Kauno pilies puošybai skirtas girliandų kiekis gyventojus tiesiog priblokš

Taip įspūdingai ji dar niekada nebuvo apšviesta. Šiemet Kauno  pilies puošybai panaudota 5 kilometrai girliandų. Muziejininkai atskleidė, kaip pilis buvo puošiama ankstesniais laikais.

Netoli pilies esančiai šviesos instaliacijai „Ledo siena“ sukurti panaudota net 10 tūkstančių lempučių. Erdvinė kompozicija atkartoja pilies formas.
Netoli pilies esančiai šviesos instaliacijai „Ledo siena“ sukurti panaudota net 10 tūkstančių lempučių. Erdvinė kompozicija atkartoja pilies formas.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 23, 2016, 11:54 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:06 PM

Išvydę šviesų girliandomis aprėmintą Kauno pilį kauniečiai aikčioja. Taip gausiai ir įspūdingai šis miesto simbolis dar niekada nebuvo papuoštas.

Panašiai, tačiau kukliau šviesų girliandomis Kauno pilies kontūrai švytėjo tik pasitinkant 2008 metus.

Ar senovėje Kalėdų proga Kauno pilis būdavo puošiama, žinių nėra išlikę. Tik žinoma, kad Kauno senosios tvirtovės sienos ir jos prieigos ypač buvo išpuoštos 1930 metais minint Vytauto Didžiojo 500-ąsias mirties metines.

Prireikė 5 kilometrų giriandų

Kauno miesto muziejaus, kurio padalinys yra Kauno pilis, atstovas Paulius Stanišauskas pasakojo, kaip rudenį matavo Kauno pilies bokštų ir sienų kontūrus. Braižė brėžinius ir skaičiavo, kiek kilometrų apšvietimo girliandų reikia, kad pilis nušvistų ypač efektingai.

Drauge su apšvietimo specialistais 2 savaites dienomis, o kartais ir naktimis ant pilies tvirtino 5 kilometrus girliandų.

„Labai džiaugėmės, kad pavyko apšvietimą pritvirtinti ant aukščiausio bokšto. Bijojome, kad stiprus vėjas jo nenupūstų, todėl dirbti teko labai atsakingai. Kol kas tai pasiteisino“, – sakė P.Stanišauskas.

Ilgai buvo apleista

Panašiai, nors ir ne taip efektingai, Kauno pilis buvo apšviesta 2007–2008 metų žiemą.

Muziejininkas pasakojo, kad žinių, kaip ankstesniais laikais būdavo puošiama pilis, nėra išlikę.

„Caro valdymo laikais pilis buvo apgriuvusi, apleista. Greta jos plytėjo miesto šiukšlynas. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę ji buvo labai prastos būklės“, – pasakojo P.Stanišauskas.

Paminėjo didelę sukaktį

1930 metais pastato likučiai – kai kurios sienos be bokštų – trumpam buvo nušvitusios papuošimais. Tų metų vasarą ir rudenį buvo minimos Vytauto Didžiojo 500-osios mirties metinės.

Tąkart rugsėjo 7 dieną Kaune, prie pilies, buvo pasitinkamas visą Lietuvą apkeliavęs Vytauto Didžiojo portretas.

Ta proga pilies prieigos ir sienos buvo išpuoštos gėlių ir medžių lapų bei šviečiančiomis girliandomis.

Prie pilies plevėsavo vėliavos ir buvo iškeltas šūkis „Atstatykime Vytauto Didžiojo pilį“.

Piliai išlaidų negailėjo

P.Stanišauskas pasakojo, kad aukso amžių Kauno pilis išgyveno po 1410 metais vykusio Žalgirio mūšio. Tada pilyje savo reprezentacinę rezidenciją ir buvo įkūręs Vytautas Didysis.

XVI amžiuje Žygimantas Augustas pilį ir miestą su priemiesčiais padovanojo savo nuotakai Rarborai Radvilaitei.

„Iš išlikusių sąskaitų matyti, kad tada pilimi buvo labai rūpinamasi, nemaži pinigai būdavo skiriami įvairioms statybinėms medžiagoms pirkti, darbininkų atlygiui bei interjero puošmenoms įsigyti. Tačiau ar Kalėdų proga pastato fasadas buvo puošiamas, žinių nėra“, – pasakojo muziejininkas.

„Ledo siena“ atkartojo pilies kontūrus

Nerijus Chmieliauskas

Įmonės, sukūrusios apšvietimą ant Kauno pilies ir jos prieigose, vadovas

„Norėjome papuošti ne tik Kauno pilį, bet ir jos prieigas. Todėl netoli pilies atsirado šviesos instaliacija „Ledo siena“. Ji sukurta iš metalo konstrukcijų ir apipinta girliandomis su 10 tūkstančių lempų. Jos nestipriai mirksi.

Siekėme stilistinio vientisumo. Todėl instaliacijos forma primena aukštyn ir žemyn kylančius pilies kontūrus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.