Prestižiniuose Australijos apdovanojimuose – lietuvio profesoriaus triumfas

Profesoriai Elena Ivanova ir Saulius Juodkazis už naują medžiagą, kuri pražudo antibiotikams atsparias žaliamėlės pseudomonos (Pseudomonas aeruginosa) bakterijas, sukeliančias pavojingas infekcijas, pagerbti Australijos muziejaus apdovanojimuose – „Eureka Prizes“.

 E. Ivanovos ir S. Juodkazio komanda iš Swinburne University of Technology (Australija) sukūrė nanomedžiagą, primenančią vabzdžių (kaip laumžirgių ir cikadų) sparnų paviršių, kurie patys natūraliai sterilizuojasi.<br> theaustralian.com.au nuotr.
 E. Ivanovos ir S. Juodkazio komanda iš Swinburne University of Technology (Australija) sukūrė nanomedžiagą, primenančią vabzdžių (kaip laumžirgių ir cikadų) sparnų paviršių, kurie patys natūraliai sterilizuojasi.<br> theaustralian.com.au nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT.lt

Sep 1, 2017, 10:05 AM, atnaujinta Sep 1, 2017, 11:39 AM

Kasmet rengiamuose „Eureka Prizes“ pagerbiami geriausi mokslo, mokslo populiarinimo, inovacijų ir technologijų projektai.

Pseudomonas genties bakterijų gali būti vandenyje, nuotekose, dirvožemyje ir pan. Šios bakterijos dažnai sukelia pavojingas ir net mirtinas ligas – šlapimo ir kvėpavimo sistemų, virškinimo trakto, kaulų ir sąnarių, minkštųjų audinių infekcijas, dermatitą, bakteremiją, o taip pat įvairias sistemines infekcijas. P. aeruginosa infekcija yra ypač rimta pacientų, hospitalizuotų dėl onkologinių susirgimų, AIDS, cistinės fibrozės ar nudegimų, problema. Šių pacientų atvejais mirtingumas gali siekti 50 proc.

P. aeruginosa bakterijų paplitimas mokslininkams kelia nerimą ir dėl to, kad jos yra atsparios daugumai antibiotikų.

E. Ivanovos ir S. Juodkazio komanda iš Swinburne University of Technology (Australija) sukūrė nanomedžiagą, primenančią vabzdžių (kaip laumžirgių ir cikadų) sparnų paviršių, kurie patys natūraliai sterilizuojasi, skelbia australianmuseum.net.au.

„Kai tyrėme bakterijų sąveikas su skirtingais paviršiais, atradome, kad bakterijos pražudomos ant laumžirgių ir cikadų sparnų paviršiaus“, – pasakoja E. Ivanova. Ji priduria, naująja medžiaga bus galima padengti medicininius implantus, taip padarant juos kur kas saugesnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.