Parazitai platina vis naujas bjaurias ligas

Gamtininkai skelbia pavojų: pabudo erkės. O ką apie tai mano Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algimantas Paulauskas, jau 15 metų tyrinėjantis parazitų žmonėms bei gyvūnams pernešamas ligas?

Erkės jau pabudo ir yra labai alkanos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Erkės jau pabudo ir yra labai alkanos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Profesorius A.Paulauskas: „Nebūkime apsileidę, ir pavojus užsikrėsti parazitų platinamomis ligomis gerokai sumažės.“
Profesorius A.Paulauskas: „Nebūkime apsileidę, ir pavojus užsikrėsti parazitų platinamomis ligomis gerokai sumažės.“
Daugiau nuotraukų (2)

Valdas Bartasevičius („Lietuvos rytas“)

2016-04-06 19:15, atnaujinta 2017-05-30 06:36

– Mokslų akademijos Pranciškaus Šivickio premija įvertintas jūsų darbų ciklas „Parazitų ir jų šeimininkų genetinės įvairovės tyrimai“ dabar tampa dar aktualesnis.

Kokios parazitų platinamos ligos ypač pavojingos? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo VDU Gamtos mokslų fakulteto Biologijos katedros vedėjo A.Paulausko.

– Dabar didžiausią pavojų kelia Laimo boreliozė. Aišku, vis dar grėsmingas ir erkinis encefalitas, bet gintis nuo šios ligos jau galima skiepais. Antai švedai masiškai skiepijasi ir jau beveik neserga encefalitu, nors užkrėstų erkių aptinkama.

Šalinant šią ligą daug spėjo nuveikti ir mūsų medikai. Svarbiausia – žinome, kaip nuo jos apsiginti.

Bet Laimo boreliozė tebėra rimta problema. Šią ligą galima gydyti tik antibiotikais. Dažnai ji diagnozuojama pavėluotai, kai žmogui pradeda skaudėti sąnarius. Tuomet jau sergama reumatu.

Plinta ir naujos ligos. Tarkime, anksčiau nebūdavo nustatoma anaplazmozės atvejų, manyta, kad ja užsikrečia tik gyvūnai, o dabar jau ir žmonės gali susirgti šia erkių platinama liga, kuri, šylant klimatui, atkeliauja iš kitų regionų.

Dėl klimato atšilimo pavojų ėmė kelti ne tik erkių, bet ir uodų platinamos ligos. Tai filiariozė, ją sukelia iki 10 centimetrų išaugantys ploni kirminai.

Kaune jau registruoti trys šios ligos atvejai. Kirminai žmonėms buvo ištraukti iš akių.

Ši liga labiausiai plinta tarp naminių gyvūnų – šunų. Šeimininkai gali pastebėti, kad jiems po oda susidaro gumulas, kuris juda, nes ima krutėti ten esantis kirminas. Bet filiariozę nelengva pastebėti, nes nuo užsikrėtimo iki matomų požymių gali prabėgti ir ketveri metai.

Ėmė plisti ne tik po oda besiveisiančios, bet ir kraujotakos sistemą užkemšančios uodų platinamos kirmėlės, o tai jau gali būti mirtina liga. Anksčiau ji buvo nustatoma tik Pietų Europoje – buvusios Jugoslavijos, Rumunijos teritorijose, o dabar keliauja ir mūsų link.

– Ar žmonės gali kaip nors apsisaugoti nuo parazitų platinamų ligų?

– Nuo uodų įkandimo, žinoma, neįmanoma apsisaugoti, bet svarbu laiku diagnozuoti ligą, kad gydymas nebūtų pavėluotas. Šiltos žiemos ir drėgnos vasaros palankios uodams plisti.

Vis dėlto galime bent nesudaryti sąlygų, kad jų privistų dar daugiau. Išmėtytos senos, lietaus pritekėjusios padangos, atviri vandens rezervuarai soduose – puikiausios uodų veisyklos.

Nuo erkių galima apsiginti. Patartina pamiškėmis vaikščioti vilkint šviesius drabužius, atidžiai tikrinti, ar neprikibo erkių, o grįžus paieškoti, ar jų nėra kur nors ant odos, paprašyti artimųjų apžiūrėti nugarą, pažastis, nes ten šie parazitai neretai įsisiurbia.

Tačiau svarbiausia – kad nebūtų sukuriamos palankios sąlygos erkėms plisti. Daugiausia pavojaus kelia nešienaujami laukai, o tokių plotų labai daug.

Ten, kur intensyviai ūkininkaujama, nėra prižėlusių žolių, krūmų, erkių nerandame. Išplėtotos žemdirbystės rajonuose ir užsikrėtusių erkių būna gerokai mažiau – pavyzdžiui, ten Laimo boreliozės užkratą nešioja 2 proc. šių parazitų, o nešienautose pamiškėse – net iki 18 procentų. Taigi nebūkime apsileidę, ir pavojus užsikrėsti gerokai sumažės.

– Ar pastaruoju metu smarkiai išaugo sergamumas parazitų platinamomis ligomis?

– Pasaulyje per tris dešimtmečius sergamumas šiomis ligomis šoktelėjo beveik keturis kartus. Lietuvoje irgi matomas jų plitimas.

Mūsų tyrimai padeda nustatyti, kaip plinta naujos parazitų platinamos ligos.

Tiriame Laimo ligos sukėlėjus. Jie įvairiai susargdina žmones – vienu atveju susergama reumatu, kitu – pažeidžiama centrinė nervų sistema ar pasireiškia dar kitokie negalavimai.

Todėl labai svarbu sukurti skubios diagnostikos priemones, kad liga būtų kuo greičiau nustatyta.

– Kiek užtruks, kol mokslo tyrimai bus faktiškai naudojami greičiau diagnozuojant tokias ligas?

– Praktinis proveržis gali įvykti ir greitai. Parazitų platinamų ligų diagnostika, gydymu domisi ir Europos, ir JAV bendrovės, todėl per kokius penkerius metus gali būti sukurtos efektyvios vakcinos. Jau naudojamos naminius gyvūnus nuo erkių apsaugančios priemonės.

Sparčiai plėtojamos ir Lietuvos biotechnologijos. Kurdami diagnostikos priemones bendradarbiaujame su „Biotechparma“, „Thermo Fisher Scientific“, kitomis bendrovėmis. Jau yra ir konkrečių rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.