Jaudinanti išpažintis: dugną pasiekusi buvusi alkoholikė atvėrė širdį

Kėdainių rajone, Tiškūnų kaime gyvenančiai Žydronei Gaurelčikaitei – keturiasdešimt metų. Ji – buvusi alkoholikė. Trijų vaikų mama nedengia savo veido, drąsiai pasakoja apie pasiektą dugną ir smurtą, kurį kentėjo su pirmuoju vyru. 

Kėdainių rajone, Tiškūnų kaime gyvenančiai Žydronei Gaurelčikaitei – keturiasdešimt metų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kėdainių rajone, Tiškūnų kaime gyvenančiai Žydronei Gaurelčikaitei – keturiasdešimt metų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Patricija Jovaišaitė

2016-12-20 22:33, atnaujinta 2018-02-09 21:30

Moteris skausmingai atvira – ji pati augo beveik nematydama mamos ir nejausdama jos meilės – alkoholis gimdytojai buvo svarbiau už savą vaiką.

Kodėl tokioje pat aplinkoje augusi Žydronė ir savo pačios dukras, kurioms šiuo metu 18, 16 ir 12 metų, pasmerkė tokiai lemčiai, moteris atsakymo iki šiol neranda.

Nuolatinis alkoholio poreikis

„Gerti pradėjau anksti. Tada mano vyras, vos trijų mėnesių dukros tėvas, sėdo į kalėjimą. Vienai buvo labai sunku, pati augau be tėčio. Jis žuvo, kai man tebuvo aštuoni mėnesiai. Gal čia kokia karma mūsų šeimos moteris persekioja“ – svarstė Žydronė.

Moteris nepabūgo viešai papasakoti savo skaudžios istorijos ir labdaros ir paramos fondo „Viltis – Vikonda“ surengto projekto „16 aktyvumo dienų prieš moterų smurtą“ dalyviams, kurie lankėsi Vilainių seniūnijoje. Ten šiuo metu su savo trimis dukromis ir širdies draugu Kęstučiu gyvena ir Žydronė.

„Negeriu jau metus“ – tikino moteris ir pasakojo, kad liautis girtauti ji pasiryžo tada, kai dėl nepriežiūros Vaikų teisių apsaugos tarnyba atėmė iš jos vaikus.

„Aš tikrai nebuvau gera mama. Atsibudus ryte man tik rūpėjo, ar turiu ko gerti, o ne vaikams pusryčius gaminti ar į mokyklą suruošti. Tiesa, kol laukiausi – negėriau“ – tikino moteris. Nuo taurelės ji susilaikydavo ir tada, kai žindė dukrą, tačiau tai ilgai netruko – vos kelis mėnesius. Tada ji vėl įsmuko į svaigalų liūną.

Išgeriantis bei rankos nevengiantis pakelti sugyventinis mesti gerti irgi nepadėjo. 

Auklėdavo kumščiais

Moteris atvira – jos gyvenimo vyras Kęstutis taip pat kilnodavo stikliuką. Kartais ir ranką. „Esu ir su mėlynėmis vaikščiojusi, buvo gėda net į miestelį nueiti. Kita vertus nesu aš iš tų, kurias galima mušti – vyrui duodavau atgal.

Žinau, kad iš mokyklos namo dukros visada bijodavo eiti, nes nežinodavo, kokius ras tėvus – girtus, miegančius ar besimušančius“ – sunkiai suvokiamą istoriją pasakojo moteris.

Žydronė sako šiandien jau suprantanti, kad mergaitėms padaryta moralinė žala – nepataisoma. Joks vaikas negali užaugti sveikas tokioje girtavimo ir smurto kupinoje aplinkoje.

„Viską suprantu, todėl dabar darau viską, kad dukros manimi patikėtų, išmoktų jaustis saugiai namuose ir žinotų, jog namuose ras šiltus pietus, o ne lėbautojų kompaniją. Tiesa, kol kas mums sunkiai sekasi, jos vis klausia, ar nesu išgėrusi, nors aš negeriu jau kone metus.

Tačiau jos nepasitiki ir gyvena baimėje, nes daug kartų iki tol esu žadėjusi, kad mesiu gerti, bet mano blaivybės periodas būdavo labai trumpas, o tada vėl gerdavau savaitėmis. O jei tiksliau – kol būdavo pinigų“ – sakė moteris.

Nauja pradžia

Žydronės namuose šiandien tvarkinga ir švaru. Visur gausu mergaičių rankomis nupieštų piešinių ar lankstinių. Pati moteris gražiai mezga, nuolat darbuojasi pas ūkininkus ir dar dirba valytoja – moteris sako padarysianti viską, kad dabar, kai jau atgavo dukras ir įgijo Vaikų teisių tarnybos specialistų pasitikėjimą, stengsis iš paskutiniųjų, kad ja patikėjusieji nenusiviltų.

„Ilgai verkiau, kai iš manęs dėl velnio lašų atėmė dukras.

Vyras Kęstutis, pamenu, buvo labai piktas, kodėl iš mūsų vaikus atėmė, o aš puikiai suvokiau, kad šį kartą taip lengvai neišsisuksime. Teks arba keisti gyvenimo būdą arba liksime be vaikų“ – prisiminė Žydronė.

Ji sako nežinanti, ar gyvas ir ką veikia jos vyriausios dukros tėvas, kuris sėdo į kalėjimą vos gimus pirmajai dukrytei. Gręžiotis į praeitį moteris nenori. Svarbiausia, kad jos vaiką, kaip savą, priėmė Kęstutis ir niekuomet neišskirdavo, myli ir kito vyro dukrą, ir savas.

Gal todėl, kai socialiniai darbuotojai išsivežė vaikus, sukluso abu. „Tada susėdome ir supratome, kad daugiau taip gyventi nebegalime. Jei norime atgauti vaikus, turime susiimti. Jis pradėjo lankyti kvalifikacijos kėlimo kursus, o aš žiūrėsiu namus.

Gerti metėme abu – kitaip nebegalėjome. Kiekvieną kartą, nuvažiavus pas dukras į vaikų namus, jos klausdavo, kada pasiimsime namo. Vėliau liovėsi. Tai buvo skaudžiausia.

Nesiėmiau jokių kodavimo būdų nuo alkoholio. Man labiausiai padėjo valia ir pasiryžimas keisti savo gyvenimą.

Nepatikėsite, kokiomis spalvomis nusidažo alkoholiko gyvenimas, kai liauniesi gerti. Viską matau, tarytum, kitomis akimis. Ir tai, ką matau, man patinka“ – šypsojosi trijų vaikų mama, šiuo metu gyvenanti su vyru ir trimis dukromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.