Rusų „viena moderniausių pasaulyje“ sistemų turėjo apsaugoti svarbų objektą, tačiau neįveikė drono

Naujausia „Buk“ priešlėktuvinės gynybos sistemų versija „Buk-M3“ turėjo apsaugoti Rusijos naftos perdirbimo gamyklą netoli Krasnodaro, bet nesugebėjo numušti drono.

Naujausia „Buk“ priešlėktuvinės gynybos sistemų versija „Buk-M3“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Naujausia „Buk“ priešlėktuvinės gynybos sistemų versija „Buk-M3“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 7:28 PM, atnaujinta Jun 2, 2023, 9:07 AM

Neatpažinti dronai toliau atakuoja naftos perdirbimo gamyklas ir saugyklas Rusijos teritorijos gilumoje. Gegužės 31 d. naktį, kaip pranešė vietos valdžios institucijos, buvo smogta naftos perdirbimo gamyklai mažame Afipskio miestelyje, esančiame Rusijos pietvakariuose. Pareigūnai minėjo, kad užsidegė vienas iš mazuto distiliavimo įrenginių.

Afipskio naftos perdirbimo gamykla yra už 15 km į pietus nuo Krasnodaro ir už 300 km nuo Ukrainos fronto linijos.

Apskaičiuotas įmonės gamybos pajėgumas – apie 6,25 mln. tonų naftos per metus. 2019 m. naftos perdirbimo gamyklai skirta apie 1,6 mlrd. eurų (apie 140 mlrd. rublių) investicijų rekonstrukcijai ir modernizavimui.

Pažymėtina, kad šis strategiškai svarbus objektas turėjo oro apsaugą, kurią turėjo užtikrinti Rusijos ginkluotųjų pajėgų 90-oji priešlėktuvinių raketų brigada. Šis dalinys 2020 m. pradėjo naudoti naująją „Buk“ raketų sistemos versiją – „Buk-M3“.

Štai citata iš rusų žiniasklaidos priemonių, kuriose rašoma apie šių sistemų atvykimą į 90-ąją brigadą:

„Kaukazą ir Juodąją jūrą saugos viena moderniausių pasaulyje priešlėktuvinės gynybos sistemų. Kompleksus „Buk-M3“ naudos Krasnodaro krašte dislokuota 90-oji priešlėktuvinių raketų brigada. Ši sistema gali numušti ne tik lėktuvus ir sraigtasparnius, bet ir sparnuotąsias raketas, dronus ir net hipergarsinius taikinius... Tarp kariškių „Buk-M3“ netgi gavo neoficialią pravardę „priešlėktuvinis robotas“.

Remiantis kai kuriais duomenimis – pavyzdžiui, Rusijos valstybinės agentūros TASS pranešimais – „Buk-M3“ paleidimo įrenginys turi 12 raketų, o savaeigis ugnies blokas apginkluotas šešiomis raketomis.

Palyginus su ankstesnėmis jų versijomis, naujosios priešlėktuvinės raketų sistemos pasižymi sutvirtinta važiuokle, leidžiančia gabenti didesnį raketų kiekį, patobulinta valdymo sistema ir sustiprinta įgulos apsauga nuo sprogimų.

Pasak šių šaltinių, „Buk-M3“ gali naikinti bet kokio tipo oro taikinius atstumu nuo 2,5 iki 70 km, 3 000 m/s greičiu, aukštyje nuo 15 m iki 35 km.

Tačiau realybėje ši „viena moderniausių pasaulyje priešlėktuvinės gynybos sistemų“ nesugebėjo sustabdyti drono, skriejančio į naftos gamyklą.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.