Ukrainą saugos dar viena galinga vokiška sistema – kuo ji ypatinga?

Vokietijos vyriausybė perdavė Ukrainai pirmuosius du trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos „IRIS-T SLS“ paleidimo įrenginius.

Vokietijos vyriausybė perdavė Ukrainai pirmuosius du trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos „IRIS-T SLS“ paleidimo įrenginius.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Vokietijos vyriausybė perdavė Ukrainai pirmuosius du trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos „IRIS-T SLS“ paleidimo įrenginius.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 9:03 AM

Ši žinia paskelbta oficialioje Vokietijos vyriausybės interneto svetainėje.

„IRIS-T SLS“

„IRIS-T“ yra Vokietijos trumpojo nuotolio priešlėktuvinių raketų paleidimo sistema (SAM), skirta sausumos kariuomenei apsaugoti netoli fronto linijos.

Sistema skirta naikinti sparnuotąsias ir balistines raketas, taip pat orlaivius, sraigtasparnius ir bepiločius orlaivius. „IRIS-T SLS“ gali perimti aerodinaminius taikinius iki 12 km atstumu ir iki 8 km aukštyje.

Savaeigė priešlėktuvinė sistema sumontuota ant vikšrinės visureigio šarvuočio „BvS10“ važiuoklės, tačiau ji gali būti sumontuota ir ant ratinės važiuoklės.

Sistemos pagrindą sudaro „IRIS-T“ raketa su infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvute, kuri buvo modernizuota ir pritaikyta raketų paleidimui nuo žemės. Taikinys užfiksuojamas paskutiniame skrydžio segmente, o prieš tai valdymas vykdomas radijo komandomis naudojant radiolokacinę patikslinimo sistemą.

„CEAFAR GBMMR“ radaras yra pagrindinė oro objektų aptikimo priemonė. Sistema taip pat gali veikti su Vokietijos „TRML-4D“ radaru, kuris aptinka oro taikinius iki 250 km atstumu.

Be to, sistema turi savo radiolokacinę stotį, dėl kurios gali dirbti savarankiškai, nepriklausomai nuo kitų sistemos įrenginių.

Praėjusių metų spalį dvi vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos „IRIS-T SLM“ buvo pradėtos naudoti Ukrainos kariuomenėje.

2023 m. gegužę Ukrainos krinių oro pajėgų vadovybė pranešė, kad per septynis eksploatavimo mėnesius „IRIS-T SML“ sunaikino daugiau kaip 60 oro taikinių. Pranešama, kad abi sistemos gina Ukrainos miestus nuo okupantų raketinių atakų.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.