Vilniaus ir Širvintų daugiabučiai – Metų renovacijos projekto rinkimuose

Kaip ir visoje Lietuvoje, ir Vilniaus apskrityje senų daugiabučių modernizacija negrįžtamai keičia miestų veidus. Vilniuje, Dzūkų g. 11A, ir Širvintose, Vilniaus g. 45, esančius daugiabučius administruojančių įmonių atstovai sutinka, kad imtis renovacijos gyventojus labiausiai skatina gražesnė namo išvaizda ir mažesnės sąskaitos už šildymą.

Renovuotas daugiabutis Širvintose.<br>BETA archyvo nuotr.
Renovuotas daugiabutis Širvintose.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2021, 7:00 AM

Vilniaus Naujininkų rajono daugiabučius administruojančios įmonės atstovė Danuta Babič džiaugiasi, kad Vilniuje, Dzūkų g. 11A, daugiabučio rangovai dirbo sklandžiai ir greitai, todėl visi modernizavimo darbai buvo atlikti vos per 10 mėnesių.

Renovacijos metu buvo atnaujintas ir apšiltintas fasadas, atlikti cokolio remonto ir šiltinimo darbai, pakeistas stogas, pravalyti ir apskardinti kaminai, įstiklinti langai, pakeistos laiptinės durys.

Name taip pat buvo pakeista šildymo sistema, įrengti balansiniai ir termostatiniai ventiliai butuose, pakeistas rūsyje esantis cirkuliacinis vamzdis. Išgražėjo ne tik namas, bet ir aplinka – aplink namą įrengtas šaligatvis, sutvarkyta nuogrinda.

Kompleksinės renovacijos privalumai

„Senos statybos namo stogas buvo nesandarus, sienose atsirado įtrūkių, buvo prarandama šiluma. Supratome, kad namui reikia fasado, cokolio, stogo remonto. Atskiras remontas visada kainuoja daugiau, todėl nusprendėme, kad efektyviau rinktis renovaciją, kuri leistų vienu metu atlikti visus šiuos darbus“, – teigia D.Babič.

Statybos darbų sutartis pasirašyta 2020 m. sausį, o jau 2020 m. gruodį buvo parengtas statybos užbaigimo aktas.

„Gyventojai po renovacijos labai patenkinti nauja daugiabučio išvaizda, jaučiasi taip, lyg gyventų naujame name – gražiai, šiltai ir patogiai. Visiems buvo įkyrėję tai, kad po lietaus dažnai prakiurdavo stogas, – tai ne tik sukeldavo nepatogumų, bet ir nuolat pridarydavo išlaidų“, – sako namų priežiūros vadybininkė.

Prieš renovaciją namo energinė klasė buvo E, po jos tapo C. Skaičiuojama, kad po atnaujinimo darbų daugiabutis suvartoja 62,3 proc. mažiau šilumos energijos, o gyventojai džiaugiasi iki 70 proc. mažesnėmis są- skaitomis už šildymą.

Išgražėjo ir namas, ir aplinka

Tuo metu Širvintose, Vilniaus g. 45, esantį penkiaaukštį administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Rimantas Nugaras sako, kad gyventojams svarbu ne tik būsto kokybė, bet ir namą supanti aplinka. Todėl prieš namą savivaldybės lėšomis buvo atnaujintas apšvietimas, gyventojai patys prie namo įsirengė gėlynus. Atsilikti neketina ir kaimynystėje esančių pastatų gyventojai.

„Geri pavyzdžiai visada užkrečia. Šiais metais planuojame užbaigti atnaujinti dar 10 daugiabučių, o šalia esantys du namai jau baigiami renovuoti“, – sako pašnekovas.

Motyvavo šildymo problemos

Vis dėlto, pasak R.Nugaro, Širvintų Vilniaus g. 45 daugiabučio gyventojus ryžtis renovacijai labiausiai paskatino tai, kad nebuvo galimybės subalansuoti namo šildymo sistemos ir šilumos paskirstyti tolygiai į visas laiptines ir butus: vidurinių laiptinių gyventojai gyveno atvirais langais dėl viduje tvyrančios aukštos temperatūros, o kraštinių laiptinių gyventojai skundėsi, kad namuose šalta.

Renovacijos metu buvo apšiltintas cokolis, fasadas ir stogas, pagal bendrą projektą įstiklinti balkonai, pakeisti laiptinių ir rūsio langai, bendrojo naudojimo įėjimų ir tambūrų durys, kai kurių butų langai. Taip pat pakeista namo šildymo sistema – magistraliniai vamzdynai, stovai, radiatoriai, įrengti balansiniai ir termostatiniai ventiliai.

„Po atnaujinimo pasiekta B energinio efektyvumo klasė. Namas tapo šiltesnis, taupesnis, jo vertė, žinoma, išaugo, nes Širvintose butai brangūs, lyginant su aplinkiniais rajonais“, – pažymi R.Nugaras.

Sąskaitos sumažėjo apie 3 kartus

Šiame name esančiam dviejų kambarių 49,7 kv. m ploto buto sąskaita už šildymą 2018 m. gruodį siekė 58,10 Eur, o 2019 sausį – 79,98 Eur. Po renovacijos sąskaitos pastebimai sumažėjo – 2020 m. gruodį siekė 20,57 Eur, 2021 m. sausį – 24,12 Eur.

Namo šilumos suvartojimas iki renovacijos 2018 spalio–2019 sausio mėn. buvo 16,95 kwh/kv. m. Palyginyi su tuo pačiu periodu 2020–2021 m., šilumos suvartojimas sumažėjo iki 6,72 kwh/kv. m. „Pernykštė žiema buvo šilta, ir rodikliai buvo dar geresni“, – pabrėžia pašnekovas.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja „Metų renovacijos projekto 2021“ rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale.

Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale. (Užs. Nr. 21B222-6)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.