Architektūros stebuklai: pasaulis gaivina šimtamečius pastatus

Žmonėms patinka tvarka architektūroje. Nauji, ką tik suplanuoti, dar nenaudoti ir tobuli – tokie yra naujai pastatytų statinių charakterio bruožai. Tačiau mums juk įdomūs ir objektai, kurie nėra tokie nepriekaištingi. Perdirbti, pakeistomis funkcijomis, kažkada mylėti ir dabar išgelbėti. Tai – pastatai, turintys praeities žymę, kokia nauji tiesiog negali pasigirti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2014, 1:20 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:51 AM

Kai seni statiniai yra išsaugomi ir su meile restauruojami, galima gauti keleriopos naudos. Ne vien tik todėl, kad išsaugome tai, kas bet mūsų pagalbos tiesiog sunyktų, bet ir todėl, kad seni pastatai aplinkai suteikia žavesio.

Deja, restauruoti seną pastatą neretai kainuoja tiek pat, o ir daugiau, nei pastatyti naują. Kartais, norint suremontuoti senus pastatus, tenka juos jungti į grupes, o tai – itin brangu. Tačiau džiugu, kad žmonės ir kompanijos nesiliauna to daryti.

Restauruojant namus derinamos medžiagos, kurios veikiausiai kartu nebūtų naudojamos, jei neatsirastų galimybės padaryti ko nors radikalaus, kad iš seno ir negyvenamo būtų sukurtos tinkamos gyventi erdvės. Dažnai seni pastatai turi mažus langus ir erdves, kurias tenka praplėsti, o langus dėl geresnio apšvietimo – pakeisti.

Restauruojant senus pastatus naudojami netikėti sprendimai vien tam, kad pavyktų sukurti daugiau erdvės: pridėti aukščio, padidinti kambarių skaičių, praplėsti erdvę.

Kaip pastebi interneto portalo „The Cool Hunter“ autorė Tuija Seipell, tokios kūrybingos idėjos, kurios nepaklūsta jokioms griežtoms taisyklėms, leidžia sukurti unikalų, originalų stilių. Derinant senas struktūras su naujomis, pavyksta sukurti netikėtus, linksmus ir praktiškus ansamblius.

Atkartojant arba mėgdžiojant senovines statybines medžiagas, spalvas, formas ir stilius galima sukurti harmoningą ir elegantišką naują stilių. Dar beprotiškiau ir maloniau yra sujungti ir maišyti idėjas, nesistengiant pritapti prie esamo stiliaus.

Kad ir koks būtų senų ir naujų pastatų suderinimo rezultatas, reikia stebėti šią sritį, nes tai yra mada, kuri vis auga. Dar daugiau įspūdingos architektūros mūsų "Facebook" paskyroje 

Dar daugiau įspūdingos architektūros - mūsų  "Facebook" paskyroje!

Parengta pagal „The Cool Hunter“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.