Naudingasis imbieras

Šviežias, džiovintas, konservuotas ar net keptas — egzotiškasis imbieras naudojamas įvairiais būdais. Įvairios ir jo gydomosios savybės.

Imbieras, imbiero šaknis, peršalimas, arbata<br>V.Balkūno nuotr.
Imbieras, imbiero šaknis, peršalimas, arbata<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gražina Vasiliauskienė

Mar 10, 2009, 4:02 AM, atnaujinta Feb 1, 2019, 3:09 PM

Didžiųjų prekybos centrų vaisių ir daržovių skyriuose tarp vietinių obuolių ir morkų jau dažnai matome imbiero šakniastiebių. Tai — geriausias iš Pietų Kinijos atkeliavusio augalo pergalingo žygio įrodymas.

Vis daugiau žmonių mūsų šalyje mėgaujasi gaiviu prieskoniu, kurio kvapas primena citriną, yra aštraus, šilto, „kandančio“ skonio, ir naudoja jį gamindami patiekalus ar virdami arbatą.

Tai sveikintina, nes Azijoje imbieras nuo amžių laikomas stiprinančia priemone ir vienu seniausių vaistingųjų augalų.

Pagerina medžiagų apykaitą

Kas kasdien geria arbatą su imbieru, to medžiagų apykaita smarkiai pagreitėja.

Mat šis šakninis augalas stimuliuoja visas organizmo funkcijas ir padeda kūnui greičiau pašalinti nuodingąsias medžiagas. Žmogus greitai pasijunta atsigavęs ir žvalesnis.

Tokį poveikį nulemia daug imbiere esančių vertingųjų medžiagų, pirmiausia — jo eteriniai aliejai, suteikiantys augalui specifinį aštroką skonį. Imbiero šakniastiebyje yra nuo 1 iki 3 procentų eterinių aliejų.

Šios aštriosios medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir pagerina kraujo apytaką.

Imbiero eteriniai aliejai teigiamai veikia ne tik kūną, bet ir sielą.

Geras patarimas tiems, kuriems reikia susikoncentruoti dirbant: šviežias vandens su imbiero gabaliukais ar imbierinės arbatos skonis skatina mąstymą, padeda atsikratyti nuovargio ir atgauti jėgas.

Stiprina imunitetą

Ar mėgstate sušius? Tuomet žinote apie japonų paprotį šalia ryžių ritinėlių patiekti konservuotų imbiero gabalėlių.

Šis paprotys turi dvigubos naudos: pirma, imbieras neutralizuoja suvalgyto sušio skonį, kad žmogus galėtų tinkamai pasimėgauti kitu. Antra, japonų virtuvėje labai vertinama kita imbiero savybė: jis naikina bakterijas.

Todėl imbiero arbata geriama profilaktiškai nuo peršalimo. Ji neutralizuoja virusus, kol jie dar nespėjo išplisti, arba neleidžia išsivystyti antrinėms bakterinėms infekcijoms. Be to, imbiero arbata stiprina imunitetą.

Kitas efektas: imbieras nuostabiai sušildo iš vidaus.

Saugo širdį ir kraujo apytaką

Imbieras ne tik trumpam pagerina savijautą, bet ir daro ilgalaikį poveikį. Kai kurios jo veiksmingosios medžiagos apsaugo nuo pavojingų nuosėdų kraujagyslėse susidarymo ir sumažina žalingojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Danų mokslininkai nustatė, kad 5 gramai imbiero kasdien akivaizdžiai sumažina polinkį į trombozę ir insultą.

Kaip paruošti imbiero arbatą

Paprasčiausias būdas vartoti imbierą — kasdien gerti jo arbatą.

Vienam puodeliui šakute lengvai subadykite du tris nulupto imbiero griežinėlius ir užpilkite 200 ml verdančio vandens. Penkias minutes palaikykite. Kas mėgsta, arbatą gali pasisaldinti medumi. Galima nusipirkti jau paruoštos imbierinės arbatos pakelių.

Imbieras pasižymi ne tik bendrą savijautą pagerinančiomis savybėmis — jis vartojamas ir kaip vaistai ligoms gydyti.

Geriausi imbiero namų vaistinėlės receptai:

* Nuo pykinimo ir skrandžio skausmų

Jūreiviai jau keli šimtmečiai imbierą vartoja nuo jūros ligos. Imbiero šakniastiebis padeda įveikti pykinimą, sustabdo vėmimą ir skrandžio spazmus. Cukruoto imbiero arba imbiero miltelių, kurie lengvai tirpsta vandenyje, verta pasiimti į ilgą kelionę. Nuo supimo ligos: 0,5 g imbiero miltelių sumaišyti su trupučiu vandens ir išgerti.

* Numalšina mėnesinių skausmus

Slopina spazmus ir mažina skausmus: supjaustytą vidutinio dydžio imbiero gabalėlį sudėkite į dubenį, užpilkite 1,5 l karšto vandens. 15 minučių palaikykite uždengtą. Suvilgykite marlę ir uždėkite ant pilvo apačios. Marlė turi būti maloniai karšta. Uždenkite ir 20 minučių ramiai pagulėkite.

* Pirmoji pagalba nuo pūslelinės

Pūslelės ant lūpų būna skausmingos ir atrodo negražiai. Imbieras padeda greitai išgydyti lūpų pūslelinę. Sumaišykite truputį eterinio imbiero aliejaus su vandeniu santykiu 1:1 ir kelis kartus per dieną užlašinkite ant pūslelių. Tirpalas nuslopina nemalonų skausmą.

* Jokio pilvo pūtimo

Imbieras atkuria žarnyno floros pusiausvyrą, nes skatina gerųjų pieno rūgšties bakterijų dauginimąsi. Kai pučia pilvą, išgerkite tris stiklines imbiero arbatos. Į sunkiai virškinamus patiekalus prieš baigdamos juos gaminti įdėkite gabalėlį imbiero.

* Greitai išbudina rytais

Sunku rytais išsibudinti? Padės toks žvalinamasis receptas: 1 šaukštą imbiero acto sumaišykite su 1 l šalto vandens (imbierinio acto galima nusipirkti azijietiškų produktų parduotuvėje arba pasigaminti pačioms, į obuolių actą pripjaustant imbiero šaknies). Sudrėkinkite jame mažą rankšluostėlį ir patrinkite juo rankas, kojas, pilvą. Kas nori, gali po to nusimaudyti po dušu. Tačiau imbiero acto nebūtina nuplauti. Jis greitai sušildo odą ir suteikia žvalumo visam kūnui.

* Slopina gerklės skausmą

Kai ima graužti gerklę, gydykite ją imbiero arbata. Bakterijas naikinančios jo medžiagos nuslopins uždegimą. Be to, imbieras pasižymi skausmą slopinančiomis savybėmis. Išsivirkite imbiero arbatos, ataušinkite ir skalaukite ja gerklę kelis kartus per dieną.

* Apsaugo nuo raumenų skausmo po sporto

Ir čia imbieras gali padėti. Jo kraujo cirkuliaciją skatinančios savybės pagreitina medžiagų apykaitos procesus. Skausmą sukelianti raumenyse susikaupusi pieno rūgštis greitai pašalinama. Imbieras nuslopina skausmus ir atpalaiduoja raumenis. Sumaišykite truputį eterinio imbiero aliejaus su masažiniu aliejumi ir įtrinkite skaudamas vietas.

Dėmesio: kadangi imbieras turi kraują skystinančių savybių, nepatariama jo vartoti trys keturios dienos prieš operaciją.

Parengė Gražina Vasiliauskienė

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.