Rusija visais būdais stengiasi apsaugoti „Putino prizą“ – štai ką sugalvojo šįkart

Rusija aplink pagrindinį tiltą, jungiantį ją su okupuotu Krymo pusiasaliu, pastatė baržas ir kitas gynybines priemones, atskleidžia naujausios palydovinės nuotraukos. Atrodo, kad taip stengiamasi apsaugoti statinį nuo Ukrainos jūrų dronų, rašo „Business Insider“.

Iki birželio 8 d. – t. y. praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai buvo padarytos nuotraukos – apsaugos priemonių padaugėjo ir, remiantis „Maxar Technologies“ užfiksuotomis palydovinėmis nuotraukomis, buvo pastatytos kelios papildomos baržos ir įrengtos plūduriuojančios apsauginės konstrukcijos.<br>„Maxar Technologies“ palydovinės nuotr.
Iki birželio 8 d. – t. y. praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai buvo padarytos nuotraukos – apsaugos priemonių padaugėjo ir, remiantis „Maxar Technologies“ užfiksuotomis palydovinėmis nuotraukomis, buvo pastatytos kelios papildomos baržos ir įrengtos plūduriuojančios apsauginės konstrukcijos.<br>„Maxar Technologies“ palydovinės nuotr.
Gegužės 23 d. užfiksuotose palydovinėse nuotraukose, kurias paskelbė Jungtinės Karalystės vyriausybė, matėsi daugybė pastatytų baržų.<br>JK gynybos ministerijos nuotr.
Gegužės 23 d. užfiksuotose palydovinėse nuotraukose, kurias paskelbė Jungtinės Karalystės vyriausybė, matėsi daugybė pastatytų baržų.<br>JK gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2024, 8:17 PM

Kerčės tiltas – Rusijos prezidento Vladimiro Putino branginamas pasiekimas ir Kremliaus siekio visam laikui išlaikyti Krymo kontrolę simbolis – jau tapo kelių garsių Ukrainos atakų, įskaitant jūrų dronų smūgį, auka.

Ankstesnės pastangos apsaugoti tiltą buvo neveiksmingos, o Ukrainai toliau diegiant naujoves ir vykdant itin efektyvias jūrų dronų programas, naujų Rusijos gynybinių užtvarų gali nepakakti, kad būtų išvengta tolesnių atakų.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija neseniai pranešė, kad gegužės pradžioje Rusija pradėjo statyti baržas kaip užtvaras pietinėje tilto, kuris jungia Rusiją su Krymu ir palengvina karinę bei ekonominę veiklą, pusėje. Gegužės 23 d. užfiksuotose palydovinėse nuotraukose, kurias paskelbė Jungtinės Karalystės vyriausybė, matėsi daugybė pastatytų baržų.

JK gynybos ministerija birželio 8 d. atnaujintoje žvalgybos informacijoje teigė, kad „šias baržas pastatė Rusijos pajėgos, taip bandydamos apginti tiltą ir laivybos kanalą, sumažindamos Ukrainos bepiločių jūrų dronų galimus priartėjimo kampus“ ir pridūrė, kad „anksčiau įrengtos užkardos buvo pažeistos audrų, todėl jų veiksmingumas sumažėjo“.

Iki birželio 8 d. – t. y. praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai buvo padarytos nuotraukos – apsaugos priemonių padaugėjo ir, remiantis „Maxar Technologies“ užfiksuotomis palydovinėmis nuotraukomis, buvo pastatytos kelios papildomos baržos ir įrengta plūdurinė apsauga.

Ar šios naujosios gynybos priemonės galės veiksmingai užkirsti kelią Ukrainos jūrų dronams, dar neaišku.

Tačiau ukrainiečiai linkę prisitaikyti ir rasti būdų, kaip atakuoti Rusijos turtą jūroje, net ir tada, kai Maskva kuria priemones jam apsaugoti, sakė atvirųjų šaltinių žvalgybos analitikas Brady Africkas.

„Šios kliūtys apsunkina užduotį, tačiau ji vis tiek yra įveikiama“, – sakė B. Africkas.

Ukraina ne kartą žadėjo sunaikinti tiltą, nes jis naudojamas kaip Rusijos kariuomenės aprūpinimo ir logistikos maršrutas Kryme, taip pat todėl, kad jis simbolizuoją neteisėtą Maskvos įvykdytą pusiasalio aneksiją ir nuolatinę okupaciją. Kijevo užmojus pabrėžė per pastaruosius dvejus metus įvykdytos kelios atakos prieš šį objektą.

Tačiau Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovas sakė, kad dabar sunaikinti tiltą nebūtų taip veiksminga, kaip konflikto pradžioje, nes Rusija rečiau juo pasikliauja, kad galėtų teikti paramą savo karo veiksmams Kryme.

Šią savaitę Dmytro Pletenčiukas teigė, kad tiltui tenka mažiau nei ketvirtadalis visų tranzitu gabenamų krovinių.

Nuo praėjusios vasaros, kai jūrų dronai buvo panaudoti prieš Kerčės tiltą, Ukraina juos daug kartų atnaujino ir patobulino, pavyzdžiui, sumontavo juose didesnes kovines galvutes, padidino jų veikimo nuotolį, aprūpino raketomis.

Atsižvelgdama į grėsmę, Rusija ėmėsi naudoti baržas ir plūdurinės apsaugos sistemas, kad apsaugotų kitus svarbius objektus aplink Juodąją jūrą ir Krymą, įskaitant Sevastopolio ir Novorosijsko uostus.

Tai palyginti ekonomiški ir efektyvūs būdai, kaip suteikti papildomą apsaugą tokioms vertingoms vietovėms kaip karo laivų uostas ar strateginis tiltas, tačiau kol kas neaišku, ar jie ir patikimiausi.

„Manau, kad Rusija suprato, jog ten, kur ji negali išsiskirti gynybos kokybe, ji turėtų stengtis investuoti į kiekybę, – sakė B. Africkas. – Tai matome iš šių baržų, kurios saugo tiltą.“

Parengta pagal „Business Insider“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.