Tankas, kurį vadina geriausiu iš tų, ką turi Ukraina – štai kuo jis pasižymi

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti Ukrainos kariuomenėje naudojamas tankas „Stridsvagn 122“. Tokia filmuota medžiaga yra reta – Ukrainos kariuomenė gavo 10 šių mašinų kaip paramą iš Vakarų, tačiau daugumą jų prarado per susirėmimus su rusais. Apžvelkime „Stridsvagn 122“ veikimą ir įrangą.

 Skandinavai nusprendė padaryti keletą pakeitimų, susijusių su labai svarbiais konstrukcijos elementais – todėl „Stridsvagn 122“ gerokai skiriasi nuo originalo „Leopard 2A5“.<br> Wikimedia commons
 Skandinavai nusprendė padaryti keletą pakeitimų, susijusių su labai svarbiais konstrukcijos elementais – todėl „Stridsvagn 122“ gerokai skiriasi nuo originalo „Leopard 2A5“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-29 13:13, atnaujinta 2024-05-29 15:24

Daugelio Ukrainos karių ir ekspertų nuomone, „Stridsvagn 122“ yra tikras „karinis auksas“. Gynybos analitikas Jaroslavas Volskis „Stridsvagn 122“ apibūdino kaip „geriausius tankus, kuriuos turi Ukraina“.

„Stridsvagn 122“ yra švediškas tankas, sukurtas kaip esminis vokiškojo „Leopard 2A5“ patobulinimas. Skandinavai nusprendė padaryti keletą pakeitimų, susijusių su labai svarbiais konstrukcijos elementais – todėl „Stridsvagn 122“ gerokai skiriasi nuo originalo.

Be kita ko, jame sustiprintos lubos ir korpuso šonai, taip pat patvaresni degalų bakai, todėl jis yra daug tvirtesnis. Tačiau karas Ukrainoje parodė, kad jis nėra nesunaikinamas. Atvirųjų šaltinių žvalgybos projekto „Oryx“, fiksuojančio Rusijos konflikte su Ukraina patirtus technikos nuostolius, surinkti duomenys rodo, kad iš 10 gautų „Stridsvagn 122“ tankų Ukrainos kariuomenė šiuo metu naudoja tik tris.

Tam tikra paguoda visoje situacijoje išlieka tai, kad iš septynių „Stridsvagn 122“, į kuriuos pataikė rusai, greičiausiai tik vienas buvo visiškai sunaikintas. Kiti yra apgadinti – galbūt tiek, kad juos dar galima suremontuoti, tačiau kol kas tai nepatvirtinta, nes tankai buvo palikti „niekieno žeme“ vadinamoje teritorijoje (Donecko ir Luhansko sričių pasienyje), kuri yra nuolatinė kovos zona, todėl saugi apgadintų mašinų evakuacija neįmanoma.

Pagrindinė ginkluotė – 120 mm kalibro L/44 lygiavamzdis pabūklas. Tanką varo 1500 AG variklis, o antrinė ginkluotė – du 7,62 mm kalibro kulkosvaidžiai ir 80,5 mm kalibro dūminės uždangos granatsvaidis. Šie elementai jį sieja su „Leopard 2A5“, tačiau jis turi pažangesnę Švedijos bendrovės „Celsius“ ugnies valdymo sistemą ir tanko valdymo ir kontrolės sistemą.

Kaip skelbia „Wirtualna Polska“, nuo karo pradžios ukrainiečiai iš viso neteko apie 950 tankų. Rusijos nuostoliai, susiję su šio tipo karo mašinomis, yra daug didesni, tačiau tuo pat metu šios šalies pramonė sugeba nuolat tiekti frontui daugiau tankų nei Ukraina ir jos sąjungininkai kartu sudėjus.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.