Siūlys apsidrausti nuo kibernetinių išpuolių

Vis daugėjant kibernetinių išpuolių prieš įmones ir organizacijas, kurių metų prarandami svarbūs duomenys ir sutrikdoma veikla, Europos bendrovė „ERGO Insurance“ Lietuvoje pirmoji imasi iniciatyvos drausti nuo žalų virtualioje erdvėje. Kol kas klientams, priklausomai nuo poreikių, gali būti pasiūlomi individualūs sprendimai, o artimiausiu metu bus pristatytas pirmasis Lietuvoje standartizuotas draudimo produktas nuo kibernetinių išpuolių.

 Pernai Lietuvoje buvo užfiksuota beveik 50 tūkst. incidentų virtualioje erdvėje ir jų skaičius per metus išaugo penktadaliu.<br> 123rf nuotr.
 Pernai Lietuvoje buvo užfiksuota beveik 50 tūkst. incidentų virtualioje erdvėje ir jų skaičius per metus išaugo penktadaliu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 12:56 PM

Siūlyti draudimą nuo virtualių išpuolių paskatino išaugęs poreikis tokiam produktui. 

„Šiandien daugumos įmonių ir organizacijų veikla yra neįsivaizduojama be informacinių technologijų. Jei anksčiau jos didesnį dėmesį skyrė technologiniams saugumo sprendimams, tai dabar ieškoma galimybių apsisaugoti draudimu. Verslas supranta, kad šimtaprocentinės technologinės apsaugos nuo virtualių grėsmių nėra, todėl nori suvaldyti padarinius – per išpuolius dažnai nukenčia ne tik pačios įmonės, tačiau ir trečiosios šalys, kurios buvo patikėjusios savo duomenis bendrovėms. Mūsų siūlomas draudimo produktas nuo kibernetinių išpuolių atlygins nuostolius, kilusius dėl kibernetinės atakos“, – pranešime spaudai cituojama „ERGO Insurance“ Civilinės atsakomybės draudimo skyriaus vadovė Aušra Puodžiūnienė.

Kurdama draudimo produktą nuo kibernetinių atakų, „ERGO Insurance“ Lietuvoje remiasi ERGO grupės įmonių Lenkijoje ir Vokietijoje patirtimi. Šiose valstybėse verslas jau gali apsidrausti nuo piktavalių išpuolių ir aktyviai šia galimybe naudojasi. Artimiausiu metu tai galės padaryti ir Lietuvos įmonės. 

Pasaulinėje praktikoje įprasta, kad draudžiant nuo kibernetinių išpuolių pasirenkamos konkrečios rizikos. Draudėjas pasirenka atskiras jo verslui aktualias rizikas ir už kiekvieną moka įmoką. Dažniausiai pasitaikantys pažeidžiamumai yra draudėjo asmeninių duomenų praradimas ar vagystė, trečiųjų šalių duomenų nutekėjimas, įmonės veiklos virtualioje erdvėje sutrikdymas, žala reputacijai, elektroninių įrenginių užvaldymas ir žalos jais sukėlimas kitiems asmenims ar organizacijoms.

„Kibernetinės atakos sukelti nuostoliai būna milžiniški – pasaulinėje praktikoje pasitaiko šimtamilijoninių sumų. Rizikų spektras yra labai platus, todėl nuo visų apsisaugoti yra sudėtinga – pažeidžiamumą gali lemti ne tik technologijos, bet ir žmogiška klaida. Lietuvos verslas jau įvertino, kad tokių išpuolių metu nukenčia ne tik pačios įmonės turtas, tačiau gali tekti atlyginti nuostolius ir trečiosioms šalims už padarytus nuostolius nutekinus jų valdomus duomenis“, – sakė A.Puodžiūnienė.

ERGO standartizuotas draudimo produktas nuo kibernetinių išpuolių bus skirtas įmonėms ir organizacijoms. Planuojama draudimo paslaugos metinė įmoka priklausys nuo pasirinktos draudimo apsaugos.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, pernai buvo užfiksuota beveik 50 tūkst. incidentų virtualioje erdvėje ir jų skaičius per metus išaugo penktadaliu. Išpuolių metu dažniausiai buvo diegiama kenkėjiška programinė įranga, nuotoliniu būdu užvaldomi įrenginiai ir sutrikdoma internetinės svetainės veikla. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.