Talentingas vargonininkas karjerą Paryžiuje išmainė į darbą Pasvalyje

Vargonininko sūnus Rimvydas Mitkus tobulinosi Paryžiuje, grojo didingose užsienio bažnyčiose, tapo savo srities profesionalu, bet gimtojo Krinčino miestelio ir Pasvalio neišsižadėjo – sutiko užimti likusią tuščią vietą prie senos bažnyčios vargonų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vita Savickienė (www.panskliautas.lt)

Dec 28, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:27 PM

Pareigas prisiėmė netikėtai

Tarp gimtojo miestelio ir Vilniaus besisukantis 24 metų R.Mitkus jau beveik metai groja vargonais Pasvalio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje. Jaunas vargonininkas jau spėjo įnešti naujovių: jis subūrė naują jaunimo chorą.

R.Mitkus prisiminęs juokėsi, kad kone trejus metus ieškojęs, kas Pasvalyje galėtų pakeisti senąjį vargonininką, apie save net nepagalvojo. Tik draugės paragintas pačiam imtis šių pareigų, Rimvydas nedvejodamas sutiko.

Užmigdavo ant tėvo kelių

R.Mitkus vargonininkauti pradėjo nuo vaikystės. Savarankišką vargonininko karjerą tuomet dar paauglys jis pradėjo sulaukęs vos 13 metų. Tada jis galėjo pasigirti esantis bene jauniausias vargonininkas visoje Lietuvoje.

Rimvydas pradėjo groti kilnojamais elektriniais vargonėliais, vadinamosiomis jonikomis, Kraštų ir Raubonių koplyčiose.

Natos, vargonų muzika ir giesmės praktikuojančių katalikų šeimoje gimusiam R.Mitkui pažįstamos nuo mažens. Aistrą vargonams Rimvydui įkvėpė 21 metus Krinčino Šventųjų Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje vargonininkavęs jo tėvas Valerijonas Mitkus.

Į Krinčino bažnyčios choro repeticijas jį, dar mažą berniuką, vesdavosi tėtis.

„Darželio nelankiau, o ligoninėje dirbanti mama kartais budėdavo paromis. Tad tėtis mane dažnai vesdavosi į repeticijas. Pasijusdavau devintam danguj, kai leisdavo paspaudyti vargonų klavišus. Kartais sėdėdamas ant tėčio kelių ir užmigdavau“, – ankstyvą pažintį su vargonais prisiminė vaikinas.

Tylėję vargonai užgrojo

Kai mirė tėtis, vaikinui buvo 16 metų. Po metų pasiūlius klebonui, Rimvydas drąsiai ėmėsi specialaus muzikinio išsilavinimo ir žinių reikalaujančių pareigų – sėdo prie vargonų.

Krinčiniečiai turi būti dėkingi jaunajam vargonininkui, kad pradėjo groti didieji maldos namų vargonai, tylėję nuo Rimvydo tėčio vargonavimo laikų.

„Užlipęs ant „viškų“ sumaniau pagroti vargonais. Įjungiau elektros variklį, kad jis į dumples paduotų oro. Nors bandžiau kelis kartus, jie man nepakluso ir neįstengiau išgauti garsų“, – prisiminė krinčinietis.

Kartu su jaunuoju vargonininku ir kitais talkininkais šalia stovėjęs dvasininkas netyčia užkliudė vargonų šone įrengtą mechaninį įrenginį orui į dumples pūsti.

Tuomet automatiškai užsidarė sklendė ir dumplės prisipildė oro – pasklido melodija. Pagrojęs ją jaunuolis įdėmiau apžiūrėjo vargonų įrangą. Paskui suklijavo praplyšusias dumples. Galop staliaus darbą išmanantis krinčinietis pakeitė sulūžusias medines muzikos instrumento dalis.

R.Mitkus išsiaiškino, kad Krinčino maldos namų vargonams daugiau nei 230 metų.

Tobulinosi Paryžiaus konservatorijoje

Vargonininkas dabar juokiasi, kad kitokio amato jis negalėjo rinktis, nes nieko daugiau nemokėjo. Nors vaikiną žavėjo džiazas, jis nusprendė siekti to, ką geriausiai išmano.

R.Mitkus – jaunosios lietuvių kartos vargonininkas, pianistas. Praėjusiais metais jis Vilniaus muzikos ir teatro akademijoje baigė vargonų studijas. Pasvalietis ir toliau siekia mokslo: šiuo metu studijuoja vargonų ir chorinio dirigavimo magistrantūrose.

Prieš dvejus metus Rimvydas studijavo Paryžiaus konservatorijoje. Vargonininkas tobulinosi įvairiuose meistriškumo kursuose pas žymius Europos vargonų pedagogus, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose. Muzikas koncertuoja su įvairiais chorais bei žinomiausiais šalies solistais ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Bažnyčiose veikia net aludės

Praėjusį mėnesį R.Mitkus koncertavo Olandijos sostinėje Amsterdame, vadinamuosiuose Vargonų soduose.

„Buvau priblokštas, kai laisvalaikiu užėjęs į didingą katedrą ten radau ne maldos namus, o alaus barą. Kituose maldos namuose veikia drabužių parduotuvės. Užsidarius bažnyčioms, jose liko galingi vargonai, kurių niekas nebenaudoja“, – pasakojo pasvalietis.

Tuomet R.Mitkui ir kilo idėja Pasvalio bažnyčiai iš užsieniečių uždarytų maldos namų nupirkti vargonus. Juolab kad Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje esantys maži, trylikos registrų vargonai. Jie po Antrojo pasaulinio karo buvo atvežti iš Panevėžio Švč. Trejybės maldos namų.

„Suprantu, kad naujiems vargonams surinkti pinigų neįmanoma, nes jie kainuoja kelis milijonus litų. Tačiau galima patobulinti jau turimus. Svajoju, kad Pasvalio bažnyčioje skambėtų bent 40 registrų vargonai. Turėdami tokį instrumentą galėtume rengti vargonų muzikos festivalius, kviestis žymiausius atlikėjus“, – savo mintimis dalijosi profesionalus muzikantas.

Tikisi surinkti per dvejus metus

R.Mitkus vargonų muziką tapatina su daile. Pasak pašnekovo, paletėje turint daugiau spalvų galima nutapyti spalvingesnį kūrinį, taigi turint galingesnius vargonus įmanoma išgauti didingesnę muziką.

Vargonininkas suskaičiavo, kad instrumentui atnaujinti reikėtų bent pusės milijono litų. Jaunimo choras pradėjo koncertų turą aukoms rinkti. Per pirmąjį pasirodymą Pasvalio bažnyčioje pavyko surinkti 4 tūkstančius litų.

Choro vadovas tikisi, kad svajonei įgyvendinti prireiks dvejų metų. Veiklus vaikinas tikisi surasti ir turtingesnių rėmėjų.

R.Mitkus negaili gražių žodžių vadovaujamam chorui. Nors pusšimtį narių turinčiame chore gieda įvairiausių profesijų žmonės, kurių amžius yra nuo 20 iki 50 metų, visi nuoširdžiai bendrauja, vieni kitus tujina. Pulkas žmonių tapo tarsi viena didele šeima.

Sukasi kaip voverė rate

Nors R.Mitkus dažniausiai groja sakralinę muziką, jam patinka įvairaus žanro kūriniai. Važiuodamas automobiliu jis specialiai neklauso klasikinės muzikos.

„Klasikinė muzika mano ausyse skamba natomis. Jos klausydamasis labai pavargstu, todėl dažniausiai įsijungiu žinių radiją. Bet va, mano muzikalią draugę žinios erzina“, – atviravo vargonininkas.

Visa krinčiniečio giminė iš velionio tėvo pusės mėgsta muziką. Rimvydas prisimena, kaip giminės susibūrimuose dainas traukdavo jo seneliai. Nors krinčiniečio motinai muzika taip pat nėra svetima – moteris yra baigusi muzikos mokyklos akordeono klasę.

Muzikos mokyklą lanko ir 9 metų vargonininko sesuo Ieva. Tik devyniolikametis jo brolis Paulius pasirinko informatikos studijas.

R.Mitkus dabar sukasi kaip voverė rate, nors dirbant mėgstamą darbą poilsio jam nė nereikia.

Šiuo metu Rimvydas dirba Lietuvos edukologijos universitete, mišraus choro „Ave Vita“ chormeisteriu ir koncertmeisteriu, bei Vilniaus technologijų ir verslo profesinio rengimo centre. Vargonininkas nepamiršo ir gimtojo miesto vaikų – vadovauja Pasvalio muzikos mokyklos jauniesiems choristams.

Savo koncertinį repertuarą vargonininkas papildo ne tik tradiciniais vargonų kūriniais, bet ir savomis kūrinių transkripcijomis. Muzikanto atliekami kūriniai skamba DVD filme „Senosios Pasvalio bažnyčių freskos“, Vilniaus arkikatedros bazilikos vargonais jis yra įrašęs Karl Jenkins „Requiem“ kompaktinį diską.

Praėjusiais metais R.Mitkus tapo tarptautinio J.Naujalio vargonininkų konkurso laureatu. Vargonininkų pagerbimo iškilmėse pasvalietis gavo prezidentės Dalios Grybauskaitės padėką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.