Planuojantiems daugiabučio renovaciją – kaip suspėti laiku pateikti paraišką?

Natūralu, kad apsisprendus atnaujinti daugiabutį namą kyla daugybė klausimų. Nuo to, kas pirmasis turi imtis iniciatyvos, iki investicijų plano rengimo ir tvirtinimo. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) atsako į klausimus apie pirmuosius žingsnius įsitraukiant į Daugiabučių namų atnaujinimo programą.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2021, 12:56 PM

Atsižvelgus į tai, kad dėl šalyje paskelbto karantino sudėtinga, o kartais net neįmanoma daugiabučių namų gyventojams susirinkti ir priimti atitinkamus sprendimus, paraiškų teikimo terminas pratęstas iki birželio 1 dienos.

Pirmas žingsnis – iniciatyva

Kai norą atnaujinti daugiabutį išreiškia patys gyventojai, iniciatyvos turi imtis bendrijos pirmininkas, daugiabučio namo administratorius ar administruojanti įmonė. Daugiabučių atnaujinimo programa yra įgyvendinama ir savivaldybių iniciatyva. Tokiu atveju savivaldybė savo iniciatyva atrenka daugiausia energijos vartojančius daugiabučius namus ir paskiria programos administratorius, kurie įgyvendina renovacijos procesą.

Kad renovacija prasidėtų, turi įvykti pirmas susirinkimas, kuriame galima gauti atsakymus į visus dominančius klausimus apie būsto modernizavimo galimybes. Namo renovacijai turi pritarti 55 proc. butų savininkų ir daugiau.

Antras žingsnis – investicinio plano rengimas

Butų savininkams pritarus daugiabučio atnaujinimui prasidės kitas proceso etapas: bus rengiamas investicijų planas. Jame numatomos namo atnaujinimo priemonės ir jų kaina. Investicijų planas turi būti pristatytas butų savininkams ir koreguojamas atsižvelgiant į pareikštas pastabas.

Renovacijos projekto administratorius konkurso būdu atrenka įmonę, kuri parengia pirminį daugiabučio namo modernizavimo investicijų plano variantą.

Kad būtų išvengta nesusikalbėjimo per susirinkimą, administratoriai taiko tam tikrą praktiką: pavyzdžiui, likus dviem savaitėms iki viešo renovacijos klausimų aptarimo kiekvienam buto savininkui įteikia į elektroninę laikmeną įrašytą investicijų planą.

Trečias žingsnis – viešas plano aptarimas

Šiame etape visiems butų savininkams parengtą investicijų planą projekto administratoriaus suorganizuotame susirinkime pristatys plano rengėjas. Jame bus atsakyta į gyventojams kilusius klausimus, paaiškinta, kokia yra dabartinė namo techninė ir energinė būklė, pateikta kainų sąmata.

Svarbu, kad gyventojai susirinkime būtų labai aktyvūs: įsiklausytų ir įsigilintų į specialistų pasiūlymus ir pateiktų savo pageidavimus. Pavyzdžiui, kokius technologinius sprendinius taikyti šiltinant fasadą (tinkuojamas ar ventiliuojamas), ar keisti tik lauko duris, ar ir tambūro duris ir kt.

Administratoriaus pareiga yra surašyti gyventojų pageidavimus ir parengti tokį namo modernizavimo investicijų planą, kuriam pritarė butų savininkai.

Ketvirtas etapas – plano tvirtinimas ir derinimas su BETA

Pagal gyventojų pageidavimus pakoreguotas planas tvirtinamas gyventojų susirinkime arba balsuojant raštu – jam turi pritarti 55 proc. būstų savininkų.

Šiame etape būtina priimti sprendimą ir dėl lėšų skolinimosi. Kadangi investicijų planas yra orientacinis, jame numatytas biudžetas yra maksimalus. Vėliau kainos perkant paslaugas gali mažėti.

Patvirtinus investicijų planą gyventojų susirinkime investicijų planas kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA. Agentūros specialistai vertina patį investicijų planą atsižvelgdami į daugybę kriterijų: pasirinktų įgyvendinti namo modernizavimo priemonių atitiktį Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje apibrėžtoms priemonėms, planuojamą pasiekti suminį energinį efektyvumą ir kitus reikalavimus.

Jei investicijų planas atitinka visus nustatytus reikalavimus, BETA suderina planą ir tuomet sudaromas reitinguotas pagal kvietime nurodytus kriterijus finansuojamų projektų sąrašas, pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Patvirtinus investicijų planą gyventojų susirinkime investicijų planas kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?