Pastebėtas dėsningumas: 99 proc. mirčių nuo COVID-19 atvejų JAV vienija būtent šis faktorius

2021 m. liepos 1 d. 10:58
Lrytas.lt
Beveik visi COVID-19 mirčių atvejai JAV yra tarp nepasiskiepijusių žmonių, nustatė „Associated Press“ (AP) atlikta analizė.
Daugiau nuotraukų (6)
Gegužės mėnesį dėl COVID-19 šioje šalyje hospitalizuota daugiau nei 853 000 žmonių, mažiau nei 1 200 iš jų – arba apie 0,1 proc. – buvo pilnai paskiepyti, nustatė AP, išnagrinėjusi JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenis.
Tarp 18 000 mirusių nuo naujojo koronaviruso pilnai pasiskiepijusių buvo tik 150 – arba tik 0,8 proc.
„[Vakcinos] yra beveik 100 proc. veiksmingos nuo sunkios ligos formos ir mirties, o tai reiškia, kad beveik kiekviena mirtis nuo COVID-19 yra ypač tragiška, nes šiuo metu beveik kiekvienos mirties, ypač tarp suaugusiųjų, galima buvo išvengti“, – per spaudos konferenciją sakė CDC direktorė dr. Rochelle Walensky.
CDC duomenys rodo, kad daugiau nei 45 procentai visų amerikiečių yra pilnai paskiepyti, tačiau „The Washington Post“ praneša, kad skiepijimo rodikliai lėtėja, mažiau amerikiečių užsiregistruoja vakcinavimuisi.
Tai vyksta kaip tik tuo metu, kai aukščiausi šalies sveikatos priežiūros pareigūnai ragina amerikiečius skiepytis, nes vis labiau plintantis „Delta“ variantas, kilęs iš Indijos, tampa vis didesniu rūpesčiu.
Dr. R.Walensky „NBC News“ sakė, kad iki šiol pateikti duomenys rodo, jog dvi „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų dozės turėtų labai gerai veikti prieš „Delta“ variantą, ir ji ragina žmones pasiskiepyti antrąja doze, jei jie to dar nepadarė.
Tačiau ji yra susirūpinusi dėl zonų visoje šalyje, kurios yra mažiau paskiepytos nei kitos. Tarp JAV apskričių egzistuoja didelis vakcinavimosi skirtumas: kai kurios zonos yra tik 0,1 proc. pasiskiepijusios, o kitos – beveik 100 proc.
Tiems, kur pasiskiepyta mažiau, dėl naujojo koronaviruso varianto egzistuoja didesnė protrūkio rizika. Ekspertai teigia, kad norint jog virusas nebeplistų, idealiu atveju pilnai pasiskiepiję turėtų būti bent 75 proc. visuomenės.
„Kai kuriose vietose pasiskiepijusių yra daugiau nei 60 proc. tad yra keletas zonų, kurios yra gana saugios, – neseniai „Business Insider“ sakė „Virginia Tech“ epidemiologė Lisa Virgin. – Tačiau turime suprasti, kad viruso perdavimui tereikia vos poros atvejų, kai pora žmonių patenka į bendruomenę“.
Lietuvos statistikos departamento ketvirtadienio žiniomis, šiuo metu šalyje yra iš viso paskiepyti 1 241 133 žmonės, arba 44,4 proc. gyventojų. Gausiausiai paskiepyta 65-69 metų gyventojų grupė, mažiausiai – 12-15 metų grupė.
Nuo epidemijos pradžios naujasis koronavirusas pagrindine mirties priežastimi tapo 4384 Lietuvos gyventojams.
Parengta pagal „Business Insider“ ir Lietuvos statistikos departamento duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.