Įvertino, kiek metų prireiks Rusijai atkurti savo armijos pajėgumus

​Rusijai prireiks penkerių metų, kad Maskvos kariuomenė vėl taptų tokia, kokia buvo 2022 m. vasarį – nes karas Ukrainoje tęsiasi, aukų daugėja ir konflikto pabaigos perspektyvų nematyti, teigia ekspertas.

Karas Ukrainoje. Časiv Jaras. (Asociatyvinė nuotrauka)<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Časiv Jaras. (Asociatyvinė nuotrauka)<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-07-24 21:15

Anot Jungtinės Karalystės (JK) gynybos štabo viršininko Tony Radakino, Rusijos kariuomenė per beveik dvejus su puse metų trunkantį plataus masto karą Ukrainoje jau prarado apie 550 000 kareivių.

„Mūsų vertinimais, V. Putinui prireiks penkerių metų, kad atkurtų Rusijos kariuomenę iki tokio lygio, koks buvo 2022 m. vasarį“, – sakė T. Radakinas Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (RUSI) sausumos karybos konferencijoje Londone. Po to prireiks dar penkerių metų, kad būtų „pašalintos silpnosios vietos, kurias atskleidė karas“, pridūrė jis.

T. Radakino nurodytas aukų skaičius yra šiek tiek mažesnis už Kijevo paskelbtus skaičius – antradienį Ukrainos kariuomenė nurodė, kad nuo 2022 m. vasario mėn. Maskva neteko 568 980 kareivių.

Nukentėjusiųjų skaičių labai sunku tiksliai nustatyti, tačiau Vakarų vertinimai dėl Rusijos aukų pastaraisiais mėnesiais iš esmės sutapo su Ukrainos nurodomais skaičiais.

BBC Rusijos tarnyba ir Rusijos nepriklausoma žiniasklaidos priemonė „Mediazona“ šio mėnesio pradžioje sakė, kad patvirtino beveik 60 000 Rusijos kareivių, žuvusių Ukrainoje iki liepos vidurio, tapatybes.

Rusija nutyli apie savo nuostolius. Buvęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu 2022 m. rugsėjį sakė, kad per pirmuosius šešis plataus masto karo mėnesius Ukrainoje žuvo kiek mažiau nei 6000 rusų kareivių.

Ukraina yra sakiusi, kad Rusija kas mėnesį į savo gretas gali įvesti iki 30 000 naujų kareivių. Kijevo duomenys rodo, kad Maskva kiekvieną mėnesį praranda šiek tiek daugiau kareivių nei šis skaičius.

Ukraina taip pat patyrė nemažai nuostolių, tačiau retai skelbia konkrečius skaičius. 2024 m. vasarį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad nuo karo pradžios žuvo 31 000 Ukrainos karių.

Birželio pradžioje V. Putinas pareiškė, kad Ukrainos „negrįžtami nuostoliai“ yra penkis kartus didesni nei Rusijos, tačiau bendrų skaičių nepateikė.

Vakarų žvalgyba ir ekspertai teigia, kad daugelis šiuo metu fronto linijose esančių Rusijos kareivių yra menkai apmokyti – dažnai jie yra savanoriai arba nuteistieji – ir negali vykdyti sudėtingų operacijų. BBC Rusijos tarnybos ir „Mediazona“ duomenys taip pat rodo, kad nemažai žuvusiųjų rusų kareivių yra buvę kaliniai arba savanoriai.

Paregta pagal „Newsweek“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.