Metų renovacijos projekto rinkimuose – Švenčionių ir Švenčionėlių daugiabučiai

Per pastaruosius keletą metų Švenčionių rajone vis labiau įsitvirtina Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa, skatinanti senų daugiabučių kvartalų modernizavimą. Vienas tokių pavyzdžių – Švenčionyse, Vilniaus g. 11, ir Švenčionėliuose, Lauko g. 40A, esantys daugiabučiai. Po renovacijos ne tik kur kas labiau pagerėjo gyventojų gyvenimo kokybė, bet ir tai įkvėpė aplinkinius imtis savo būsto atnaujinimo.

Renovuotas daugiabutis Švenčionėliuose.<br>BETA archyvo nuotr.
Renovuotas daugiabutis Švenčionėliuose.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 10:49 AM

Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė Rasa Šatienė pasakoja, kad po renovacijos aštuntą dešimtį skaičiuojantis Švenčionyse, Vilniaus g., esantis daugiabutis pasikeitė neatpažįstamai. O renovacijai gyventojus įkvėpė gerieji pavyzdžiai – beveik visi aplink esantys namai taip pat renovuoti.

Renovacijos metu buvo atnaujintas pastato fasadas, šlaitinio stogo danga, apšiltintas stogas, renovuoti balkonai. Name pakeistos inžinerinės sistemos, vandentiekio, nuotekų ir kiti seni bei susidėvėję vamzdynai, apšiltintos sienos, atnaujinta elektros instaliacija ir šilumos punktas, leidžiantis gyventojams patiems reguliuoti temperatūrą butuose.

Geresnė gyvenimo kokybė

Pašnekovė sako, kad Švenčionyse, Vilniaus gatvėje, esančio daugiabučio modernizacija taip pat išsprendė gyventojams ilgą laiką nerimą kėlusią drėgmės problemą ir taip pagerino gyvenimo kokybę.

„Renovacijos metu naudojant izoliacines medžiagas buvo užtikrintas tinkamas oro judėjimas ir drėgmės pasišalinimas iš pastato, taip užkertant kelią pelėsiui“, – pasakoja daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Prie geresnės gyvenimo kokybės prisidėjo ir gerokai sumažėjusios sąskaitos už šildymą. R.Šatienė pažymi, kad po renovacijos daugiabutis pasiekė B energinio naudingumo klasę ir sąskaitos už šildymą sumažėjo daugiau nei perpus.

Pavyzdžiui, šilumos kiekis 1 kv. m plotui šildyti 2021 m. sausio mėnesį, palyginti su 2019 m. sausiu, kai lauko oro temperatūra buvo panaši, sumažėjo daugiau nei 51 proc.

Motyvuoja pavyzdžiai

Mažesnės šildymo sąskaitos po renovacijos itin svarbios, tačiau gyventojus ne ką mažiau motyvuoja galimybė pagerinti savo bendrą gyvenimo kokybę. Dėl šios priežasties Švenčionėliuose, Lauko g. 40A esančiame daugiabutyje, buvo įgyvendintas kompleksinis namo atnaujinimas.

Renovacijos metu pakeista stogo danga, apšiltintos pastato sienos ir pamatai, atnaujinta šilumos sistema, pakeisti laiptinių ir butų langai. Gyventojams taip pat suteikta galimybė patiems reguliuoti patalpų temperatūrą ir taip suteikti sau maksimalų komfortą.

„Pradėjus efektyviau naudoti šilumą šilumos energijos sąnaudos sumažėjo beveik perpus. Prieš pradedant renovaciją, 2018 m. gruodžio mėn., šilumos kiekis 1 kv. m plotui šildyti siekė 21,17 kWh, o 1 kv. m šildymo kaina – 1,17 Eur. Tuo metu po renovacijos, 2020 m. gruodį, šilumos kiekis 1 kv. m plotui šildyti siekė 11,10 kWh, o 1 kv. m šildymo kaina – 0,56 Eur“, – atskleidžia daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Daug dėmesio aplinkai

Švenčionėlių daugiabučio renovacijos metu daug dėmesio skirta ne tik pačiam pastatui ir vidinėms namo problemoms spręsti, bet ir aplinkai.

R.Šatienė pasakoja, kad modernizacijos metu buvo atnaujinti šaligatviai, vaikų žaidimo aikštelės ir apšvietimas, taip pat įrengtos poilsio zonos. Taip sutvarkyta aplinka suteikia galimybę daugiabučio gyventojams daugiau laiko praleisti viešosiose erdvėse, kartu skatina tarpusavio bendravimą ir padeda kurti stiprią bendruomenę.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja „Metų renovacijos projekto 2021“ rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale. (Užs. Nr. 21B222-5)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.