Vilniaus regiono startuoliai kurs dirbtinio intelekto sprendimus, tam skirta 15 mln. eurų

2024 m. gegužės 14 d. 10:29
Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir toliau skatina plėtoti inovacijas. Šį kartą paskirtas 15 mln. eurų finansavimas 170-čiai Vilniaus regiono startuolių ir atžalinių įmonių – jos kurs dirbtinio intelekto, blokų grandinės technologijų, robotikos procesų automatizavimo sprendimus.
Daugiau nuotraukų (1)
„Startuoliuose dirba apie 18 tūkst. žmonių, jų vidutinis atlyginimas siekia apie 4 tūkst. eurų. Investuodami į jaunas įmones, kuriame daugiau galimybių Lietuvai. Tad ir toliau padedame startuoliams augti ir skatiname kurti inovatyvius sprendimus, kurie prisideda prie mūsų šalies pažangos“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
Pasinaudojusios šiomis investicijomis pradedančios įmonės kurs produktus ir sprendimus verslo, mokslo, sveikatos ir švietimo srityse.
Verslo srityje startuoliai kurs dirbtinio intelekto produktus ir sprendimus, susijusius su maisto tvarumo vertinimu, tikslingos reklamos ir informavimo bei unifikuotos verslo analitikos sistemomis. Taip pat bus kuriamas verslo konsultanto asistentas, meno kūrinių verifikavimo ir pardavimo sistema, tvarumo duomenų sisteminimo ir analizavimo inovatyvus sprendimas, interjero dizaino rekomendacijų įrankis, virtualus stilisto asistentas e-komercijoje.
Mokslo srityje bus diegiama robotinė palydovo sekimo ir nutaikymo sistema, skirta testavimo procesui automatizuoti. Taip pat bus kuriamas išplėstinės bei virtualios realybės dronų simuliatorius ir palydovinių nuotraukų analizės platforma.
Sveikatos srityje bus kuriami dirbtiniu intelektu pagrįsti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos bei sveikatinimo įrankiai (virtualūs konsultantai) bei sveikos gyvensenos programėlė.
Švietimo srityje, pasitelkiant dirbtinį intelektą, bus kuriama mokymosi platforma specialiųjų poreikių moksleiviams, tai pat programėlė, skirta padėti vaikams, turintiems specifinį skaitymo sutrikimą (disleksiją). Mokytojai galės pasinaudoti inovatyviu asistentu ugdant matematiką, taip pat bus diegiami išmanūs sprendimai nuotolinio ugdymo srityje.
„Šios priemonės išskirtinumas, kad projektai finansuojami 100 proc. intensyvumu. Investicijos didins inovatyvių produktų pasiūlą ir įvairovę, prisidės kuriant darbo vietas, paspartins inovacijų plėtrą ir technologinį progresą“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.
Pareiškėjai galėjo pretenduoti į maksimalų 102 tūkst. eurų finansavimą. Projektų įgyvendinimo trukmė – nuo 6 iki 12 mėnesių.
Vilniaus regiono startuoliams ir atžalinėms įmonėms skirta priemonė įgyvendinama pagal planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.