Galingiausias Ukrainos turimas priešlėktuvinis ginkas – kuo jis ypatingas?

Ukrainoje naudojama beveik 50 metų senumo priešlėktuvinė sistema „Gepard“ vis dar yra geriausias pasaulyje priešlėktuvinės gynybos ginklas, teigia „Forbes“.

Rumunijos „Gepard“ 2021 m.<br>JAV kariuomenės nuotr.
Rumunijos „Gepard“ 2021 m.<br>JAV kariuomenės nuotr.
Priešlėktuvinė sistema „Gepard“.<br>Wikimedia commons iliustracinė nuotr.
Priešlėktuvinė sistema „Gepard“.<br>Wikimedia commons iliustracinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-13 20:15

Portalo teigimu, „Gepard“ turi didžiulę ugnies galią ir gerą ugnies valdymo įrangą.

„Forbes“ pažymi, kad vienas buvęs „Gepard“ būrio vadas teigė, jog priešlėktuvinės sistemos bokštelio viršuje sumontuotas sekimo radaras, kuriam signalą duoda bokštelio priekyje įrengtas paieškos radaras, gali užfiksuoti net paukščius.

Vokietijoje pagamintas „Gepard“ – tai ant tanko „Leopard 1“ važiuoklės sumontuotas dvivietis bokštelis, kurio abiejose pusėse sumontuoti du 35 mm automatiniai pabūklai.

Tačiau „Gepard“ nėra naujiena – Vokietijos tankų gamintoja „Krauss-Maffei Wegmann“ pirmąjį iš 570 egzempliorių pristatė 1976 m. pabaigoje, o paskutinį – 1980 m. Nėra nė vieno naujesnio nei 43 metų „Gepardo“, todėl šarvuočių būklė yra labai svarbi, teigia „Forbes“.

O Ukrainai, anot „Forbes“, pavyko perimti nuosavybėn (greičiausiai per Vokietiją) vienus iš geriausiai išsilaikiusių „Gepard“: 15 egzempliorių, kurie nuo 2018 m. trumpai tarnavo Kataro kariuomenėje.

2022 m. balandį, Vokietija pažadėjo Ukrainai perduoti 52 atnaujintus „Gepard“ iš Vokietijos atsargų. Po keturiolikos mėnesių, 2023 m. birželį, Vokietija pažadėjo dar 15 „Gepard“. O Jungtinės Valstijos paskelbė, kad iš Jordanijos išpirks 30 „Gepard“ ir taip pat perduos juos Ukrainai.

Taip Vokietijos perduotų priešlėktuvinių sistemų, buvo dalis arba visi 15 „Gepard 1A2“, kuriuos Kataras įsigijo 2018 m. specialiai oro erdvei virš šioje šalyje vykusių Pasaulio futbolo čempionato varžybų saugoti. Vasario mėn. pasirodė pranešimų, kad Berlynas derasi su Doha dėl 15 „Gepard“ išpirkimo.

Liepos mėnesį Kataro „Gepard“ pasirodė vaizdo įrašo, kurį Ukrainos ambasadorius Berlyne Oleksijus Makejevas nufilmavo kariniame poligone Vokietijoje, fone. O penktadienį Ukrainos gynybos ministerija paskelbė vaizdo montažą, kuriame demonstruojami perdažyti „Gepard“.

Buvęs „Gepard“ būrio vadas teigė, kad bent vienas iš vaizdo įraše demonstruojamų „Gepard“ yra tarnavęs Katare. „Šio priešlėktuvinio ginklo būklė neįtikėtinai gera, – komentavo vadas, – tarsi jis būtų ką tik nuvažiavęs nuo surinkimo linijos.“

Ne mažiau nei technikos būklė yra svarbi ir amunicija. Dar visai neseniai Šveicarija turėjo naujų šaudmenų – skirtų dvivamzdžiams 35 milimetrų kalibro „Gepard“ automatiniams pabūklams – gamybos monopolį. O Šveicarijos vyriausybė, remdamasi „neutralumu“, atsisakė parduoti ginklus Ukrainai. Taigi Vokietija sumokėjo Vokietijos įmonei „Rheinmetall“, kad ši įrengtų naują gamybos liniją.

Pirmieji šoviniai į Ukrainą išsiųsti šią savaitę, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.