Vakarų Australijai smogė galingas ciklonas: užfiksuotas rekordinis vėjas, nuniokoti pastatai

Vakarų Australiją užklupo galingas ciklonas. Šis ciklonas yra stipriausias, smogęs šiam regionui per 14 metų, o jo metu užfiksuotas net vėjo greičio rekordas, tačiau itin didelių nuostolių pavyko išvengti.

Vakarų Australijai smogęs ciklonas. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Vakarų Australijai smogęs ciklonas. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 11:07 AM

Smarkus atogrąžų ciklonas „Ilsa“ prieš pat vidurnaktį praslinko netoli Port Hedlando, didžiausio pasaulyje geležies rūdos eksporto centro.

Audros stiprumas buvo sumažintas nuo penktos iki trečios kategorijos, tačiau kai kurioms bendruomenėms tebegalioja paskelbtas raudonasis pavojaus pespėjimas.

Ciklonas yra stipriausias, koks tik yra užklupęs šį regioną per pastaruosius 14 metų.

Port Hedlando meras Peteris Carteris apibūdino vėjo smūgį į miestą kaip „labai šiurpų ir neįprastą“ ir „panašų į krovininio traukinio garsą“.

Viena gerai žinoma vietinė užeiga ir stovyklavietė, esanti pačiame audros kelyje – Pardoo roadhouse – patyrė „didžiulę žalą“, socialiniame tinkle „Facebook“ teigė jos savininkai.

Kol kas nėra pranešimų apie sužeistus žmones, o visos svarbiausios infrastruktūros ciklonas nesugadino, sakė regiono ugniagesių vadas.

„Kai tik galėsime siųsti ugniagesius patikrinti ir pakelti sraigtasparnius į orą pajudėsime išilgai pakrantės, kad įsitikintumėme, ar nėra kelių ir kitos svarbios infrastruktūros pažeidimų“, – sakė Peteris Suttonas.

Audrai nusiaubus Beduto salą, esančią visai netoli pakrantės, buvo užfiksuotas 218 km/h vėjo greitis, taip nustatant preliminarų Australijos 10 minučių trukmės nuolatinio vėjo rekordą.

Ankstesnis rekordas buvo 194 km/val. vėjas, užfiksuotas 2007 m., kai šaliai smogė ciklonas „George“.

Ilsos griaunantys vėjai judėjo į šalies gilumą, tačiau prognozuojama, kad naktį į šeštadienį audra dar labiau susilpnės, pranešė Meteorologijos biuras.

Artėjant ciklonui Port Hedlando gyventojai ruošėsi iki paskutinės minutės: krovė smėlio maišus ir saugojo namus bei įmones, BBC iš miesto pasakojo reporteris Ezra Holtas.

Jis pridūrė, kad mieste vyravo nevienareikšmiškos emocijos: vieni per daug nesijaudino, o kiti nerimavo, nes tokie stiprūs ciklonai pasitaiko gana retai.

Pranešama, kad artėjant audrai iš Port Hedlando uosto buvo iškeliami laivai, įskaitant geležies rūdą gabenančius laivus.

Paskutinis penktos kategorijos ciklonas, smogęs Vakarų Australijai, buvo ciklonas Laurence 2009 m. Prieš dvejus metus kita penktos kategorijos audra, ciklonas George, praūžusi per kalnakasių stovyklas į pietus nuo Port Hedlando, nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Parengta pagal BBC inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.