Niekada ne per vėlu? Tyrimas atskleidė, kad mesti rūkyti verta net ir tokiame įspūdingame amžiuje

2024 m. spalio 10 d. 10:20
Lrytas.lt
Naujų tyrimų duomenimis, žmonės, kurie meta rūkyti net sulaukę 75 metų, gali pailginti savo gyvenimo trukmę. Tyrimo rezultatai rodo, kad niekada nevėlu rinktis sveiką gyvenimo būdą.
Daugiau nuotraukų (1)
Mičigano universiteto (U-M) visuomenės sveikatos mokslininkai teigia, kad jų atliktas tyrimas patvirtina „labai svarbų vertinimą, jog metimas rūkyti yra geriausias dalykas, kurį žmonės gali padaryti, kad pailgintų savo gyvenimo trukmę“.
Šios žinios galėtų rimtai paskatinti žmones, kurie visą gyvenimą rūkė ir galbūt jau susitaikė su ilgalaike padidėjusia vėžio ar širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Vieno tyrimo, kuriame dalyvavo beveik 13 000 vidutinio amžiaus vyrų, metu nustatyta, kad tie, kurie tyrimo pradžioje rūkė 30 ir daugiau cigarečių per dieną, per kitus 25 metus turėjo 21 proc. didesnę riziką mirti.
Tačiau šie pavojai nėra fiksuoti. Daugybė tyrimų parodė, kad bet kokio amžiaus rūkalių metimas rūkyti yra trumpalaikė nauda sveikatai, o U-M universiteto mokslininkai dabar nustatė, kad ilgalaikė nauda yra naudinga ne tik jauniems ir vidutinio amžiaus suaugusiesiems, kurie meta rūkyti.
Jų skaičiavimai rodo, kad 35–75 metų amžiaus žmonės, kurie anksčiau rūkė, metę cigaretes gerokai pailgino savo gyvenimo trukmę.
Remdamasi viešai prieinamais reprezentatyviais JAV nacionaliniais sveikatos duomenimis, komanda atliko keletą skaičiavimų, kad apskaičiuotų vidutinį dėl rūkymo prarastų metų skaičių – ir vidutinį metų skaičių, gautą metant rūkyti įvairiame amžiuje.
Buvo vertinamas 35, 45, 55, 65 ir 75 metų amžius, kai metama rūkyti.
Metusiųjų rūkyti vidutinė gyvenimo trukmė buvo palyginta su tų, kurie toliau rūkė sulaukę šio konkretaus amžiaus 0 ir su tais, kurie niekada nerūkė sulaukę šio amžiaus. Visi šie skaičiavimai buvo pavaizduoti grafike pagal tikimybę.
Palyginti su tais, kurie niekada nerūkė, buvo prognozuojama, kad asmenys, kurie rūkė būdami 35 metų amžiaus ir toliau rūkė visą likusį gyvenimą, vidutiniškai praranda apie 9 gyvenimo metus (23 proc. visos tikėtinos gyvenimo trukmės).
Tuo tarpu žmonių, kurie nustojo rūkyti būdami 35 metų, gyvenimo trukmė nuo niekada nerūkiusių asmenų skyrėsi tik maždaug vieneriais metais. Kitaip tariant, jie susigrąžino vidutiniškai apie 8 metus tikėtino gyvenimo.
Šias išvadas patvirtina ankstesnis Kanados ir Norvegijos mokslininkų tyrimas, kuriame nustatyta, kad jei žmogus gali mesti rūkyti dešimtmetį, jis potencialiai gali „susigrąžinti“ dešimtmetį gyvenimo. Tačiau net ir vyresniame amžiuje buvo pastebėta nauda tikėtinai gyvenimo trukmei.
Dabartinis tyrimas su tuo sutinka. Prognozuojama, kad asmenys, kurie rūkė būdami 75 metų amžiaus ir rūkė toliau visą likusį gyvenimą, vidutiniškai prarado apie 4,4 gyvenimo metų (beveik 50 proc. tikėtinos gyvenimo trukmės šiame amžiuje).
Tačiau remiantis tikimybių kreivėmis, tikimybė, kad metę rūkyti 65 ir 75 metų amžiaus asmenys laimės bent 1 metus gyvenimo, yra atitinkamai 23 ir 14 procentų. Ir tai nėra priežastis šaipytis, rašo „Science Alert“.
Akivaizdu, kad didžiausia nauda gaunama tada, kai rūkalius meta rūkyti anksčiau, o ne vėliau – tačiau tai nereiškia, kad mesti rūkyti vyresniame amžiuje neverta. Iš tikrųjų tai gali padėti laimėti laiko.
„Šios išvados gali būti vertingos gydytojams, ieškantiems mokslinių įrodymų, kurie motyvuotų rūkančius pacientus mesti rūkyti“, – daro išvadą U-M mokslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.