Kaunietė atsisakė aborto ir tapo vieniša keturių vaikų motina

Trys sergantys vaikai, geriantis vyras ir ką tik gautas būstas, kuriam reikia kapitalinio remonto. Tokios gyvenimo „dovanėlės“ supo kaunietę Jeleną (pavardė redakcijai žinoma), kai ji sužinojo, jog laukiasi ketvirtojo.

Besilaukdama ketvirto vaiko kaunietė paliko geriantį vyrą, persikraustė į nušiurusį butą ir laiminga sulaukė šeimos pagausėjimo.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Besilaukdama ketvirto vaiko kaunietė paliko geriantį vyrą, persikraustė į nušiurusį butą ir laiminga sulaukė šeimos pagausėjimo.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Rugsėjį Jelenos jaunėliui Arminui sukako dveji.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Rugsėjį Jelenos jaunėliui Arminui sukako dveji.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 9:49 PM, atnaujinta Mar 27, 2019, 2:58 PM

Abortas jai tuomet atrodė gera išeitis. Tačiau šiandien 31-erių moteris džiaugiasi, kad patikėjo gerų žmonių pagalba ir sūnaus neatsisakė. Berniukas – mylimiausias jos vaikas ir didelė paguoda.

Rugsėjį Jelenos jaunėliui Arminui sukako dveji. Jo gimimas paženklino svarbų pokytį – moteris paliko geriantį vyrą, jo namus ir pasiryžo viena auginti ketvertuką.

„Nesigailiu. Dėkoju Dievui, kad nepadariau klaidos – Arminas yra mano šviesulys, pats gražiausias ir sveikiausias, ramumo ir meilumo įsikūnijimas“, – šypsojosi kaunietė.

Lemiamą akimirką pagalbą jai suteikė Krizinio nėštumo centro savanoriai.

Jie valandų valandas kalbėjosi su pervargusia moterimi, padėjo jai remontuoti apšepusį būstą, surado rėmėjus, kurie visokeriopai padėjo, o vėliau tapo Armino krikšto tėvais.

Jelena džiaugėsi, kad bėgant laikui patikėjo žmonių gerumu, liovėsi bijoti, kad kada nors jie „išrašys sąskaitas“ už suteiktą pagalbą.

Kaunietė po truputį geradarių padedama remontuojasi būstą, neseniai pradėjo dirbti kūdikių namuose, laisvalaikiu žada stiprinti kitas krizinį nėštumą patiriančias moteris.

Kankino ligos ir nuovargis Kaunietės gyvenimas aukštyn kojomis apsivertė, kai po trečiojo vaikelio ji ketino grįžti į darbą. „Pasijutau besilaukianti. Nesutarėme su vyru. Mačiau, kad dėl alkoholio tėčiui vaikai nerūpi.

Turėjau rinktis – ar vienai vargti su keturiais, ar nutraukti nėštumą. Buvau nežinomybėje, turėjau rūpintis ir namais, ir vaikais. Buvau labai pavargusi“, – prisiminė Jelena.

Vyrui geriant, ji ant savo pečių laikė visus keturis namų kampus. Nuovargį didino ir nesibaigiančios vaikų ligos. Visiems trims buvo diagnozuota astma, vaikai turėjo ir kitų sutrikimų.

„Nebežinojau, kas yra normalus miegas, todėl dvejojau dėl ketvirto vaiko – ar nebus per daug? Galiausiai pasirinkau likti viena, bet gimdyti“, – pasakojo moteris.

Dar prieš gimdymą ji gavo socialinį būstą. Pamačiusi jį, kaunietė apsiverkė. „Nesitikėjau tokio baisaus vaizdo. Reikėjo daug pinigų remontui, o nieko neturėjau. Teko rinktis ar baisus būstas, ar gatvė“, – prisiminė Jelena.

Tapo krikšto tėvais

Apsispręsti kraustytis ir gimdyti jai padėjo Krizinio nėštumo centro savanorė Laimutė. Moteris po kelias valandas klausydavosi Jelenos rūpesčių ir svajonių.

„Kalbėjome apie sunkumus, gyvenimą, vaikus, ateitį, santykius su vyru. Turėjau patį geriausią klausytoją. Išdrąsėjau išeiti iš vyro būsto ir gimdyti ketvirtą vaiką“, – pripažino kaunietė.

Savanorė atvažiuodavo iš Vilniaus ir padėdavo Jelenai remontuoti būstą. Jos dėka namuose atsirado dviaukštė lovelė vaikams.

Taip pat ji rado geradarį, kuris parėmė Jelenos šeimą, apšiltino namus, nuolat lankydavo, o vėliau su žmona tapo ir Armino krikšto tėvais.

„Prieš Kalėdas jie ateina pasveikinti, atneša vaikams dovanų, duoda pinigų, kad galėčiau paruošti stalą. Tas pats per Velykas.

Tai yra tikintys žmonės. Jie leido man pamilti save, kitus, gyvenimą“, – pasakojo kaunietė.

Liks viena iki senatvės

Vaikus aplanko ir jų tėvas. Jis kiek galėdamas moka alimentus, atneša vaikams skanėstų, kartais nuperka reikiamų rūbų ar avalynės.

Tačiau Jelena nenorėtų jo priimti į naujus namus. „Vieną šansą jis jau turėjo. Kartą jau priėmiau jį, užkodavau, vaikai buvo liudininkai.

Bet jis po dviejų dienų vėl prisigėrė. Surinkau daiktus ir išmečiau lauk. Antrą kartą aš durų jam neatidarysiu“, – Jelena buvo griežta.

Savo pasirinkimą ji vadino vienatve su vaikais: „Sunku vienai, bet nesigailiu.“

Naujų santykių moteris neieško. „Gyvenu laisvai, prie nieko nereikia derintis, ir man tai patinka. Nebent kai būsiu pensininkė, tada kokį dieduką susirasiu“, – juokėsi jauna moteris.

Moko berniukus pagarbos

Ji sako, kad ketvirtukui yra griežta mama. „Riboju laiką prie kompiuterio, kad mažieji neprarastų vaikystės“, – sakė daugiavaikė mama.

Taip pat ji mokys vaikus, kaip gerbti vienas kitą, ypač priešingą lytį. „Turiu tris berniukus. Auklėju juos, kad niekada prieš mergaitę nekeltų rankos“, – pasakojo Jelena.

Kad vaikai nekartotų jos klaidų, ji stengsis, kad jie rastų geras antrąsias puses.

„Nežiūrėk į grožį ar į pinigus, žiūrėk, kaip žmogus žiūri į tave ir gyvenimą“, – ką sakys vaikams, pasakojo kaunietė.

Jelena tikisi, kad jos pasakojimas padės ir kitoms moterims, kurios išgyvena kritinį nėštumą. Ateityje ji ir pati norėtų savanoriauti Krizinio nėštumo centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.