Išslaptino istorinius kadrus: parodė, kaip iš tiesų atrodė Gyvačių salos išlaisvinimo operacija

Sekmadienį Ukrainos saugumo tarnybos paskelbtoje anksčiau nematytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Kijevo pajėgos prieš dvejus metus iš Rusijos atkovojo svarbų Juodosios jūros forpostą.

 Stopkadrai, lrytas.lt mont.
 Stopkadrai, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2024, 7:52 PM, atnaujinta Jul 1, 2024, 8:03 PM

Ukrainos pajėgos, įskaitant Kijevo saugumo tarnybą (SBU), 2022 m. birželį „įvykdė unikalią ir itin svarbią operaciją“ Gyvačių saloje, sakoma sekmadienį SBU žinutėje žinybos „Telegram“ kanale.

Maskvos kovotojai taikėsi į Gyvačių salą jau pirmosiomis invazijos, prasidėjusios 2022 m. vasario 24 d., valandomis. Tačiau saloje esantys ukrainiečių pareigūnai greitai išgarsėjo ekspromtu atsakydami į Rusijos karo laivo reikalavimus pasiduoti.

Rusijos ir Ukrainos karių susirėmimai aplink Gyvatės salą vėl pateko į laikraščių antraštes praėjusių metų birželį, kai Ukraina susigrąžino forpostą po to, kai Rusija pareiškė, kad traukiasi iš salos, ir tai reikėtų traktuoti kaip „geros valios gestą“.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos baigė savo užduotis Gyvačių saloje ir išvedė ten dislokuotą įgulą“, – birželio pabaigoje sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai.

Sekmadienį SBU paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip Ukrainos kariai artėja prie Gyvačių salos ir apšaudo taikinius. Vaizdo kamerų įrašuose matyti, kaip kovotojai nusileidžia į salą, prasiskina kelią pro sugriautus pastatus ir šaudo iš ginklų.

Operaciją „sudarė keli etapai“, – teigiama trumpame SBU pareiškime. Gyvačių salos užėmimas „buvo strategiškai svarbus, nes nuo tada prasidėjo laipsniškas priešo išstūmimas iš Juodosios jūros“, pridūrė karinė žvalgyba.

Ukrainos karinės žvalgybos agentūros vadovas Kyrylo Budanovas anksčiau yra apibūdinęs Gyvačių salą kaip strategiškai svarbią dėl civilinių, prekybos ir karinių priežasčių.

„Kas kontroliuoja salą, bet kuriuo metu gali blokuoti civilinių laivų judėjimą visomis kryptimis į Ukrainos pietus“, taip pat pulti Vakarų Ukrainą, 2022 m. gegužės viduryje sakė K. Budanovas.

Sala yra netoli Rumunijos – Juodosios jūros šiaurės vakaruose, iš kur Ukraina gali sėkmingai kelti grėsmę Rusijos Juodosios jūros laivynui, kuris iš dalies veikia iš Rusijos Sevastopolio bazės, esančios aneksuoto Krymo pusiasalio vakariniame pakraštyje.

Pranešimuose taip pat teigiama, kad Kremlius planuoja naują karinę bazę Očamčyro uoste Abchazijoje, separatistiniame Gruzijos regione. Tai dar labiau nutolintų Rusijos įrangą nuo Ukrainos pakrantės.

Vakarų žvalgyba įvertino, kad Rusija apribojo savo veiklą Juodosios jūros šiaurės vakaruose, perkeldama savo pajėgas toliau į rytus, į Novorosijsko bazę. Maskva taip pat investavo į naują bazėje dislokuoto laivyno apsaugą – nes Kijevas siekia išplėsti šių objektų pasiekiamumą.

„Iš esmės mes apribojome Rusijos laivyną Novorosijsko įlankoje“, – gegužės pabaigoje sakė SBU vadovas Vasilijus Maliukas, rašo „Newsweek“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.