Ukrainoje pirmą kartą užfiksuota ši karinė technika – štai kuo ji ypatinga

Čekija oficialiai perdavė vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemą „Kub-M2“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, praneša „Defense Express“.

„2K12 Kub“ mobilioji „žemė-oras“ raketų sistema.<br>Wikimedia commons iliustracinė nuotr.
„2K12 Kub“ mobilioji „žemė-oras“ raketų sistema.<br>Wikimedia commons iliustracinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 8:08 PM

Pirmąją šios sistemos „Kub-M2“ nuotrauką „Twitter“ tinkle išplatino paskyra „Braise the Steph“.

2023 m. gegužę Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė ketinantis perduoti Ukrainai sovietinių laikų priešlėktuvinės gynybos sistemas iš savo šalies ginkluotųjų pajėgų. Šis įsipareigojimas apėmė dviejų dalinių „2K12M2 Kub-M2“ priešlėktuvinės gynybos sistemų – kurių kiekvieną sudaro radaras kartu su keturiais paleidimo įrenginiais – perdavimą. Kol kas neaišku, ar Čekija perdavė abu sukomplektuotus dalinius, ar tik dalį pažadėtos įrangos.

„Defense Express“ pažymi, kad prie šio priešlėktuvinių sistemų tiekimo prisidėjo ir Slovakija – šis įnašas oficialiai patvirtintas 2023 m. kovo mėn.

„Kub-M2“ yra vidutinio nuotolio priešlėktuvinė raketų sistema, sukurta sovietmečiu.

Sistemą sudaro savaeigis žvalgybos ir nukreipimo modulis, valdymo centras ir keturios savaeigės paleidimo sistemos. Kiekviename paleidimo įrenginyje telpa trys priešlėktuvinės valdomos raketos „3M9“. „Kub-M2“ gali aptikti oro taikinius iki 65 km atstumu, atakuoti juos nuo 4,5 iki 23,5 km atstumu ir iki 14 km aukštyje.

Pagrindiniai oro gynybos sistemos „Kub“ taikiniai yra lėktuvai ir sparnuotosios raketos, skriejančios iki 600 m/s greičiu. „Defense Express“ tegimu, šiuolaikiniame kontekste sistemos taktinės ir techninės savybės yra skirtos kovoti su Rusijos ikigarsinėmis sparnuotosiomis raketomis, tokiomis kaip „Kh-101“ ir „Kalibr“, taip pat su bepiločiais orlaiviais kamikadzėmis.

Čekijos sistemas galima lengvai integruoti į Ukrainos oro gynybos tinklą, galbūt net sujungti su pažangesniu priešlėktuvinių raketų kompleksu „Buk“, teigia„Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.