Rankų darbo gaminių gerbėjai turės iš ko rinktis: vienoje vietoje galima įsigyti šimtus darbų

Šiandien oficialiai pradeda veikti tvaraus dizaino platforma, kurioje savo darbus pristato daugiau kaip trisdešimt įvairiose srityse dirbančių dizaino kūrėjų. Tarp jų – ir pasaulyje pripažinti menininkai bei pirmuosius žingsnius žengiantys studentai.

Nuo šiol įvairiausių tvarių gaminių bus galima įsigyti vienoje vietoje.<br>pixabay.com / asociatyvi nuotr.
Nuo šiol įvairiausių tvarių gaminių bus galima įsigyti vienoje vietoje.<br>pixabay.com / asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 3:06 PM, atnaujinta Dec 19, 2019, 3:10 PM

Ekologinio dizaino asociacijos „Ekoda“ vienas steigėjų Simonas Tarvydas sako, kad ši platforma suteikia galimybę vienoje erdvėje susipažinti su tvaraus dizaino įvairove: nuo malonių smulkmenų, aprangos iki namų interjero elementų. Čia plačiai atsiskleidžia tvaraus gyvenimo filosofija.

„Tvarus dizainas labiau susijęs ne su daiktais, o visų pirma su sistemingu mąstymu, atsakingų idėjų sklaida. Man patraukliai atrodo atsirandančios galimybės bendradarbiauti skirtingų industrijų dizaineriams bei naujų paslaugų vystymo galimybės. Jei jau turime tvarių baldų, interjero elementų, galime kurti sveikus namus ir eiti dar toliau – projektuoti tvarią gyvenvietę, siekiant darnos su aplinka“, – sako S. Tarvydas.

Kaip įkvepiančio bendradarbiavimo pavyzdį, jis pateikia sėkmingas dizainerių kolaboracijas su verslo įmonėmis. Čia gamybinės atliekos išradingai ir tvariai panaudojamos kuriant reikalingus daiktus, kurie tampa naujosios platformos iloverecycled.com šeimos nariais.

Idėja tvarius gaminius kuriančius dizainerius suburti po vienu virtualiu stogu kilo galerininkui Donatui Juškui. Pasak jo, tvaraus dizaino srityje iki šiol Lietuvoje viskas buvo beveik puiku, nes jau turime būrį dizainerių, kurių darbai vertinami visame pasaulyje, taip pat džiugina gabūs studentai, kuriantys fantastiškus ir nebrangius daiktus.

„Mums visiems įdomios tvarios mados idėjos, mus džiugina tvarus interjeras, mes vis dažniau ieškome gamtai draugiškų dovanų. Iki šiol trūko vienos smulkmenos – rasti ir įsigyti pažangių Lietuvos dizainerių kurtus daiktų nebuvo nei lengva, nei patogu“, – komentavo D. Juškus.

Ne vieną tarptautinį ir Lietuvos apdovanojimą už objektų dizainą gavusi kūrėja ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino katedros dėstytoja Barbora Adamonytė-Keidūnė džiaugiasi, jog platforma yra atvira studentams, tad jie įgauna galimybę išbandyti idėjų, kuriomis yra užsidegę, praktiškumą.

„Šiandien studentai yra be galo individualistai. Kiekvienas kuria tai, kas jam asmeniškai aktualu, jų idėjos labai varijuoja nuo perdirbtų daiktų, įvairių likučių iki elementų iš gyvos gamtos naudojimo. Jų darbai dažniausiai yra nekomplikuoti, prienami, tačiau su labai asmeniškai išgyventa idėja“, – sakė B. Adamonytė-Keidūnė.

Pradedančioje veikti interneto platformoje jau daugiau kaip 400 įvairių rūšių tvaraus dizaino daiktų: drabužių, namų apyvokos daiktų, interjero elementų, grožio prekių ir paslaugų. Platformos kūrėjai bendradarbiauja su „Ekoda“, VDA, todėl svetainėje yra atskira skiltis, skirta šios aukštosios mokyklos studentams.

Dizainerius, pristatančius savo gaminius, vienija bendros vertybės: kūryboje ir gamyboje naudojami tvarumo, žiedinės ekonomikos principai. Tai yra ekologiškų arba antrinių žaliavų naudojimas, gamyba be atliekų, daiktų ilgalaikio naudojimo, perdirbimo ir restauravimo galimybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.