Kokių nuotraukų daugiausia jūsų paskyroje? Štai ką tai atskleidžia

Ar kada nors susimąstėte, ką į socialinius tinklus įkeliamos nuotraukos byloja apie jų įkėlėją? Psichologai atskleidžia, kodėl egzotiškuose paplūdimiuose darytos nuotraukos rodo, kad trokštame kitų žmonių įvertinimo, o nuotraukos, kuriose matomi mūsų pasiekimai, slapta kužda, kad iš kitų pageidaujame „atlygio“. Taip pat ekspertai tikina, kad „idealiomis“ savo nuotraukomis dalinamės dėl to, kad pakeltume savo savivertę.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2019, 11:29 AM

Pasižiūrėkime atidžiau, kuo „MailOnline“ kalbintų ekspertų išvados paremtos, ir, jei įtikins, nauju žvilgsniu pažvelkime į savo ir draugų socialiniuose tinkluose viešinamas nuotraukas.

Peizažai

Ar kada nors leidžiant atostogas buvo atsitikę taip, kad vietoj to, kad mėgautumėtės momentu, jums kilo noras namuose likusiems draugams ir bendradarbiams pasigirti, kur dabar esate?

Socialinių tinklų rinkodaros įmonės direktorė Lynn Morrison tikina, kad tokiais atvejais tiesiog trokštame artimiausių žmonių įvertinimo. Ji sako: „Paplūdimio ar peizažo nuotraukos tarsi sako „Nesiilgiu darbo, tačiau man trūksta kasdienio įvertinimo, be kurio negaliu gyventi. Čia keletas nuotraukų, kad primintų jums, kad nors manęs nėra kartu su jumis, tačiau aš vis tiek už jus geresnė““.

„Peizažai yra geriausias būdas, neįžeidžiant kitų, pabrėžti savo socialinį statusą ir banko sąskaitos dydį. Kiekvienam jūsų pažįstamam, vargstančiam nuobodžiame biure, nuotraukos iš paplūdimio, nutvieksto besileidžiančios saulės, mažiausiai sukels pavydą“, – tęsia Lynn.

Asmenukės

Nesvarbu, ar mėgstate, ar nemėgstate asmenukių, tačiau be jų socialiniuose tinkluose niekada neišsiversite. Ekspertai įsitikinę, kad asmenukėmis siekiame kam nors padaryti įspūdį. Mat paprastai jos būna puikiai surežisuotos.

„Ar kas nors sąmoningai paviešina blogai atrodančią asmenukę? Pusvalandį užtrunka pasidažyti, tada tenka penkiolika kartų padaryti ančiuko veido išraišką ir išsirinkti tinkama pozavimui objektą – tokie yra minimalūs reikalavimai, keliami bet kokiai asmenukei“, – sako Lynn.

„Asmenukės yra geriausias jūsų kasdienio gyvenimo atspindys, net jei, panaudojus septynis filtrus, galutinis rezultatas visai nebus panašus į tikrovę. Jos apie mus slapta kužda „Esu protinga, spontaniška, nenuspėjama ir nuostabiai leidžianti dienas. Be to, mano makiažas – tiesiog tobulas““, – priduria Lynn.

„Pasiekimų“ nuotraukos

Ekspertai įrodinėja, kad kai viešiname pagyrūniškas fotografijas apie savo veiklas – pradedant tuo, kad dalyvavome maratono bėgime, ir baigiant tuo, kad atsitiktinai apsilankėme visų geidžiamame VIP renginyje, – trokštame atlygio už tai, ką mums pavyko pasiekti, paprastai patiktukų pavidalu.

„Kai ką nors publikuojame socialiniuose tinkluose, tam tikra prasme nesąmoningai siekiame pritarimo tam, ką darome“, – sako psichologė Elena Touroni.

„Man asmeniškai patinka aukštų pasiekimų fotografijos, kuriose ką nors matome, pavyzdžiui, žaidžiant Vimbldono stadione ar žingsniuojant įveikto didelio kalno viršūne, – sako Lynn. – Mes, žiūrovai, tokiomis nuotraukomis žavimės, kadangi žinome, kiek daug pastangų reikia įdėti, kad pasiektum tai, kas jose vaizduojama“.

Veiksmo nuotraukos

Pasak Lynn, nuotraukos, kuriose vaizduojami aktyviu poilsiu užsiimantys žmonės, pavyzdžiui, šliuožantys kalnų šlaitais žemyn, – geriausias būdas kitiems parodyti, kad „pramogauji taip pat energingai, kaip ir dirbi“.

Lynn teigimu, tokios nuotraukos atskleidžia žmonių „socialią ir avantiūristišką pusę“. Todėl jos yra geras būdas priminti kitiems ir apie šią jūsų pusę, ypač jei savo paskyros neatnaujinote daugelį savaičių.

Moteris juokaudama sako: „Įsitikinau, kad geras veiksmo kadras gali atstoti mėnesį Netflix žiūrėjimo ir suteikti tikrą atsipalaidavimą“.

Elena tvirtina, kad iki tam tikro laipsnio bet kokių asmeninių nuotraukų (asmenukių, veiksmo foto ar tiesiog savo šuns vaizdų) viešinimas socialiniuose tinkluose yra normalus ir sveikas reiškinys.

„Nuotraukų viešinimas tampa neigiamu dalyku tuomet, kai mūsų savivertė tampa visiškai nuo jo priklausoma ir mums reikia kitų įvertinimo, tai yra, tam tikro skaičiaus patiktukų, kad jaustumėmės gerai. Savivertė visada turi kilti iš asmens vidaus“, – sako psichologijos mokslų daktarė Elena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.