Painioje istorijoje – medžiotojas, jo žmona, vilkas ir šuo

Nors Lietuvoje vilkų medžioklės sezonas prasidėjo spalio 15 dieną, bandymas registruoti trofėjų užfiksuotas jau pirmąjį medžioklės sezono rytą, 8 val. 50 min. Į Šilalės rajono aplinkos apsaugos agentūrą paskambinęs Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Šilalės skyriaus valdybos pirmininkas Kęstutis Buja pranešė, kad jo žmona sumedžiojo vilką. Paprašytas informuoti apie tai raštu, K.Buja staiga atšaukė registravimą. Neva tai buvo ne vilkas, o šuo, ir apie tai jam pranešė anoniminiai asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Oct 28, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:03 PM

K.Bujos skambučio sulaukęs Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilalės rajono agentūros vedėjas Antanas Leščauskas portalui lrytas.lt sakė, kad K.Bujos bandymas užregistruoti sumedžiotą vilką jam buvo įtartinas. „Man pasirodė keista, kai jis pranešė, kad sumedžiojo vilką. Liepiau jam informuoti apie tai raštu“, – sakė A.Leščauskas. Vėliau agentūros vedėjui K.Buja tikino, kad apie sumedžiotą vilką jam pranešė anoniminis asmuo, o jis tik suskubo informuoti.

Apie įtartiną atvejį, kai bandoma užregistruoti pirmąją medžioklės sezono dieną sumedžiotą vilką, sužinojęs A.Leščauskas informavo Tauragės aplinkos apsaugos agentūros inspektorių Vytautą Mockų.

„Nuvykę kartu pas K.Bują jokių pažeidimų neradome. Neradome ir jokio vilko ar šuns“, – sakė A.Leščauskas. Be to, patikrinus K.Bujos dokumentus, apie medžioklę spalio 15 dieną nebuvo jokio įrašo.

„Išduotuose medžioklės lapuose medžioklės veikla nebuvo nustatyta“, – tikino vyras. Tiesa, paskutinė jo medžioklė buvo užregistruota spalio 11 dieną.

A.Leščauskas teigė, kad dėl galimai melagingo pranešimo vertėtų pradėti ikiteisminį tyrimą.

Vilkas sumedžiotas dar vasarą?

Apie įtartiną K.Bujos bandymą užregistruoti sumedžiotą vilką portalui lrytas.lt pranešęs Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ vadas Vaidas Balys tikino, kad apie tai jį informavo du anoniminiais likti panorę asmenys, nes, anot jų, „rajonas yra mažas“.

Be to, V.Balį anoniminiai pranešėjai informavo, kad A.Leščauską ir K.Bują sieja artima draugystė. „Pasirodo, jiedu kartu vyksta į medžioklę“, – sakė V.Balys.

Kaip sakė „Baltijos vilko“ vadas, anoniminiai šaltiniai jam teigė, kad K.Buja vilką sumedžiojo dar vasarą, o pačią pirmąją medžioklės sezono dieną suskubo jį užregistruoti.

Pagal dar šių metų pradžioje aplinkos ministro Valentino Mazuronio pasirašytą įsakymą, baudos už nelegaliai sumedžiotus laukinius gyvūnus padidėjo dešimteriopai. Už neteisėtai sumedžiotą vilką skiriama bauda iki 3 tūkst. litų.

Tačiau prisiminęs, kad aplinkos ministras dar nepaskelbė sumedžiojamų vilkų skaičiaus, staiga pakeitė istoriją, neva tai ne vilkas, o šuo.

O kad dar painiau atrodytų, Šilalės aplinkos apsaugos agentūrai teigė, neva šunį nušovė ne jis ar jo žmona, bet jam paskambinę ir pranešę asmenys.

„Įsivaizduokite, pačią pirmąją medžioklės sezono dieną 8 val. 50 min. paskambina žmogus ir nori užregistruoti nušautą vilką. Na, suprantu, jei registruotų po pietų. Bet dabar skamba nesuvokiamai“, – tikino pašnekovas. V.Baliui kilo įtarimas, kodėl tuomet K.Buja neišsaugojo telefono numerių, kuriais jam buvo pranešta apie galimą medžioklės taisyklių pažeidimą.

Medžiotojas tyli, o faktai nesutampa?

Telefonu susisiekus su K.Buja, jis atsakyti į klausimus nepanoro: „Nebendrausiu telefonu ir nieko nesakysiu, nieko nekomentuosiu.“

Kartu su A.Leščausku pas K.Bują nuvykęs inspektorius V.Mockus tikina priešingai nei pats A.Leščauskas. „K.Buja, kaip medžiotojų draugijos vadovas, gauna daug melagingų pranešimų dėl sumedžiotų gyvūnų. Tai paskambino Šilalės agentūrai ir pranešė“, – sakė V.Mockus. Pasak inspektoriaus, apie neva sumedžiotą vilką ar šunį pranešusio asmens telefono numerio neišsisaugojo.

Be to, V.Mockaus teigimu, žinia, kad K.Buja paskambino užregistruoti sumedžioto vilko, yra tik kažkokie išgalvoti juokai. „Kol kas vyksta tyrimas, klausinėjami žmonės“, – sakė V.Mockus, teigdamas, kad bandys rasti telefoninių pokalbių išklotines ir įsitikinti, ar iš tiesų K.Buja skambino užregistruoti nušautą vilką.

Tiesa paaiškės pasibaigus tyrimui

Pranešimą iš „Baltijos vilko“ apie K.Bujos bandymą užregistruoti trofėjų gavusi Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Regina Grybienė portalui lrytas.lt teigė, kad tiesa paaiškės, kai baigsis tyrimas.

„Kol kas vyksta tyrimas, tačiau kiek žinau, tai K.Buja bandė užregistruoti, kad vilkas nebuvo sumedžiotas, nors prieš tai sakė, kad jo žmona sumedžiojo, o paskui – kad jau kiti sumedžiojo net ne vilką, o šunį“, – painią situaciją bandė atkartoti ji.

Anot jos, du ekspertai – tas pats A.Leščauskas ir V.Mockus – patikrinę K.Bują nerado prie ko prikibti.

Kaip sakė „Baltijos vilko“ vadas V.Balys, net jei K.Buja ir nesumedžiojo vilko, dėl jo melagingo pranešimo turėtų būti informuoti atsakingi pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.