Ketina Ukrainai perduoti galingus naikintuvus – tačiau yra niuansų

Argentinos prezidentas Javier Milei pranešė apie ketinimus Ukrainai perduoti penkis svarbius kovinius reaktyvinius lėktuvus.

Naikintuvas „Dassault-Breguet Super Etendard“.<br>Wikimedia commons.
Naikintuvas „Dassault-Breguet Super Etendard“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2024, 9:37 AM

Argentina Ukrainai nori perduoti penkis reaktyvinius šturmo lėktuvus „Dassault-Breguet Super Étendard“. Tai – pakankamai rimtas vienmotoris vienvietis prancūziškas naikintuvas, sukurtas veikimui nuo lėktuvnešio denio. Pirmiausia jis gamintas Prancūzijos pajėgoms, kurios paskutinius savo „Super Étendard“ išleido užtarnauto poilsio dar 2016 metais.

Iš tiesų „Dassault-Breguet Super Étendard“ yra ganėtinai senas lėktuvas. Pirmam skrydžiui jis pakilo 1974 metais, tarnybą pradėjo 1978-aisiais, jo gamyba tęsėsi iki 1983 metų ir jis nebuvo nuolat atnaujinamas. „Dassault-Breguet Super Étendard“ yra gana reti – iš viso pagaminti 85 tokie naikintuvai. 71 tarnavo Prancūzijoje, 14 – Argentinoje. 5 lėktuvus Prancūzija buvo paskolinusi Irakui, 4 iš jų atgavo 1985 metais (vienas buvo sunaikintas kare su Iranu).

Argentinai sunkiai sekėsi išlaikyti „Super Étendard“ flotilę. Lėktuvams senstant jiems reikėjo specializuotos priežiūros, kuri yra brangi ir gana specifinė. Argentina 2017 metais įsigijo penkis nurašytus Prancūzijos „Super Étendard“, kuriuos ketino naudoti dalims ir mokymams. 2023 metų gegužę Argentina galutinai oficialiai atsisakė paskutinių „Super Étendard“.

Dabar Argentinos prezidentas Javier Milei norėtų Ukrainai perduoti penkis „Super Étendard“. Galima nuspėti, kad iš turimų 19 lėktuvų Argentina surinktų 5, kuriuos būtų galima naudoti. Šį perdavimą turėtų palaiminti Prancūzija, kuri turėtų pasirūpinti lėktuvų paruošimu ir pilotų mokymu. Tai dar tikrai įmanoma, nes Prancūzija savo „Super Étendard“ atsisakė tik prieš 8 metus.

Tiesa, kliūčių gali būti per daug. „Super Étendard“ yra seni ir, Argentinos atveju, nekaip prižiūrėti. Galimybės aptarnauti šiuos lėktuvus Europoje gali būti pamirštos jau kurį laiką.

Tačiau jeigu Argentinai pavyktų Ukrainai perduoti „Super Étendard“, šie naikintuvai galėtų naikinti antžeminius taikinius, dronus ir net sparnuotąsias raketas dviem 30 mm automatiniais pabūklais. Šis lėktuvas gali nešti daug įvairių bombų ir raketų. Iš esmės, jei juos pavyktų prikelti kovai, „Super Étendard“ Ukrainoje galėtų atlikti tas pačias funkcijas kaip ir sovietiniai „Su-25“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.