Pasipuošti langus retam užtenka išmonės

Ir nuosavų namų šeimininkai, ir daugiabučiuose gyvenantys vilniečiai elgiasi vienodai – apkarsto langus girliandomis, manydami, kad to ir užteks gerai nuotaikai sukurti.

Išmoningai ir skoningai papuoštų gyvenamųjų namų Vilniuje nėra labai daug.<br>M.Cibo nuotr.
Išmoningai ir skoningai papuoštų gyvenamųjų namų Vilniuje nėra labai daug.<br>M.Cibo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė“)

2017-01-01 11:56, atnaujinta 2018-02-09 19:56

Ar blyksinčios girliandos sukuria šeimos Kalėdų nuotaiką? O gal užtenka lemputėmis papuošti eglę?

Specialistai tuo abejoja. Jie pažymi, kad dauguma vilniečių nueina lengviausiu keliu. Savo rankomis sukurtų švenčių papuošalų vis mažiau.

„Kai prekybos centruose gali girliandų prisipirkti už 99 centus, retai kuris pagalvoja, kad butą ar namą galima papuošti originaliau“, – sakė dekoratorė Vigilija Jautakienė.

Girliandos blyksi ir daugiabučių languose, ir privačių namų kvartaluose. Vilniečiai pastaruoju metu kažkodėl pamėgo šaltą mėlyną spalvą, nors tai tikrai ne Kalėdų šventės spalva.

„Ir tas lemputes galima kūrybingai išraizgyti, iš jų sukuriant ornamentą ar pasveikinimą. Deja, dauguma jas tiesiog pakabina“, – atsiduso V.Jautakienė.

Vietoj girliandų jai būtų daug gražiau šešėlius sukurianti lempa. Ji būtų jaukesnė nei blyksinčios girliandos.

Anot dekoratorės, vilniečiai visiškai užmiršo žvakes, kurios pastatytos degančios ant palangės kurtų šventišką nuotaiką. „Gal žmonės baiminasi gaisrų, gal mano, kad žvakės tik Vėlinėms tinka“, – svarstė V.Jautakienė.

Nuosavų namų šeimininkai dar papuošia pastatų pastoges, medžius kiemuose, net tvoras, o daugiabučių gyventojai pagražina vien tik langus.

„Žmonės užmiršta, kad dar yra balkonai, palangės. Žinoma, juos puošiant reikėtų išeiti į lauką, pasižiūrėti, kad nebūtų persūdyta“, – patarė dekoratorė.

Anot jos, reikėtų prisiminti sovietmetį, kai girliandos buvo deficitas, tad gyventojai langus puošdavo pačių karpytomis snaigėmis: „Gražu būdavo į jas žiūrėti – kiek žmonės turi fantazijos, kokie yra kūrybingi. Deja, snaigės baigia išnykti, tik kai kuriose mokyklose jų bepamatysi.“

Kitas užmirštas papuošalas – dirbtinis sniegas. Kai jo nebūdavo – tikdavo ir vata ant palangės.

Anot V.Jautakienės, dabar yra lengvai nusivalančių dažų, tad galima ir jais padažyti langus, kad jie atrodytų lyg apšarmoję.

Tiesa, šiais metais vis daugiau vilniečių savo namus apšviečia ypač šiuolaikiškai – lazeriais.

Jiems gerokai atpigus, šios technologijos nebėra prabanga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.