Jūrinis tankas ar sausumos karinis laivas? Pastebėtas naujas Rusijos „frankenšteinas“

Rusija gali kartoti, kad jai ginklų netrūksta, tačiau į kovas fronte siunčiami iš kelių skirtingų ginklų sulipdyti „frankenšteinai“ byloja ką kitą. Anksčiau jūriniai ginklai buvo montuojami ant „MT-LB“ platformų, o dabar panašaus papildymo sulaukė tanko „T-80“ bazė.

Rusai turi bent du „T-80“ – „RBU-6000“ hibridus.<br>Wikimedia commons, stopkadras, lrytas.lt mont.
Rusai turi bent du „T-80“ – „RBU-6000“ hibridus.<br>Wikimedia commons, stopkadras, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 2:40 PM, atnaujinta Jan 25, 2024, 2:42 PM

„RBU-6000“ – tai sovietinis priešlaivinis raketų paleidimo įrenginys, pradėjęs tarnybą apie 1960–1961 m. Šią sistemą sudaro 12 raketų paleidimo vamzdžių ir automatinis užtaisymo įrenginys, kuris įprastai yra po deniu. „RBU-6000“ raketas šaudo salvėmis. „RGB-60“ raketos paleidžiamos po kelias – nors ir 12 vienu metu. Jos krenta į vandenį, neria gilyn ir turi naikinti povandeninius laivus iki 1 km gylyje.

„RBU-6000“ yra gana sunkus ginklas – be raketų sveria daugiau nei 3 tonas. Toks svoris mažai ką reiškia dideliam kariniam laivui, tačiau rusai dabar šiuos ginklus montuoja ant tankų „T-80“ bazių.

„Defense Express“ ekspertai teigia, kad rusai turi bent du „T-80“ – „RBU-6000“ hibridus. Iš kur jie gauna „RBU-6000“ yra pakankamai akivaizdu – ši raketų sistema buvo dažniausias tokio tipo ginklas sovietų laivyne. Jei koks nors laivas nurašomas, „RBU-6000“ galima numontuoti ir išsaugoti ateičiai – kitam laivui ar, pasirodo, tankui. „T-80“ bazių be bokštelių nėra daug, bet tikriausiai rusai taip perdaro mūšyje pažeistus tankus.

Sausumoje „RBU-6000“ veiks panašiai kaip „Grad“ ar kitos nevaldomos raketų sistemos.

Tokio „T-80“ – „RBU-6000“ hibrido efektyvumas neišvengiamai bus labai ribotas. Nevaldomos raketos skraidys visur aplink, bet pataikymo garantuoti negalės. Be to, taip ginkluotas tankas yra labai aukštas ir, tikėtina, nerangus – lengvai pastebimas ir sunaikinamas taikinys ukrainiečių dronams.

Ukraina neturi veikiančio karinio jūrų laivyno, o Rusija turi daug jūrinių ginklų. Taigi, vietoje to, kad jie būtų taupomi mūšiams jūroje, rusai juos montuoja ant sausumos technikos bazių ir taip panaudoja seną amuniciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.