Išbandymas princų Williamo ir Harry žmonoms – karalienės minų laukai

Britų istorikas ir biografas Robertas Lacey (77 m.) laikomas tokiu geru Didžiosios Britanijos karališkųjų rūmų užkulisių žinovu, kad jį net pakvietė būti populiaraus televizijos serialo „Karūna“ konsultantu. Tačiau, atrodo, daugelio knygų apie karališkąją šeimą autorius šį kartą nepataikė – jo naujausias kūrinys labai suerzino Bakingamo rūmus.

Karalienė Elizabeth II pritarė galimybei priimti į karališkąją šeimą tamsiaodę M.Markle, o ji atėmė prožektorių šviesą iš Catherine.<br>„Scanpix“ nuotr.
Karalienė Elizabeth II pritarė galimybei priimti į karališkąją šeimą tamsiaodę M.Markle, o ji atėmė prožektorių šviesą iš Catherine.<br>„Scanpix“ nuotr.
M.Markle<br>„Scanpix“ nuotr.
M.Markle<br>„Scanpix“ nuotr.
Catherine<br>„Scanpix“ nuotr.
Catherine<br>„Scanpix“ nuotr.
Kalbama, kad princesė Diana buvo nuoširdesnė ir daug naivesnė už dabartines princų žmonas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kalbama, kad princesė Diana buvo nuoširdesnė ir daug naivesnė už dabartines princų žmonas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Meghan (kairėje) išvykus į JAV, Camilla ir Catherine – vėl karališkosios šeimos centre.<br>„Scanpix“ nuotr.
Meghan (kairėje) išvykus į JAV, Camilla ir Catherine – vėl karališkosios šeimos centre.<br>„Scanpix“ nuotr.
Williamas (kairėje) artimesnis karalienei nei jo tėvas Charlesas, maištavęs prieš motinos griežtumą, o Harry visai pasitraukė iš rūmų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Williamas (kairėje) artimesnis karalienei nei jo tėvas Charlesas, maištavęs prieš motinos griežtumą, o Harry visai pasitraukė iš rūmų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Meghan ir Harry su pirmagimiu Archie.<br>„Scanpix“ nuotr.
Meghan ir Harry su pirmagimiu Archie.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 9, 2021, 4:18 PM

Knyga „Brolių kova. Williamas, Harry ir šurmuliuojančios šeimos istorija“ („Battle of Brothers: William, Harry and the Inside Story of a Family in Tumult“) apie princų Williamo (38 m.) ir Harry (36 m.) nesantaiką, matyt, nepatiko karališkajai šeimai. Kodėl?

– Nežinau, ar rūmai supyko, bet oficialus jų atsakymas – „No Comment!“ („Be komentarų“). Pirmiausia keletą labiau ginčytinų skyrių nusiunčiau į Bakingamo rūmus. Tai dažniausiai reiškia gerą bendradarbiavimą. Rūmai gali pareikšti kritiką, išdėstyti savo įvykių versiją – tokiam požiūriui pritariu.

Bet šį kartą vokas su rankraščio ištrauka grįžo neatplėštas. Tai esą nėra knyga, su kuria rūmai norėtų būti vienaip ar kitaip susiję, sakoma pridėtame laiške. Taigi karališkoji šeima atsitvėrė tylos siena.

Nevertinu to asmeniškai, nes karalienė visada taip elgėsi – lyg nieko nebūtų įvykę tol, kol į problemą nebegalima nekreipti dėmesio.

Taip jau buvo anuomet dėl jos sūnaus Charleso (72 m.) ir jo žmonos velionės Dianos (1961–1997) santykių“, – neslėpė R.Lacey, kurio žmona net buvo „Maid of Honour“ (pamergė) per karalienės Elizabeth II (94 m.) karūnavimo ceremoniją.

– Bet ir naujas „Netflix“ istorinės dramos „Karūna“ („The Crown“), kurios konsultantas esate, sezonas sukėlė labai daug ginčų Didžiojoje Britanijoje ir paniką Bakingamo rūmuose. O juk ką tik jau 78-ą kartą vykusiuose prestižiniuose televizijos ir kino Auksinių gaublių apdovanojimuose naujausias „Karūnos“, pasakojančios apie britų karališkąją šeimą, sezonas susižėrė tris statulėles.

– Pirmose trijose serijose buvo rodomi karūnavimai, vestuvės ir karališkieji kūdikiai. Tai, žinoma, niekam neužkliuvo. Bet dabar prisiliečiama prie daugelio senų žaizdų.

Tai ypač pasakytina apie princą Charlesą ir Camillą (73 m.).

Dėl to protestuoja tiek daug „Charleso draugų“, kurie iš tikrųjų yra Camillos draugai.

Atrodo, ji visu greičiu vairavo į karalienės ateitį. Ir visi staiga prisiminė, kas ji ir kaip šią padėtį pasiekė.

Bet karalienės Camillos, važiuojančios auksine karieta centrine Londono gatve Bakingamo rūmų link, vizija ne visai patraukli.

– O kaip dėl serialo kritikos, pasigirdusios iš princo Charleso stovyklos?

– Nėra jokios abejonės, kad Charlesas buvo neištikimas savo pirmajai žmonai dar iki tol, kol Diana turėjo meilužį. Princo Charleso pasiaiškinimas visada buvo toks: „Grįžau pas Camillą, kai mano santuoka buvo galutinai žlugusi.“

Išanalizavau dvylika svarbiausių knygų apie Charlesą ir jo santuokos krizę. Ir tik trys pritaria jo versijai.

Kitų devynių knygų autoriai mano, jog jis dar iki 1986-ųjų, kai pradėjo vėl susitikinėti su Camilla, buvo Dianai neištikimas.

Apie visas tas detales – apyrankė, kurią Charlesas iki savo vestuvių užsakė Camillai, Dianos vėlyvieji pusryčiai su Camilla – visa tai papasakojo Diana! Nereikia daug išgalvoti, kad iš viso to sukurtum įtemptą dramą.

– Dabar rūmuose būsimosios karalienės palaiminimas krypsta netikėta linkme.

– Arba rūmų kalba tai reiškia: „Princo draugai davė suprasti, kad...“ Kitais žodžiais tariant, galandami peiliai. Bakingamo rūmai mato, kad būsimajam Camillos statusui kilęs pavojus. Karaliaus Charleso III ir karalienės Camillos idėja daugeliui primena paveldimos monarchijos tironiją – tai, kad neturime teisės pareikšti, kas taps kitu mūsų valstybės vadovu.

Tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija ir Tautų Sandraugos (anksčiau – Britų Tautų sandrauga) narės, kuriose vyrauja etninis daugiatautiškumas, kyla problema, kad mūsų valstybės vadovas yra baltasis, kilęs iš anglosaksų šeimos. Ir kad akivaizdžiai neįmanoma moteriai iš etninės mažumos kada nors užimti šią poziciją.

– Turite omenyje Meghan Markle.

– Todėl 2018-ųjų gegužę visa tauta džiugiai sutiko princo Harry ir Meghan (39 m.) vestuves, kurios liudijo, kad Vindsorų karališkieji rūmai renkasi naują kursą ir atveria kelią tamsiaodei.

Beveik po trejų metų pasiekėme tokį tašką, kad nei ši moteris, nei jos sūnus neturi karališkojo titulo. Tad visai nestebina, kad Barbadosas – viena iš 16-os Tautų Sandraugos šalių, kurios valstybės vadovas iki šiol yra karalienė, – pranešė, kad nori tapti respublika. Ir Jamaika, atrodo, eina panašiu keliu.

– Manote, kad dėl to galėtų subyrėti Tautų Sandrauga – karalienės pasididžiavimas?

– Nedrįsčiau to tvirtinti. Tautoms labai prasminga priklausyti Tautų Sandraugai. Bet šis senas įsitikinimas apie baltaodę karalienę, valstybės vadovę, – jau tikrai praeitis.

– Ir tai dėl Meghan?

– Taip. Manau, kad ji – šios raidos veiksnys.

Dėl to, kaip man buvo pasakyta, Bakingamo rūmuose kilo didžiulė panika. Žinoma, to nesakoma oficialiai.

Bet kodėl tokios šalies kaip Naujoji Zelandija, kurios formali valdovė yra karalienė Elizabeth II, XXI amžiuje ją pakeisti turėtų Charlesas ir Camilla? Juk tai – visiškai pasenusi pažiūra, nesiderinanti prie dabarties.

– Ar manote, kad rasizmo apraiškos turėjo reikšmės Meghan ir Harry sprendimui palikti Jungtinę Karalystę?

– Manau, kad karalienė pritarė galimybei priimti į karališkąją šeimą tamsiaodę moterį. Ir Meghan niekada nekaltino rūmų dėl rasistinio požiūrio. Rūmams nebuvo priimtinas Meghan būdas konsultuotis su savo patarėjais iš JAV. Bet tai neturi nieko bendro su rasizmu.

Visiškai kitoks vaizdas tvyrojo socialinėse medijose. Ten pasipylę rasistiniai išpuoliai kartais buvo sąmoningai piktavališki. Manau, kad šie išpuoliai prisidėjo prie Meghan ir Harry nepasitenkinimo, abiejų nutolimo nuo Jungtinės Karalystės.

– Ar nemanote, kad Meghan ir Harry pavogė iš Williamo ir Catherine, vaizdžiai sakant, prožektorių šviesą?

– Neabejotinai. Tai primena klasikinį vesterną, kur dažnai skamba žodžiai: „Šis miestas yra per mažas mums abiem.“ Jungtinė Karalystė buvo per maža šioms asmenybėms – bet kokiu atveju atvykus Meghan.

Iki tol Harry akivaizdžiai buvo patenkintas rūmų kvailio ir vėliau – priedo vaidmeniu. Bet paskui atsirado Meghan ir įteigė, kad Harry savo ambicijų kartelę turėtų kelti aukščiau.

Meghan turi daug bendro su Harry motina Diana. Amerikietės užsispyrimas rūmams – iki šiol problema, kurios negalima nepaisyti. Meghan vaikšto, vaizdingai sakant, po tuos pačius minų laukus kaip Diana.

– Bet Meghan, priešingai nei jauna Diana, nėra naivi. Ar jas apskritai galima lyginti?

– Geresnis palyginimas veikiausiai būtų japonų kilmės menininkė Yoko Ono (87 m.). Netradicinio elgesio užsienietė, pavogusi britų muzikos ikoną Johną Lenonną (1940–1980)!

Bet Meghan vaidmuo – ji vienintelė iš karališkosios šeimos nepaveldėjo, o pati uždirbo milijonus, – kelia svarbų klausimą dėl monarchijos ateities: ar ten yra vietos laisvai sielai?

Meghan turi idėjų, kurios yra pernelyg politinės šeimai, įpareigotai laikytis neutralumo. Veikiausiai Williamas buvo vienintelis, kuris tai iškart suprato. Ir vieną dieną paaiškės, kad ginče su Harry dėl jo pozicijos Williamas vartojo aštrius žodžius.

– Išvykus Meghan ir Harry, Williamas ir Catherine (39 m.) – vėl karališkosios šeimos centras.

– Britų akyse jie dabar kone religinės figūros, kurios užtikrina monarchijos ateitį. O Harry ir Meghan laikomi atpirkimo ožiais dėl brolių nesantaikos.

– Kaip įsivaizduojate princo Williamo vaidmenį?

– Williamas iš esmės peršoko kartą, būtent savo tėvo, princo Charleso, kuris maištavo prieš karalienės griežtumą.

Williamas labiau panašus į karalienę, nes į ją kreipėsi po pagarsėjusio motinos Dianos interviu per televiziją, kai buvo praradęs pasitikėjimą tėvais, kurie vaidijosi tarpusavyje.

Neteks visų garbės titulų

Didžiosios Britanijos princas Harry neteks karinių garbės paskyrimų ir globėjo titulų, nes praėjusią savaitę patvirtino karalienei Elizabeth II, kad jis su žmona M.Markle negrįš kaip dirbantys karališkieji asmenys.

Sasekso kunigaikštis ir kunigaikštienė prieš metus supurtė britų monarchiją atsitraukę nuo svarbiausių karališkosios šeimos narių pareigų. Sutuoktiniai pradėjo naują gyvenimą už Atlanto: įsikūrė Kalifornijoje ir įsitraukė į veiklą, apimančią kelias komercines įmones.

„Karalienė patvirtino, kad atsitraukiant nuo karališkosios šeimos darbų neįmanoma toliau vykdyti įsipareigojimų ir pareigų, susijusių su viešosios tarnybos gyvenimu. Todėl kunigaikščio ir kunigaikštienės turimi kariniai garbės paskyrimai ir karališkųjų globėjų titulai bus sugrąžinti Jos Didenybei, o vėliau perskirstyti dirbantiems karališkosios šeimos nariams“, – nurodė Bakingamo rūmai.

Princas Harry, buvęs kariškis, turi kelis karinius garbės titulus, taip pat Sandraugos postų ir kitų globėjo titulų.

Meghan taip pat buvo suteikti keli garbės vaidmenys po jos ir princo pasakiškų vestuvių Vindzoro pilyje 2018 metų gegužę.

Bet pastaruoju metu Meghan ir princo Harry gerbėjams įdomiau, ar šiemet pasaulį išvysiantis antras jų vaikas bus Amerikos ar Didžiosios Britanijos pilietis. Kadangi Meghan yra JAV pilietė, o Harry – Didžiosios Britanijos pilietis, jų sūnus arba dukra gali gauti dvigubą pilietybę, neatsižvelgiant į tai, kur gims.

Jungtinės Karalystės pilietybė automatiškai perduodama vaikams, gimusiems ir už jos ribų. 2019 metų gegužę Londono ligoninėje gimęs pirmasis poros sūnus Archie taip pat įgijo dvigubą abiejų šalių pilietybę.

Meghan savo antrą vaiką greičiausiai gimdys Kalifornijoje ir jis įgis dvigubą pilietybę, tačiau turės kitokias teises. Jis ateityje galės kandidatuoti į JAV prezidentus – skirtingai nei jo vyresnysis brolis, kuris gimė Didžiojoje Britanijoje.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.