Orų staigmenos: dalyje Lietuvos sniego paklodė, kitur – perkūnijos

Kaip sinoptikai ir žadėjo, per Lietuvą slenka krituliai. Vaizdais iš įvairių šalies vietų socialiniuose tinkluose jau dalijasi lietuviai.

Kaip sinoptikai ir žadėjo, per Lietuvą slenka krituliai. Vaizdais iš įvairių šalies vietų socialiniuose tinkluose jau dalijasi lietuviai.<br>lrytas.lt koliažas. 
Kaip sinoptikai ir žadėjo, per Lietuvą slenka krituliai. Vaizdais iš įvairių šalies vietų socialiniuose tinkluose jau dalijasi lietuviai.<br>lrytas.lt koliažas. 
Sniegas Utenos raj. <br>Erikos vaizdo įrašo stop kadras. 
Sniegas Utenos raj. <br>Erikos vaizdo įrašo stop kadras. 
Sniego kruopos (graupeliai) Anykščių raj. <br>S.Rotautaitės vaizdo įrašo stop kadras. 
Sniego kruopos (graupeliai) Anykščių raj. <br>S.Rotautaitės vaizdo įrašo stop kadras. 
Švenčionių rajonas, Pabradė. <br>B.Jankovskajos nuotr. 
Švenčionių rajonas, Pabradė. <br>B.Jankovskajos nuotr. 
Vilniaus rajonas balandžio 5-osios rytą. <br>A.Jurailoc nuotr. 
Vilniaus rajonas balandžio 5-osios rytą. <br>A.Jurailoc nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 3:17 PM

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, įvairių formų krituliai fiksuoti beveik visoje Lietuvoje, o tarnybos specialistai pranešė, kad antradienio rytą užfiksuota ir perkūnija

„Lietuvoje užfiksuota perkūnija. Remiantis mūsų duomenimis, jau užfiksuota 18 žaibų išlydžių. Remiantis kitų šaltinių duomenimis, jų buvo daugiau, apie 30. Pavienės perkūnijos užfiksuotos maždaug tarp 9:40–11:15 val. netoli Jurbarko, šiauriau Kauno ir Ukmergės apylinkėse.

Perkūnijoms susidaryti nedidelė tikimybė atsirado dėl pro Lietuvą slenkančio atmosferos fronto, kuris į mūsų šalį šiandien neša kritulius (lietus, šlapdriba)“, – pranešė LHMT specialistai. 

Gyventojai dalijasi ne tik sugrįžusios žiemos, tačiau ir smarkaus vėjo vaizdais. 

„Vėjas, sniegas ir žaibai. Toks tas antradienis Lietuvoje. Perkūnijos susiformavo dėl stipraus vėjo ir atmosferos fronto, kuriame debesų viršūnės pakankamai daug atšalo (iki -53 laipsnių).

Susiformavo nemaži oro temperatūros kontrastai (tarp žemės ir debesų viršūnių) ir bum – žaibas. Šiuo metu frontas jau praslinko ir esame šaltajame ciklono sektoriuje. O jame, kaip visada, vyrauja trumpi krituliai.

Vasarą būtų trumpi lietūs su perkūnija. O dabar vis iškrenta sniego kruopų (graupelio). Kadangi balandis, tad jos ilgai neužsiguli, greitai ištirpsta“, – paaiškino grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai.

Vis dėlto tokie orai, sako sinoptikai, bent kol kas nesitrauks. Trečiadienio naktį šiauriau praslinks nedidelis žemo slėgio sūkurys. Vyraus debesuoti su pragiedruliais orai, daug kur, bet daugiausia šiaurinėje šalies dalyje, pasnigs ar iškris šlapdriba.

Vėjas aprims ir suksis iš vakarų, pietvakarių, pūs 9-14 m/sek. greičiu, pajūryje gūsiai sieks iki 16 m/sek. Temperatūra rytą pažemės iki 0-5 laipsnių šalčio, prie jūros laikysis 1-3 laipsnių šiluma. Vietomis susidarys plikledis.

Trečiadienio dieną iš pietvakarių artės šiltasis atmosferos frontas. Dangų greitai uždengs tankūs debesys, daugelyje rajonų numatomi krituliai – šlapdriba, lietus. Vėjas pasisuks iš pietų, bet išliks stiprokas, pūs 9-14 m/sek. greičiu, pajūryje gūsiai sieks iki 16 m/sek. Temperatūra įdienojus pakils iki 3-8 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio naktį vyraus apniukę orai, daug kur tęsis krituliai – šlapdriba pereinanti į lietų. Pūs pietvakarių vėjas, 8-13 m/sek. greičiu, kai kur gūsiai sieks 15-17 m/sek. Į šalį plūs šiluma, todėl temperatūra pažemės tik iki 1-6 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio dieną būsime šiltojoje ciklono dalyje. Bus ir tankių debesų, ir giedro dangaus plotų, per daugelį rajonų slinks trumpalaikiai lietūs. Nerims pietvakarių vėjas, vietomis gūsiai sieks 15-17 m/sek. Temperatūra kils iki 8-13 laipsnių šilumos.

Penktadienį per šalį slinks šaltasis atmosferos frontas. Daugelyje rajonų protarpiais numatomi krituliai – lietus, vietomis su šlapdriba. Pietvakarių vėjo gūsiai daug kur sieks 15-20 m/sek., vietomis iki 23 m/sek. Naktį laikysis 1-6 laipsnių šiluma, dieną šils iki 4-9 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.