Vyras neviltyje dėl pažeidimo, kurio nepadarė: taip gali atsitikti kiekvienam

Ūkininkauji sau ramiai ir netikėtai sulauki šaukimo į teismą dėl neva užsienyje padaryto nusižengimo. Į tokią padėtį pakliuvo ūkininkas iš Biržų rajono Drąseikių kaimo. 

 V.Kavaliauskas bijo sulaukti dar didesnių nemalonumų.<br> Ekrano nuotr.
 V.Kavaliauskas bijo sulaukti dar didesnių nemalonumų.<br> Ekrano nuotr.
 V.Kavaliauskas bijo sulaukti dar didesnių nemalonumų.<br> Ekrano nuotr.
 V.Kavaliauskas bijo sulaukti dar didesnių nemalonumų.<br> Ekrano nuotr.
 V.Kavaliauskas bijo sulaukti dar didesnių nemalonumų.<br> Ekrano nuotr.
 V.Kavaliauskas bijo sulaukti dar didesnių nemalonumų.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Ragauskienė, Rūta Grigolytė („Lietuvos ryto televizija")

Jun 22, 2017, 6:01 PM, atnaujinta Jun 23, 2017, 1:38 PM

45-erių vyras gavo baudą už viršytą greitį Austrijoje. Ūkininkas tikina iš savo krašto tuo metu nekėlęs kojos. 

Ar pripažinti svetur paskirtą baudą paprastai lemiamą žodį taria Lietuvos teismai. Tačiau Biržų apylinkės teismui nekilo abejonių dėl Austrijos kompetetingos institucijos sprendimo ir ūkininkui dabar teks sumokėti 70 eurų. 

Išvykęs nebuvo

Biržų rajone ūkininkaujantis Vidas Kavaliauskas dievagojasi, kad beveik dešimtmetį toliau Latvijos nėra išvykęs. Todėl nustebo iš Austrijos sulaukęs laiško, kuriame teigiama, kad ten jis viršijo greitį. Laiške nurodytas jo turimos priekabos numeris. 

„Kreipiausi į Biržų policiją, pasiteiravau, ką aš tokiu atveju turiu daryti. Ten paaiškino man, kad jeigu nesi kaltas, nesi buvęs, tau nieko nereikia daryti, nes paprasčiausiai tai yra apsirikimas“, - pasakojo V.Kavaliauskas.

Bet taip jo problemos tik prasidėjo. 

Vietoje baudos – baudžiamoji byla

Pamokytas pareigūnų, ūkininkas laišką išmetė. Bet neseniai vyras sulaukė kvietimo į teismą, kur esą bus nagrinėjama baudžiamoji byla dėl nesumokėtos baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimą Austrijoje.

„Jis turėjo galimybę gavęs Austrijos sprendimą jį skųsti nustatyta tvarka. Jis to nepadarė, o kadangi mes nevertiname to sprendimo teisėtumo ir pagrįstumo klausimo, mes sprendžiame tik šio sprendimo vykdymo ir pripažinimo klausimus“, - tvirtino Biržų apylinkės teismo atstovė Loreta Kleizienė.

Ūkininkas tikina Biržų apylinkės teisme aiškinęs, kad nėra buvęs Austrijoje, o jo priekaba toliau Biržų neišvažiavusi. 

Jis taip pat stebėjosi, kaip apskritai dėl priekabos gali būti baudžiamas už greičio viršijimą, jei priekaba nėra savaeigė ir negalėtų lėkti be automobilio.

„Aš esu nekaltas, kodėl aš turiu gintis? Galvojau, kad yra teisingumas ir teisingumas turi triumfuoti, bet pasirodo, kad tai yra kiekvieno skęstančiojo reikalas ir tavęs kaip žmogaus ne tik įstatymai Lietuvos, bet ir pačios ES negina“, - sakė nusivylęs V.Kavaliauskas.

Suklastojo duomenis?

Ūkininkas kol kas spėlioja, kaip jis galėjo tapti pažeidėju svetur, neiškėlęs kojos iš namų. Jis įtaria, kad kažkas suklastojo priekabos numerius į būtent tokią kombinaciją, kokia yra ant jo priekabos.

Specialistai pritaria, kad taip galėjo įvykti.

„Šiandien yra labai dažna vadinamoji asmens tapatybės vagystė. Gali būti padaromi įvairūs smulkūs pažeidimai pasinaudojant asmenų, kurie gal pametę dokumentus Lietuvoje, duomenimis. 

Taip vyksta tokie nesusipratimai, kai žmogus iš tiesų gali būti apkaltintas tais nusižengimais ar nusikaltimais, kurių nėra padaręs, - aiškino Teisingumo ministerijos atstovas Audris Kutrevičius. - Žmogus turi pateikti įrodymus, kad jis nebuvo tuo metu toje vietoje, kur esą jis padarė šitą nusižengimą ar nusikaltimą.“

Nepavydėtinoje situacijoje atsidūręs ūkininkas tikina dėl 70 eurų nenuskurs, tačiau piktinasi, kad niekas nėra apsaugotas nuo tokių pinklių. 

„Išsigandau dėl to, kad gali būti ir dar tokių „dovanėlių“, kokių tikrai maža nepasirodys. Gali ateiti kažkokios paskolos ir būti kažkokie nusikaltimai padaromi. Kaip prokuroras aiškino, gali gauti net tokią „dovanėlę“ - atvažiuos ir suims už kažkokioje šalye padarytą nusikaltimą“, - įspėjo V.Kavaliauskas.

Ar pripažinti svetur skirtas pinigines baudas, sprendžia Lietuvos teismai. Šiais metais iš Europos Sąjungos kompetetingų institucijų sulaukta 193 prašymų pripažinti  pinigines sankcijas. 155 prašymai patenkinti. 

Daugiausia suplaukia baudos už greičio viršijimą ar kelių mokesčio nesumokėjimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.