Nepadėjo net ir reta apsaugos priemonė: parodė, kas po ukrainiečių atakos liko iš rusų šarvuočių

„675-sb3KDZ“ – tai ne slaptas kodas, o dar vienas išgalvotas nenaudingas „apsauginis“ šarvuotų transporto priemonių „narvų“ pavadinimas, rašo „Defense Express“.

 Vienas aukščiausių Ukrainos kariškių, operatyvinės-strateginės pajėgų grupės „Tavria“ vadas Oleksandras Tarnavskis parodė dar vienos rusų šarvuočių kolonos, sunaikintos per bandymą šturmuoti ukrainiečių pozicijas netoli Vuhledaro miesto Rytų Ukrainoje, nuotrauką.<br> O. Tarnavskio nuotr.
 Vienas aukščiausių Ukrainos kariškių, operatyvinės-strateginės pajėgų grupės „Tavria“ vadas Oleksandras Tarnavskis parodė dar vienos rusų šarvuočių kolonos, sunaikintos per bandymą šturmuoti ukrainiečių pozicijas netoli Vuhledaro miesto Rytų Ukrainoje, nuotrauką.<br> O. Tarnavskio nuotr.
 Rusijos kariuomenės „BMP-2“ su apsauginiu komplektu „675-sb3KDZ“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusijos kariuomenės „BMP-2“ su apsauginiu komplektu „675-sb3KDZ“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 9:15 AM, atnaujinta Apr 28, 2023, 9:24 AM

Vienas aukščiausių Ukrainos kariškių, operatyvinės-strateginės pajėgų grupės „Tavria“ vadas Oleksandras Tarnavskis parodė dar vienos rusų šarvuočių kolonos, sunaikintos per bandymą šturmuoti ukrainiečių pozicijas netoli Vuhledaro miesto Rytų Ukrainoje, nuotrauką.

Nuotrauka daryta šių metų balandį, ir joje matyti, kad abu koviniai pėstininkų „BMP-3“ buvo gavę papildomą apsaugą, todėl galima daryti prielaidą, kad šie šarvuočiai buvo pagaminti 2022 m. lapkritį ar vėliau. Viename iš jų taip pat buvo sumontuotas apsaugos komplektas „675-sb3KDZ“, kuris iš pradžių buvo skirtas „BMP-2“ ir šiaip jau yra retas Rusijos kariuomenės įrangos elementas.

„675-sb3KDZ“ iš esmės yra plokštelinių šarvų komplektas, pagamintas iš polimero. Teoriškai jis turėtų apsaugoti transporto priemonę nuo stambaus kalibro kulkosvaidžių ir prieštankinių granatų, kartu išsaugant amfibines kovos mašinos galimybes – „675-sb3KDZ“ svoris nėra per didelis, kad trukdytų plaukti (nors tikslus svoris nežinomas).

Remiantis atvirųjų šaltinių duomenimis, 2021 m. Rusijos kariuomenė užsakė 100 tokių komplektų, tačiau realiai juos pradėjo montuoti į savo „BMP-2“ tik vasarą. Kol kas egzistuoja tik du vizualiniai patvirtinimai, kuriuos užfiksavo Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kad ant rusiškų šarvuočių „BMP-2“ yra įrengti „675-sb3KDZ“ „narvai“.

Pasak „Oryx“, per plataus masto invaziją į Ukrainą Rusijos pajėgos neteko daugiau kaip 250 modernizuotų „BMP-3“ tipo transporto priemonių – įskaitant sunaikintas, apgadintas ir ukrainiečių perimtas transporto priemones. Rusai pradėjo galvoti apie šarvuotės stiprinimą.,

Pavyzdžiui, 2022 m. rugsėjį „Kalašnikov“ kompanija paskelbė sukūrusi „BMP-3“ reaktyvinių šarvų komplektą, kurio svoris 4,2 t. Jis turėtų padidinti apsaugą nuo prieštankinių granatų ir valdomų raketų, 14,5 mm kulkų ir 23 mm/30 mm automatinių pabūklų. Tačiau kol kas tai tik žodžiai – pats šarvų komplektas nebuvo pristatytas.

2022 m. lapkritį pasaulis išvydo pirmąsias Rusijos kariuomenei skirtų „BMP-3“ su patobulinta apsauga nuotraukas. Tai buvo viena iš tų mašinų iš tų, kurios buvo sunaikintos Ukrainos mūšio laukuose per nesėkmingą puolimą Vuhledare.

Nereikėtų pamiršti ir kai kurių kitų pačių įgulų rankomis atliktų bandymų sustiprinti „BMP-3“ apsaugą. Pavyzdžiui, pernai ukrainiečiai perėmė vieną iš šių šarvuočių, aprūpintą maišais „minkštųjų šarvų“ iš reaktyvinės šarvinės apsaugos rinkinio „Relikt“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.