Britų povandeninį laivą teko pildyti branduoliniu kuru, nors tai nebuvo planuota. Paaiškino, kodėl to teko imtis

Po modernizavimo darbų ir branduolinio kuro papildymo, Didžiosios Britanijos branduolinis povandeninis laivas „HMS Vanguard“ grįžo į tarnybą, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir specialiosios paskirties visureigio „Krampus ATV“ kūrėjas Darius Antanaitis.

 Po modernizavimo darbų ir branduolinio kuro papildymo, Didžiosios Britanijos branduolinis povandeninis laivas „HMS Vanguard“ grįžo į tarnybą.<br> Wikimedia commons.
 Po modernizavimo darbų ir branduolinio kuro papildymo, Didžiosios Britanijos branduolinis povandeninis laivas „HMS Vanguard“ grįžo į tarnybą.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 8:44 AM, atnaujinta Sep 9, 2022, 11:46 AM

Jo teigimu, nors visi remonto ir branduolinio kuro papildymo darbai turėjo baigtis prieš 4 metus, tačiau COVID-19 pandemija ir techniniai iššūkiai gerokai pavėlino darbų pabaigą – ir išaugino remonto kainą.

„Projektuojant šios klasės povandeninius laivus, branduolinio kuro papildymas nebuvo numatytas, nes laivų tarnybos laikas buvo planuojamas 25 metams. Tačiau, dėl kitos kartos povandeninių laivų „Dreadnought“ programos vėlavimo buvo priimtas sprendimas pratęsti „Vanguard“ tarnybos laiką iki 35 metų. Tam tikslui buvo būtinas kapitalinis remontas, modernizavimas ir branduolinio kuro papildymas“, – aiškina specialistas.

Anot jo, šios klasės povandeniniai laivai ginkluoti torpedomis, skirtomis naikinti povandeninius ir antvandeninius laivus – bei balistinėmis branduolinėmis raketomis „Trident“, kurios gali naikinti taikinius didesniu nei 12 000 kilometrų atstumu.

Didžioji Britanija turi 4 vienetus šios senesnės klasės branduolinius povandeninius laivus – ir jie visi bus modernizuojami, kad galėtų toliau vykdyti savo tarnybą užtikrinant Didžiosios Britanijos užjūrio teritorijų saugumą bei išlaikant branduolinės ginkluotės balansą Europoje bei visame pasaulyje“, – teigia D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.