Vėstantys orai, lietus ir šunų sveikata: ką reikia žinoti, kad apsaugotumėte savo augintinį?

2024 m. spalio 14 d. 09:00
Ruduo ir artėjanti žiema atneša ne tik nuostabiai spalvotą gamtą, bet ir vėsesnius, drėgnesnius orus. Nors dauguma šunų džiaugiasi rudeniniais pasivaikščiojimais, šaltis ir lietus gali kelti pavojų jų sveikatai. Kad šuo liktų sveikas, svarbu suprasti, kaip oro pokyčiai veikia jo organizmą, kokių susirgimų rizika padidėja, ir kada verta kreiptis į veterinarijos gydytoją.
Daugiau nuotraukų (9)
Kodėl šuniui reikia ypatingos priežiūros keičiantis orams?
Šunys, kaip ir žmonės, jautriai reaguoja į staigius oro pokyčius. Perėjimas iš šiltų vasaros dienų į vėsų ir lietingą rudenį gali tapti iššūkiu jų imunitetui. Mažesni šunys ir trumpaplaukiai šunys yra ypač jautrūs, tačiau dėl drėgmės ir šalčio gali susirgti net ir tvirtesni, ilgesnio kailio šunys. Supratimas, kaip padėti šuniui prisitaikyti prie šių pokyčių, gali padėti išvengti sveikatos problemų.
Kvėpavimo takų ligos
Vienas dažniausių susirgimų, kuris gali atsirasti dėl lietaus ir šalto oro, yra bronchitas. Ši liga pasireiškia kvėpavimo takų uždegimu, dažnai sukeliančiu sausą, nuolatinį kosulį, kuris gali būti varginantis tiek šunis, tiek šeimininkus. Bronchitą gali sukelti ne tik šaltis, bet ir drėgmė, todėl šunims, kurie dažnai sušlampa ar praleidžia daug laiko lauke lietingomis dienomis, kyla didesnė rizika.
Kada verta sunerimti? Jei pastebite, kad jūsų šuo kosėja, yra vangus ar praradęs apetitą, gali būti, kad jo kvėpavimo takai yra sudirgę. Tokiu atveju būtina kreiptis į veterinarą, kuris padės nustatyti diagnozę ir paskirs tinkamą gydymą. Vilniuje įsikūrusi Begemoto veterinarijos klinika yra viena iš vietų, kur galite kreiptis dėl išsamaus šuns sveikatos patikrinimo ir reikiamos pagalbos, jei jūsų augintinis susiduria su kvėpavimo problemomis.
Sąnarių skausmai ir artritas
Atvėsus orams, didėja rizika, kad šuniui pasireikš sąnarių skausmas ar net artrito simptomai, ypač jei jis yra vyresnis arba jau turi sąnarių problemų. Šaltyje sąnariai gali stingti, o šunys, kaip ir žmonės, gali jausti diskomfortą, kai temperatūra nukrenta.
Jei pastebite, kad jūsų šuo šlubuoja, sunkiai vaikšto, atrodo nelankstus („surakintas“) arba nenori žaisti ar bėgioti kaip anksčiau, verta jį nuvesti pas veterinarijos gydytoją – ortopedą. Begemoto veterinarijos klinika teikia išsamią sąnarių patikrinimo paslaugą ir gali pasiūlyti gydymo ar prevencijos priemonių, kurios padės jūsų šuniui jaustis patogiau net ir žiemišku oru.
Hipo– ir hipertermija
Vėsiais rudens ir žiemos mėnesiais dažnai girdime apie hipotermiją, tačiau taip pat svarbu paminėti ir hipertermiją – būklę, kai šuns kūnas perkaista. Nors dauguma šunų nejautrūs šalčiui taip, kaip mes, jie vis peršalti. Tai dažniausiai nutinka šunims su trumpesniu kailiu, mažiems šunims arba vyresnio amžiaus augintiniams. Hipotermija pasireiškia drebuliu, vangumu ir sumažėjusia reakcija.
Tačiau žiemą su storu kailiu šunys gali susidurti su priešinga problema – perkaitimu. Tai gali nutikti dėl intensyvios veiklos su šiltesniais drabužiais ar ilgų pasivaikščiojimų be pertraukų. Perkaitimas dažniausiai pasireiškia sunkiu kvėpavimu, greitu širdies ritmu ir netgi alpimu.
Abu šie sutrikimai reikalauja greitos veterinarinės pagalbos, todėl Begemoto veterinarijos klinika yra tinkama vieta skubiai kreiptis į specialistus, kurie įvertins jūsų šuns būklę ir paskirs tinkamą gydymą.
Odos problemos ir infekcijos
Vėsiais ir drėgnais rudens mėnesiais taip pat padidėja odos infekcijų ir sudirgimų rizika. Dėl nuolatinio drėgmės ir įjungto šildymo namuose poveikio odos pH gali pakisti, atsiranda bakterijų bei grybelių dauginimosi pavojus. Drėgna aplinka gali skatinti tokių ligų kaip dermatitas atsiradimą, o per dažnas kailio plovimas pašalina natūralius odos aliejus, paliekant odą jautresnę infekcijoms. Dėl įjungto šildymo namuose, oda natūraliai tampa sausesnė, gali suintensyvėti odos pleiskanojimas, kasymasis.
Saugodami šunį nuo drėgmės, galite padėti išvengti šių problemų. Jei pastebite, kad jūsų šuns oda paraudusi, jis nuolat kasosi ar turi žaizdelių, pasikonsultuokite su veterinarijos gydytoju – dermatologu. Begemoto veterinarijos klinika siūlo įvairias dermatologines paslaugas, padėsiančias išlaikyti jūsų augintinio odą sveiką net ir drėgnuoju sezonu.
Kaip apsaugoti šunį nuo šaltų orų?
  • Apranga. Mažiems, trumpaplaukiams arba senyviems šunims žieminiai drabužiai, tokie kaip striukės ar lietpalčiai, gali suteikti reikiamą šilumos izoliaciją ir apsaugoti nuo peršalimo.
  • Kailio priežiūra. Per ilgai šlapias kailis gali sukelti sveikatos problemų, todėl pasirūpinkite, kad šuo būtų sausas po kiekvieno pasivaikščiojimo. Geriausia rankšluosčiu nušluostyti šuns kailį, kad jis kuo greičiau išdžiūtų.
  • Sutrumpinti pasivaikščiojimai. Per lietingą orą geriau dažniau, bet trumpiau išvesti šunį į lauką. Tai leis jam atlikti reikalus, tačiau sumažins riziką susirgti.
  • Sveikatos patikrinimai. Reguliarūs apsilankymai pas veterinarą padės nustatyti ar išvengti oro sąlygomis sukeliamų negalavimų. Begemoto veterinarijos klinika yra pasirengusi suteikti jums ir jūsų šuniui profesionalią pagalbą ir patarimus.
Kada kreiptis į veterinarą?
Jeigu pastebite simptomus, tokius kaip kosulys, letargija, sunkus kvėpavimas, sąnarių skausmas ar odos pakitimai, neignoruokite jų. Begemoto veterinarijos klinika siūlo pilną diagnostikos ir gydymo paslaugų spektrą, kuris padės nustatyti tikslią problemą ir greitai pasirūpinti šuns sveikata.
Pasirūpinus tinkama apsauga ir reguliariais apsilankymais pas veterinarą, rudenį ir žiemą jūsų šuo galės džiaugtis sveikais ir saugiais pasivaikščiojimais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.