Kaip atrodys atgaivinta Lukiškių aikštė?

Naujas Lukiškių aikštės sutvarkymo projektas vėl gula ant Vilniaus mero stalo. Plačiai aptarto ir prieš kelerius metus geriausiu pripažinto architekto Rolando Paleko projekto „Ramybė“ buvo nuspręsta atsisakyti dėl didelių išlaidų. Kiek kainuos naujasis variantas ir kaip jis atrodys?

Architekto R.Paleko konkursui pateikto projekto „Ramybė“ vizualizacija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Architekto R.Paleko konkursui pateikto projekto „Ramybė“ vizualizacija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Architektas R.Palekas pateikė, kaip atrodys Lukiškių aikštė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Architektas R.Palekas pateikė, kaip atrodys Lukiškių aikštė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius, architektas R.Palekas (iš dešinės).<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius, architektas R.Palekas (iš dešinės).<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

Jun 9, 2015, 4:05 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:55 PM

Architektas R.Palekas Vilniaus merui Remigijui Šimašiui ir visuomenei pristatė naują Lukiškių aikštės sutvarkymo projektą. Galutinė kaina paaiškės tada, kai bus skelbiamas konkursas aikštės tvarkymo darbams.

Aikštė su parku

Pasak mero R.Šimašiaus, projektas atrodo labai gražus ir puikus. Turėsime ir Lukiškių aikštę, ir Lukiškių parką. Du objektus, kurie bus glaudžiai tarpusavyje susiję.

„Visi miestiečiai tikisi, kad viena vertus tai būtų reprezentacinė vieta. Iš kitos pusės, kad viskas nebūtų užklota negyvais akmenimis. Kad būtų pakankamai žalios zonos ramiai pabūti su vaikais ar seneliais“, – teigė Vilniaus miesto meras.

Konkurso laimėtojai UAB „Paleko Archstudija“ siūlo pirmame tvarkymo etape įrengti liepų žiedo parką su žaliomis salelėmis ir tarp jų vingiuojančiais smulkaus šviesaus žvirgždo takais. Reprezentacinėje aikštėje, skirtoje šventiniams, valstybiniams renginiams, koncertams tilptų iki 10 tūkst. žiūrovų. Grįsta aikštė bus mažesnė nei ją supantis liepų parkas.

Pasak mero, aiškios monumento idėjos šiai dienai jie neturi. Vėliava ten plazdenanti kaip laikinas variantas yra puikus.

„Kol kas galima prie jos prisirišti. Manau, kad ateis laikas ir turėsime kitą monumentą. Kol kas yra aikštės sutvarkymo dalykas, bet ne paminklo pastatymas“, – pasakojo R.Šimašius.

Preliminari kaina – 1,7 mln. eurų

Pasak architekto R.Paleko, projekto suma ženkliai sumažėjo. Pasiūlymas buvo koreguotas. Iki 2018 metų būtų realizuota projekto centrinė dalis. Pagal preliminarius skaičiavimus realizavimo kaina būtų apie 1,7 mln. eurų ir plius PVM.

„Į šią dalį eitų rekreacinis parkas – miestiečiams skirta erdvė. Ji būtų maždaug du kartus didesnė nei centrinė erdvė skirta reprezentacijai“, – dėstė architektas.

Vilniaus miesto savivaldybė būtų kaip pagrindinis organizatorius ir realizuotų projektą, o Vyriausybė numatytų projekto lėšas.

„Jei Vyriausybė su sprendimais neužtruks, tai labai natūralu, kad jau kitais metais galėtume tikėtis to projekto realizavimo. Jei lėšos nebūtų numatytos, tai persikeltų į 2017 metus, bet bet kokiu atveju 2018 metais vasario 16-ąją jau švęstume gražioje aikštėje. Labai tikiuosi, kad įvyks jau kitais metais.

Galutinė kaina paaiškėtų tada, kai bus skelbiamas konkursas darbų vykdymui. Manau, kad ta kaina svyruojanti tarp 1,5 ir 2 mln. eurų yra visiškai adekvati. Mano nuomone, turėtų būti priimtina visoms pusėms“, – teigė meras R.Šimašius.

Dvi projekto stadijos

Pasak mero, projektas yra išskirtas į dvi stadijas, kad būtų galima dalinti į etapus. Pirmasis etapas – Vyriausybei yra aktualu sostinėje turėti reprezentacinę vietą, kur būtų galima kovojusiems už laisvę gėles padėti, pagerbti ir kitus dalykus atlikti.

Antras etapas susijęs su parkavimo erdve. Prie šio etapo savivaldybės vaidmuo finansine prasme bus pagrindinis.

Svarbiausi architekto darbai

Architektas R.Palekas yra daugybės prestižinių architektūros konkursų nugalėtojas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Jis laimėjo Aplinkos ministerijos skelbtą Lukiškių aikštės aplinkos rekonstrukcijos konkursą. 

Pagrindinė architekto R.Paleko veikla yra projektavimas, architektūrinė kūryba. Jo projektai yra laimėję ne vieną tarptautinį ar respublikinį konkursą. Rolando Paleko ARCH studijos sukurtas Stokholmo viešosios bibliotekos dalies plėtros projektas „Cut“ („Pjūvis“) pripažintas vienu iš 3 geriausiųjų tarptautiniame konkurse, kuriame varžėsi architektai iš 120 valstybių. Tarptautiniuose architektūriniuose-urbanistiniuose pleneruose Siguldoje (Latvija, 2004) užėmė pirmąją, Rygoje (Latvija, 2005) vieną iš keturių skirtų pirmųjų vietų.

Daug unikalių pastatų architektas sukūrė Vilniuje. Reikšmingiausi projektai – pramogų ir laisvalaikio centras „Forum palace“ (2003, su architektu G. Čaikausku), biurų pastatas „Viktorija“ (2004, J. Jasinskio g. 16), „Litexpo“ parodų paviljonas (2006, Laisvės pr. 5), Vilniaus universiteto bibliotekos projektas (2004, Saulėtekio al. 9), daugiabučiai gyvenamieji namai M. K. Čiurlionio g. (2006), Nočios g. (2007) Vilniuje.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – R.Paleko „Ramybė“. 2014-aisiais išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimui – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“.

Beveik prieš mėnesį Vyriausybė sudarė darbo grupę, kuri iki liepos 1-osios turi parengti veiksmų planą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo. O Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programoje įtvirtinti planai, kad Lukiškių aikštė būtų sutvarkyta iki 2018-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.