Karo analitikai: tokia jau ta rizika, kai varai biznelį su teroristais

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos kariškis eina pro sunaikintą šarvuotąjį transporterį netoli fronto linijos Charkovo srities pietuose 2022 m. liepos 11 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškis eina pro sunaikintą šarvuotąjį transporterį netoli fronto linijos Charkovo srities pietuose 2022 m. liepos 11 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jul 12, 2022, 8:08 AM, atnaujinta Jul 12, 2022, 8:10 AM

Jūsų dėmesiui – liepos 11 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Pirmadienį pradėta kasmetinė dujotiekio „Nord Stream 1“, kuriuo Rusijos dujos tiekiamos į Vokietiją, techninė priežiūra – Vakarai tikisi, kad dujų tiekimas bus sustabdytas tik 10-iai dienų, tačiau vyriausybės, rinkos ir bendrovės nerimauja, kad dėl karo Ukrainoje sustabdymas gali būti pratęstas. Dujotiekiu Baltijos jūros dugnu iš Rusijos į Vokietiją per metus transportuojama 55 mlrd. kubinių metrų dujų.

Techninė priežiūra, formaliai numatyta nuo liepos 11 iki 21 d. Dujotiekio operatorė „Nord Stream AG“ patvirtino, kad sustabdymas prasidėjo, kaip planuota, 6 val. 00 min. Vidurio Europos laiku ir kad po kelių valandų dujų srautas sumažės iki nulio.

Čia ir paaiškėjo, kodėl Kanada skubiai perdavė turbiną Vokietijai – patogaus gyvenimo mėgėjai nerimauja, kad rusai galėtų pailginti kasmetinės techninės priežiūros laikotarpį motyvuodami trūkstama įranga. Koks naivumas – rusai gali prailginti, sutrumpinti, tiekti, netiekti nieko neaiškindami ir nesiteisindami. Tokia jau ta rizika, kai varai biznelį su teroristais.

Rusijos parlamento organizacinė taryba turėjo susirinkti pirmadienį ryte ir nuspręsti, ar liepos 15 d. sušaukti neeilinį parlamento posėdį, tačiau iš karto nebuvo aišku, ką ketinama aptarti. Žemieji parlamento rūmai pranešė, kad taryba turėjo susirinkti dėl „klausimų, reikalaujančių skubių sprendimų“ ir būtinybės apsvarstyti „vyriausybės iniciatyvas“. Daugiau informacijos nepateikta.

Kai kurie vakarų ekspertai spėlioja, kad tai – požymis, kad Rusijos demokratiją galėjo ištikti krizė dėl pradėto karo Ukrainoje.

Rusijos demokratiją.
Krizė.
Būtų labai juokinga, bet mums, rašantiems šias apžvalgas, liūdesys ir neviltis spaudžia širdis – teks dirbti dar atkakliau aiškinant, rodant, primenant.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrė Liz Truss pareiškė, kad pretenduos į premjerės postą vietoje Boriso Johnsono. Šiuo metu ji yra 11 kandidatė užimti vienas svarbiausių karalystės pareigų. L.Truss, dirbusi ministre keliuose vyriausybės departamentuose, įskaitant prekybos, teisingumo ir iždo departamentus, teigė, kad mažins mokesčius ir laikysis griežtos pozicijos Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu.

Ji siekia pakeisti B.Johnsoną, kuris ketvirtadienį buvo priverstas pasitraukti iš posto po to, kai jo vyriausybė subyrėjo dėl virtinės skandalų. „Man vadovaujant, nuo pirmos dienos pradėčiau mažinti mokesčius, kad nedelsiant imčiausi veiksmų padėti žmonėms susidoroti su pragyvenimo išlaidomis, – dienraštyje „Daily Telegraph“ rašė J.Truss. – Nėra teisinga dabar didinti mokesčius“.

Ėėė, kiek tai realu, ponia Liz?

Lietuva pirmadienį išplėtė prekybos apribojimus, taikomus per jos teritoriją vykstančiam tranzitui į Rusijos valdomą pusiau eksklavą – Kaliningrado sritį – nes įsigaliojo anksčiau paskelbtos Europos Sąjungos sankcijos Maskvai. Tarp papildomų prekių, kurias nuo pirmadienio ryto draudžiama įvežti yra betonas, mediena, alkoholis ir jo pagrindu pagaminti pramoniniai chemikalai.

Rusija penktadienį įspėjo Lietuvą ir Europos Sąjungą, kad gali imtis „griežtų priemonių“ prieš jas, jei kai kurių prekių tranzitas į Kaliningradą ir iš jo nebus atnaujintas „artimiausiomis dienomis“.

O tai ką darysit, driskiai? Blokuosit Klaipėdos uostą? Užsuksit suvisam bezdalus – oj, dujas?

Operacinis lygmuo

Okupantas sekmadienio vakarą pradėjo intensyvų antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo ir jo apylinkių apšaudymą iš artilerijos, kelių raketų paleidimo įrenginių ir tankų, derindamas aviacijos smūgius Luhansko srities vakarinėje dalyje.

Akivaizdu, kad rusai ruošiasi Kramatorsko ir Bachmuto šturmui, remianti ataka – Slovjansko kryptymi. Manytume, kad artimiausią savaitę agresorius kaups pajėgumus ir papildys gyvąją jėgą šviežutėle, bet jau supuvusia patrankų mėsa iš Rusijos gilumų.

Ukraina ruošiasi Chersono išvadavimui – bet mūsų vertinimu kol kas realių galimybių tam dar neturi.

Taktinis lygmuo

Per parą rusai surengė 34 aviacijos antskrydžius, bombos mėtomos nesirenkant taikinių ir siekiant padaryti kuo daugiau žalos civiliams bei jų turtui.

Šiaurės rytuose nuo pat ankstyvo ryto sprogimai Charkive nežada jokio atokvėpio. Rusofašistai raketinės salvinės artilerijos ugnimi griauna daugiabučius ir kitą civilinę infrastruktūrą.

Rytuose okupantai aviacijos ir artilerijos ugnimi šlavė Uhlehorsko apylinkes, tame tarpe ir ten esančią šiluminę elektrinę maždaug pusiaukelėje tarp Debalcevės ir Bachmuto.

Ties Bilohorivka, maždaug 50 km į rytus nuo Slovjansko ir 20 km į vakarus nuo Lysičiansko, ukrainiečių pajėgos apsupo ordos taktinę grupę, kuri rengė reidus apylinkėse ir minosvaidžiais griovė apylinkės kaimus bei gyvenvietes.

Pietryčiuose rusofašistai reaktyvinės artilerijos ugnimi kirto per gyvenvietes Kryvyj Riho ir Dnipro apylinkėse.

Ukrainiečių pajėgos sustabdė, o vėliau sutriuškino rusų pajėgas, puolusias Marjinką, į vakarus nuo Donecko.

Pietuose vėl raketomis smogta Mykolajivo uostui ir apylinkėms. Šaltiniai praneša mažiausiai 6 raketas pasiekus tik kreivarankiams paaiškinamus taikinius, tame tarpe ir laukus su grūdinėmis kultūromis.

Chersone okupantas stiprina blokpostus, įrengia inžinerines užtvaras, padidino patrulių skaičių, greičiausiai rengdamasis galimam ukrainiečių jungtinių pajėgų puolimui ir bandymui išlaisvinti priemiesčius.

Ukrainos aviacija – ir greičiausiai taikli HIMARS ugnis – sunaikino rusų valdymo punktą Chersone ir didelį amunicijos sandėlį jo apylinkėse.

Ukrainos generalinis štabas prašo gyventojus pagal galimybę evakuotis iš Chersono – tam, kad būtų išvengta draugiškos ugnies išlaisvinant miestą.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.