Lietuvoje vieši garsus rusų kilmės danų dizaineris

Šią savaitę Vilniaus dailės akademijos kvietimu į Lietuvoje pirmą kartą vieši rusų kilmės danų dizaineris Borisas Berlinas, tarptautinėje dizaino scenoje išgarsėjęs įvairius apdovanojimus pelniusiais dizaino objektais bei eksperimentiniais gamybos metodais.

B. Berlino kūriniai.
B. Berlino kūriniai.
Daugiau nuotraukų (1)

Dizaino inovacijų centras

2013-02-19 16:27, atnaujinta 2018-03-11 13:24

Kartu su dizaino studijų – 1987 m. įkurtos „Komplot Design“ ir 2010 m. „Iskos – Berlin“ – partneriais B. Berlinas yra sukūręs ryškių darbų industrinio, baldų ir grafinio dizaino srityse ir yra laikomas vienu iš tarptautinių tendencijų diktuotojų.

Bene garsiausiais „Komplot“ dizainerių darbais laikomos kėdės „Gubi“ ir „Non“, kurios gimė pasitelkus inovatyvius gamybos procesus ir yra įvertintos daugybe dizaino apdovanojimų, tarp jų ir prestižiniu „Red Dot“. Šias kėdes savo interjerui pasirinko Niujorko modernaus meno muziejus, o „Gubi“ yra ir nuolatinės šio muziejaus ekspozicijos objektas.

B. Berlin gimė Sankt Peterburge , kur vėliau studijavo ir kūrė optinių bei aviacinių prietaisų dizainą. Dizaineris sako, jog tik atvykęs į Daniją 9-ojo dešimtmečio pradžioje suprato, kad kėdė gali būti kultūros vertybė.

„Dizainas yra tarsi istorijų pasakojimas. Tai dažniausiai gana sudėtinga istorija, susidedanti iš objekto semantikos, morfologijos, materijos, technologijos ir kitų elementų. Bet kuo aiškesnė ta istorija, tuo geriau ją supras žmonės; kuo daugiau joje netikėtumo, tuo giliau ji įsirėš į atmintį; ir, pagaliau, kuo daugiau šypsenų ji sukels – tuo daugiau simpatijų susilauks“ , - sako B. Berlinas.

Be garsių baldų dizaino objektų, „Komplot“ partneriai yra sukūrę ir įvairių kasdieninio naudojimo daiktų bei specialiosios paskirties įrangos – prekių vežimėlio, audinių šėrimo mašinos – dizainą, stendus akinių eksponavimui ir kt.

Įvairių sričių projektų besiimantis B. Berlinas teigia, kad šiandien dizainerio vaidmuo pasikeitė – jis turi suprasti naująsias technologijas, greitai išmokti, kaip jas panaudoti ir prisiimti daugiau atsakomybės. „Vis dėl to dizaineris yra labiau universalistas, nei specialistas. Mes save laikome tarpininkais tarp pramonės ir vartotojų. Galima sakyti, kad esame tarp visko: tarp meno ir gamybos, poezijos ir ekonomikos, savotiškoje niekieno žemėje“, – sako B. Berlin.

Savo patirtimi ir įžvalgomis B. Berlinas vasario 17 -22 d. ir vasario 28-kovo 1 d. dalinsis su Vilniaus dailės akademijos dizaino studentais, remdamasis autorine metodine priemone „Metodinio įrankio sukūrimas / Mano paskutinis kūrinys“ („Creation of the methodological tool / My last design“). Susidomėjusiems dizaineris savo darbus pristatys atviroje paskaitoje, vyksiančioje vasario 21 d., ketvirtadienį , nuo 17 val. VDA Dizaino katedroje, „Electrolux“ maisto ir dizaino laboratorijoje (325 aud.) O B.Berlin vadovaujamų studentų kūrybinių pratybų rezultatai bus pristatomi kovo 1 d.

Projektas „Žinių ir inovacijų perdavimo plėtra bei tyrėjų kompetencijų didinimas kūrybinių industrijų ir dizaino srityje“, projekto kodas Nr. VP1-3.1-ŠMM-01-V-02-006, vykdomas pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „Mokslininkų ir kitų tyrėjų kvalifikacijos tobulinimas, mobilumo ir studentų mokslinių darbų skatinimas“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.