Rusijoje siaučiančių gaisrų dūmai pirmą kartą istorijoje pasiekė Šiaurės ašigalį

Sibiro miškų gaisrų dūmai pirmą kartą pasiekė šiaurės ašigalį, praneša theguardian.com.

Gaisrai Jakutijos regione. <br>DI/Scanpix nuotr.
Gaisrai Jakutijos regione. <br>DI/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 6:29 AM

Tai įvyksta pirmą kartą nuo tada, kai buvo pradėti stebėjimai, o Rusijos meteorologai įspėja, kad gaisrai intensyvėja.

Miškų gaisrai pastaruosius kelerius metus vis dažniau siaubia Sibirą, o tai Rusijos meteorologai ir aplinkosaugininkai sieja tai su klimato kaita ir nepakankamai finansuojama miškų tarnyba.

JT klimato ekspertai pirmadienį paskelbė ataskaitą, kuri vienareikšmiškai rodo, kad pasaulinis atšilimas vyksta greičiau, nei buvo prognozuota, ir beveik visa kaltė tenka žmonijai.

Rusijos orų stebėjimo institutas „Rosgidromet“ pirmadienį pareiškė, kad padėtis Jakutijoje „toliau blogėja“. „Rosgidromet“ duomenimis, regione dega beveik 3,4 mln. ha, įskaitant sunkiai prieinamas ir nutolusias vietoves.

Šeštadienį „Nasa“ pranešė, kad jos palydovinėse nuotraukose matomi gaisro dūmai, keliaujantys „daugiau nei 3000 km nuo Jakutijos iki šiaurinio ašigalio“, pridurdami, kad tai vyksta „pirmą kartą istorijoje“. Jie sakė, kad rugpjūčio 6 d. didžiąją Rusijos dalį apėmė dūmai.

Aplinkosaugininkai kaltina valdžios institucijas, kad jos kasmet leidžia degti dideliems plotams pagal įstatymą, leidžiantį nesikišti, jei gaisro gesinimo išlaidos yra didesnės už padarytą žalą arba jei gaisrai neturi įtakos gyvenamoms vietovėms.

Rusijos miškininkystės agentūros duomenimis, šių metų gaisrai nusiaubė daugiau nei 14 mln. ha. Tai yra antri didžiausi gaisrai Rusijoje per šį amžių.

Rusijos „Greenpeace“ miškų programos vadovas Aleksejus Jarošenko susiejo didėjančius Rusijos miškų gaisrų su klimato kaitos padariniais ir „nuolatiniu valstybinių miškų valdymo nuosmukiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus