Brazilijos lyderis pasiskundė J. Bidenui spaudimu dėl Amazonės

Brazilijos dešiniųjų lyderis ketvirtadienį pasiskundė JAV prezidentui Joe Bidenui tarptautiniu spaudimu dėl Amazonės, skambant raginimams imtis daugiau veiksmų dėl klimato kaitos.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaras. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaras. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 12:29 PM

„Turime turtus pačioje Brazilijos širdyje – mūsų Amazonę, kuri yra didesnė už Vakarų Europą, su nesuskaičiuojamais turtais, biologine įvairove, mineralais, geriamuoju vandeniu ir deguonies šaltiniais“, – sakė Jairas Bolsonaras J.Bidenui per Amerikų viršūnių susitikimą Los Andžele.

„Kartais jaučiame, kad mūsų suverenitetui toje srityje gresia pavojus, bet Brazilija gerai saugo savo teritoriją, – sakė jis. – Aplinkosaugos klausimu turime savo sunkumų, bet darome viską, kad apgintume savo interesus.“

J.Bolsonaras supykdė aplinkosaugininkus savo požiūriu į Amazonę, kuri yra labai svarbi planetos anglies dvideginio emisijai. J.Bidenas savo viešose pastabose išlaikė pozityvų toną sakydamas, kad Brazilija „daug aukoja“, kad apsaugotų Amazonę. „Manau, kad pasaulis turi padėti jums išsaugoti tiek, kiek galite“, – sakė J.Bidenas.

Tai buvo pirmasis J.Bideno ir J.Bolsonaro, buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo, abejojusio tiek JAV, tiek Brazilijos rinkimų teisėtumu, sąjungininko, susitikimas. Vėliau kalbėdamas su žurnalistais J.Bolsonaras sakė, kad J.Bidenas jį maloniai nustebino. „Manau, kad netrukus turėsime daugiau susitikimų“, – sakė jis.

Per susitikimą J.Bolsonaras sakė J.Bidenui, kad Brazilija nori „švarių, patikrinamų rinkimų“ spalį. Žurnalistams dalyvaujant J.Bidenas nekalbėjo apie rinkimus, bet anksčiau jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad JAV lyderis nevengs spaudimo reikalauti laisvų rinkimų. Apklausos rodo, kad J.Bolsonaras atsilieka nuo buvusio prezidento Luizo Inacio Lula da Silvos, kairiųjų pažiūrų stabo, kuris buvo įkalintas dėl prieštaringų kaltinimų korupcija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.