, stovėdamas šalia negyvo raudonuodegio sakalo, arba tiesiog stovėjo šalia negyvo raudonuodegio sakalo, kurio gniaužtuose buvo negyva varna. Taip pat prie lesalo kartais stovėjo žmogus tuščiomis rankomis, arba prie lesalo tiesiog nebuvo nieko.

Beveik kaskart pamačiusios žmogų ir negyvą varną, kitos varnos imdavo leisti garsius garsus, tokiu būdu kviesdamos kitas varnas. Iš keturių aukščiau nurodytų situacijų sakalo ir negyvos varnos atvejis sulaukė didžiausios reakcijos. Tačiau varnos visai nereagavo į tuščiomis rankomis stovintį savanorį.

Savanoriai, į kuriuos varnos reagavo, nuolat grįždavo į tą pačią vietą šešias savaites iš eilės, tiesa, šįkart tuščiomis rankomis. Nepaisant to, varnos vėl imdavo skleisti didelį garsą ir vengė šios vietos keletą dienų. Tai reiškia, kad žmones su negyvomis varnomis rankose paukščiai laiko grėsme.

Antrojo eksperimento metu savanoriai rankose laikė negyvus karvelius, tačiau varnos reaguodavo žymiai ramiau. Taigi varnos jautriai reaguoja tik į negyvus savo giminaičius, o kiti paukščiai joms nelabai rūpi.

Kitas eksperimentas parodė, kad amerikietiškos varnos niekada nepamiršta žmogaus veido – netgi praėjus 10 metų! Tokie įgūdžiai yra naudingi šiems ilgaamžiams paukščiams, nes jos dažnai susiduria su neprognozuojamais žmonėmis. Jeigu esi varna, vieni žmonės norės tave užmušti, o kiti – palesinti. Taigi varnai yra svarbu atpažinti žmogų, kuris jai nori gero, ir žmogų, kuris jai nori blogo. Taigi varnos turi būti budrios su žmonėmis.

Senesnio tyrimo metu peršvietus varnų smegenis buvo pastebėta, kad varnai pamačius žmogų, laikantį negyvą varną, būdavo aktyvuojama jų smegenų dalis, atsakinga už mokymąsi ir atmintį. Tokie prisiminimai yra atnaujinami, jeigu dar kartą pamatomas tas pats žmogus.

Šaltinis: News.nationalgeographic.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.