Viltys sudužo: sveikuolė Jurga Piekutė pralaimėjo kovą su sunkia liga

Vasario mėnesį didelio Lrytas.lt skaitytojų susidomėjimo ir užuojautos sulaukė straipsnis apie jogos mokytoją, sveikuolę Jurgą Piekutę (46 m.), kuri susirgo ketvirtos stadijos vėžiu. Lietuvoje skirtas gydymas nebuvo pakankamai veiksmingas, bet moteris turėjo vilties, kad padės Vokietijos medikai, o jos artimieji prašė finansinės paramos jos gydymui Vokietijoje.

  J.Piekutė pralaimėjo kovą su sunkia liga.<br> Feisbuko nuotr.
  J.Piekutė pralaimėjo kovą su sunkia liga.<br> Feisbuko nuotr.
 J.Piekutė pralaimėjo kovą su sunkia liga.<br> Feisbuko nuotr.
 J.Piekutė pralaimėjo kovą su sunkia liga.<br> Feisbuko nuotr.
 Vasarį J.Piekutė jautėsi pavargusi, bet neprarado vilties, kad pasveiks.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vasarį J.Piekutė jautėsi pavargusi, bet neprarado vilties, kad pasveiks.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2019, 11:11 AM, atnaujinta Jul 2, 2019, 10:08 AM

J.Piekutės gyvenimo draugas Arturas Builovas pranešė, kad birželio 26 d., trečiadienį, Jurga baigė savo žemiškąją kelionę.

Dar birželio 25 d. jis Lrytas.lt žurnalistei sakė, kad pradėjus gydymą Vokietijoje Jurgos būklė buvo pagerėjusi, bet paskutinėmis dienomis smarkiai pablogėjo, ji jautėsi labai silpna.

Šiandien, penktadienį, su velione galima atsisveikinti Vilniaus Laidojimo paslaugų centre (Paco g. 4, šalia šv.Petro ir Povilo bažnyčios). Dieną bus laikomos šv. Mišios, o 19 val. vakare vyks atsisveikinimo satsangas (gili jogos praktika), bus giedamos mantros. Šeštadienio rytą Jurgos kūnas bus kremuojamas Kėdainių krematoriume, o 13 val. ji bus laidojama Kairėnų kapinėse.

15 metų su Jurga praleidęs Arturas portalui Lrytas.lt sakė: „Man sunku tai nusakyti žodžiais, bet ji buvo tikrai neeilinis, ypatingas žmogus, gyvenęs gražų ir dvasingą gyvenimą. Ji gyveno dėl kitų, o ne dėl savęs. Kitus žmones ji labai gerai suprasdavo. Be to, ji buvo labai intelektuali, viena iš protingiausių mano sutiktų moterų (turėjo du aukštuosius išsilavinimus), buvo nemažai pasiekusi gyvenime, tačiau niekada to nedemonstruodavo ir tuo nesipuikuodavo. Ji buvo labai linksma ir harmoninga asmenybė, šalia kurios kitiems būdavo gera.“ 

Vasario mėnesį Jurga Piekutė Lrytas.lt žurnalistei sakė, kad nepraranda vilties pasveikti. Ji buvo labai dėkinga visiems savo buvusiems mokiniams, bendražygiams ir nepažįstamiems žmonėms, kurie finansiškai prisideda prie gydymosi Vokietijoje išlaidų. Vokietijoje yra integralios onkologijos klinikų, kur tradicinė medicina, tai yra, cheminiai vaistai, derinami su alternatyviais gydymo būdais. „Esu labai dėkinga visiems tiems, kurie prisidėjo prie mano vilties pasveikti. Buvo žmonių, kurie pervedė po 3 ar 5 eurus, ir aš tikrai suprantu, kad kai kuriems žmonėms tie pinigai nemažai reiškia“, – sakė Jurga.

Lemtingą diagnozę – ketvirtos stadijos gimdos kaklelio vėžys – Jurga išgirdo 2018 m. sausį. Kol reikėjo laukti tyrimų rezultatų ir gydymo, moteris, jos žodžiais tariant, „dingo“ – išvyko į ajurvedos kliniką Indiją, kad suvirškintų informaciją ir susivoktų, kas vyksta.

„Pradžioje, išgirdus diagnozę, viskas atrodė kaip filmas, rodės, kad tai vyksta ne su manimi. Tada užklupo baimė, buvo labai sunku, o po to pradėjau domėtis, kas yra tas vėžys ir ką galima su juo daryti. Susiklosčiusią situaciją priėmiau gal po 3 mėnesių – kai susitaikai su faktu, kad yra taip, kaip yra, tampa ramiau“, – atsiminė Jurga.

Grįžusi iš Indijos į Lietuvą, Jurga sulaukė oficialiai skirto gydymo – chemoterapijos. Ligonei skirti 8 chemoterapijos kursai, nors paprastai skiriami šeši.

„Labai bloga gydymo metu nebuvo, bet būdavau kaip virta daržovė, be jėgų, apsnūdusi. Po savaitės jėgos pradėdavo grįžti, bet jau laukdavo naujas gydymo kursas. Daugiau chemijos nebenoriu – jaučiu, kad ji organizmą išvargino. Juk tie vaistai užmuša ne tik vėžines, bet ir kitas ląsteles, silpnina imunitetą. Kol vaistus vartoji, auglys traukiasi, bet tik nustoji vartoti – ir jis vėl kelia galvą“, – sakė pašnekovė.

Šių metų vasarį atlikti tyrimai parodė, kad liga toliau progresuoja. Ketvirtos stadijos vėžys neoperuojamas, o kitokių gydymo būdų Lietuvoje moteriai pasiūlyta nebuvo, teliko gerti vaistus nuo skausmo. Ypač Jurgą ir jos gyvenimo draugą nugąsdino medikų žodžiai, išsakyti dar 2018 m. pavasarį: „Turite gyventi mėnesiukais“.

Moteris buvo įsitikinusi, kad vėžys ją užklupo nuo streso. Paradoksalu tai, kad ji pati dirbo organizacijoje „Gyvenimo menas“ ir 20 metų vedė žmonėms antistresines programas, paremtas jogos sistema. Prieš keletą metų ji paskirta jogos ambasadore Lietuvoje.

„Mano situacija – kaip to batsiuvio, likusio be batų. Mano gyvenimas buvo labai įtemptas ir intensyvus. Daug keliaudavau, būdavo, skrendu, iš oro uosto lekiu į salę vesti paskaitos, po to vėl kažkur skubu, pakeliui derinu planus su kolegomis, net pavalgyti nėra kada. Taip pat prislėgė tėčio mirtis. Vis lėkdavau, darydavau, neduodama laiko sau suvirškinti to, kas vyksta. O tokie dalykai niekur nedingsta – jie kaupėsi, kaupėsi mano viduje, ir galiausiai pasireiškė sunkia liga...“, – dėstė Jurga vasario mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.