Ukrainiečiams į rankas atiteko pažangiausias rusų dronas – įvertino, kiek tai skausminga Rusijai Tokių Rusija turi vos kelis

2024 m. spalio 7 d. 13:32
Lrytas.lt
Šeštadienį Ukrainos kariai Rytų Ukrainoje sulaukė netikėtos dovanos – virš Časiv Jaro iš dangaus nukrito retas Rusijos karinių oro pajėgų dronas „Ochotnik“.
Daugiau nuotraukų (1)
Egzistuoja tik keletas šių reaktyviniais varikliais varomų dronų. Dabar vienas iš jų – arba bent jau jo nuolaužos – yra Ukrainos ir sąjungininkų rankose. „Jie išardys jį iki paskutinio varžtelio ir, žinoma, susipažins su turtingu jo vidaus turiniu“, – skundėsi neoficialus Rusijos karinių oro pajėgų „Telegram“ kanalas „Fighterbomber“.
Neaišku, kas atsitiko, kad radarų išvengęs dronas buvo numuštas. Iš žemės nufilmuotame vaizdo įraše užfiksuota, kaip karo lėktuvas paleidžia raketą į strėlės antgalio formos „Ochotnik“ ir pataiko.
Ar šaulys buvo ukrainiečių kovotojas? Ar tai buvo rusas? Pirmasis variantas atrodo labiau tikėtinas, tačiau antrasis nėra neįtikėtinas, rašo „Forbes“. Jei „Ochotnik“ sugedo, rusai galėjo nuspręsti jį numušti, o ne rizikuoti, kad jis avariniu būdu nusileis Ukrainos teritorijoje.
„Labai norisi tikėtis, kad tai buvo kontrolės praradimas dėl to, kad kažkas sugedo... arba bepiločio orlaivio smegenys išprotėjo dėl savų priežasčių, o ne dronas buvo perimtas priešo“, – rašoma „Fighterbomber“ kanale.
Galbūt „Ochotnik“ pateko ir į stiprius radijo trukdžius tame fronto linijos sektoriuje. Tikėtina, kad dronas nebuvo visiškai savarankiškas, o priklausė nuo nuolatinio ryšio su operatoriais žemėje. Šią konstrukcinę detalę dabar galės patvirtinti arba paneigti Ukrainos ir sąjungininkų analitikai, kurie apžiūrinėja „Ochotnik“ liekanas.
Tai – praradimas nukentėjusioms Rusijos karinėms oro pajėgoms, kurios dėl ukrainiečių ginklų, raketų ir bepiločių orlaivių neteko daugiau nei 100 karo lėktuvų, įskaitant bent vieną „nematomą“ „Suchoj Su-57 „ naikintuvą.
Pirmieji neryškūs drono „Ochotnik“ vaizdai pasirodė 2019 m. sausį, Rusijos aviacijos interneto svetainėje. Nuotraukose buvo pavaizduotas vilkikas, velkantis 11 tonų sveriantį bepilotį orlaivį sniegu padengtu kilimo ir tūpimo taku Novosibirsko oro uoste Rusijos pietuose.
„Skraidančio sparno“ konstrukcija pasižymintis – ir savo forma panašus į „nematomą“ JAV karinių oro pajėgų bombonešį „Northrop Grumman B-2“ – „Ochotnik“ (kas rusiškai tai reiškia „medžiotoją“) teoriškai gali prasiskverbti pro priešo gynybą. Dronas priklauso tai pačiai klasei, kaip ir Kinijos bepilotis „Tian Ying“ bei JAV karinių oro pajėgų žvalgybinis „Lockheed Martin RQ-170“.
Gali būti, kad tai tebėra tobulinamas orlaivis. Nors Rusijos karinės oro pajėgos neretai siunčia bandomuosius lėktuvus į kovos zonas, kad surinktų duomenis realiomis sąlygomis, prarastas retas ir brangus bandomasis lėktuvas kovinių bandymų metu yra didžiulė kliūtis kūrimo darbams.
Yra keletas akivaizdžių priežasčių, kodėl Rusijos karinės oro pajėgos gali jaustis priverstos dislokuoti „Ochotnik“, ypač kaip stebėjimo priemonę. Rusai vis sparčiau ir greičiau praranda savo standartinius stebėjimo dronus.
Pasak analitiko Andrew Perpetua, Rusijos pajėgos per 31 mėnesį trunkantį plataus masto karą su Ukraina kasdien vykdo maždaug 300 žvalgybinių dronų reisų. Pastaruoju metu beveik trečdalis šių išskridimų baigiasi droną numušus Ukrainos pajėgoms.
Galbūt numatydami žvalgybos spragą, rusai stipriai surizikavo savo naujausiu – ir vis dar ne visiškai parengtu – kūriniu. Tačiau „Ochotnik“ galėjo tapti tų pačių Ukrainos gynybos priemonių, dėl kurių dangus virš fronto linijos tapo toks pavojingas mažiau sudėtingiems dronams, auka, rašo „Forbes“.
karybakarinė technikadronas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.