Ukraina prieš Rusijos dronus naudoja Pirmojo pasaulinio karo taktiką – ir ji veikia! (1)

Originalieji Ukrainos dronų medžiotojai vėl pakilo į orą savo 50 metų senumo sraigtiniu mokomuoju lėktuvu – ir vos per kelias dienas savo ir taip įspūdingą sąskaitą papildė dviem rusų dronų sunaikinimais ore, rašo „Forbes“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2024, 8:49 PM

Šeštadienį internete išplitusiame Rusijos drono vaizdo įraše matyti du ukrainiečių aviatoriai, sėdintys atviroje aštuntojo dešimtmečio gamybos mokomojo lėktuvo „Jak-52“ kabinoje ir stebintys savo naujausią taikinį – patį droną, kuriuo užfiksuotas šis vaizdas. „Jak-52“ ir rusų dronas yra vos už kelių metrų vienas nuo kito.

Atrodo, kad ant galinės sėdynės sėdintis keleivis kažkuo taikosi į droną.

Anksčiau šį mėnesį vienas rusų tinklaraštininkas skundėsi, kad „Jak-52“ įgula „šaudo į mūsų bepiločius orlaivius kaip šaudykloje“. Kiti numušinėjimą prilygino Pirmojo pasaulinio oro dvikovomis.

Balandžio viduryje internete buvo išplatinti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip apie 190 km per valandą greitį pasiekiantis „Jak-52“, matyt, priklausantis Ukrainos savanorių skraidymo klubui (bet akivaizdžiai kovojantis Ukrainos oro pajėgų vardu) virš Chersono srities Pietų Ukrainoje priartėja prie Rusijos žvalgybinio drono „Orlan“ – ir kaip pranešama, jį numuša.

Po šešių savaičių, birželio pradžioje, internete pasirodė panašus vaizdo įrašas, šį kartą užfiksuotas rusų. Jame užfiksuota, kaip „Jak-52“ priartėja prie Rusijos žvalgybos drono „ZALA“. Tame vaizdo įraše matyti, kaip ant galinės sėdynės sėdintis šaulys kažko siekia, galbūt ginklo.

Antradienį socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusiose nuotraukose matyti, kad ant sraigtinio „Jakovlev“ šono matyti pažymėti laimikiai: mažiausiai šeši „Orlan“ ir du „ZALA“. Kitos žymės yra gana dviprasmiškos.

Šeštadienį užfiksuotame vaizdo įraše, atrodo, užfiksuota dar viena pora laimikio žymių – o tai reiškia, kad ukrainiečių dronų medžiotojų savaitė buvo darbinga, rašo „Forbes“.

Kai socialinėje žiniasklaidoje pasirodė pirmieji „Jak-52“ ir dronų kovų vaizdo įrašai, kai kurie stebėtojai spėliojo, kad vienos tonos svorio mokomojo lėktuvo įgula šaudė į dronus iš po sparno esančių ginklais arba raketomis. Tačiau kaip pažymi italų aviacijos ekspertas Davidas Cenciotti, tik nedaugelis „Jak-52“ kada nors buvo modifikuoti taip, kad juose po sparnais būtų galima įrengti ginklus. Todėl kai paaiškėjo, kad ukrainiečiai tiesiog šautuvu šaudė iš galinės lėktuvo sėdynės, neturėtų nieko labai stebinti.

Tuo metu, kai Ukrainos karinės oro pajėgos stengiasi taupyti brangias „žemė-oras“ raketas pavojingiausiems Rusijos taikiniams – balistinėms ir sparnuotosioms raketoms, o taip pat pilotuojamiems naikintuvams-bombonešiams, mėtantiems galingas sklendžiančias bombas, – vaikinas su šautuvu, skrendantis lėtu propeleriniu lėktuvu, yra nebrangus būdas numušti toli nuo fronto linijos įsibrovusius rusų dronus, rašo „Forbes“.

Tačiau tai nereiškia, kad ukrainiečiams tai lengva. Tiek „Jak-52“ pilotas, tiek ant galinės sėdynės sėdintis šaulys turi būti įgudę ir kantrūs, kad efektyviai nukautų nedidelį droną.

Vėlgi, tai nesiskiria nuo Pirmojo pasaulinio karo mūšio oro dvikovų. Po vieno iš pirmųjų susidūrimų lėktuvas prieš lėktuvą Karališkojo Skrydžių korpuso stebėtojas Archibaldas Jamesas prisipažino atidengęs ugnį į vokiečių pilotą iš per didelio atstumo. „Nustačiau šautuvo taikiklį į 600 jardų ir paleidau šešis apgalvotus šūvius – bet pasirodžiau visiškai apgailėtinai, nes visai į jį nepataikiau“, – rašė jis.

„Neabejoju, kad buvau už kelių mylių, – teigė A. Jamesas. – Tuomet neturėjome supratimo, iš kokių artimų atstumų reikia šaudyti, kad apskritai būtų koks nors efektas.“

Jei to „Jak-52“ ukrainiečių įgula patyrė panašų mokymosi procesą, tai įvyko prieš kelis mėnesius. Per visus neseniai vykusius susirėmimus iš oro ukrainiečių lėktuvo pilotas, matyt, primanevruodavo iki taikinio per kelias dešimtims metrų, o jau tada galinės vietos keleivis pradėdavo šaudyti.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.