Begemotas skiepų nebijo: šunų ir kačių skiepai. Kodėl tai svarbu?

2024 m. liepos 19 d. 14:00
Skiepai yra vienas svarbiausių būdų apsaugoti jūsų augintinį nuo pavojingų ligų. Tiek šunims, tiek katėms reikalinga tinkama vakcinacija, kad būtų išvengta infekcijų, kurios gali kelti grėsmę ne tik jų sveikatai, bet ir gyvybei. Šiame straipsnyje apžvelgsime šunų ir kačių skiepų svarbą, dažniausiai rekomenduojamus vakcinacijos grafikus ir kaip veterinarijos klinika „Begemotas“ Vilniuje gali padėti jums užtikrinti, kad jūsų augintinis būtų sveikas ir apsaugotas.
Daugiau nuotraukų (28)
Kodėl šunims ir katėms reikia skiepų?
Vakcinacija yra efektyviausias būdas apsaugoti augintinius nuo daugybės pavojingų ir dažnai mirtinų ligų. Skiepai ne tik padeda apsaugoti jūsų gyvūną, bet ir sumažina ligų plitimą bendruomenėje. Be to, kai kurios ligos, pvz., pasiutligė, yra zoonozinės, tai reiškia, kad jos gali būti perduodamos žmonėms.
Šunų skiepai ir vakcinacijos grafikas
  • Pasiutligė: Šis skiepas yra būtinas ne tik dėl šuns sveikatos, bet ir dėl teisinių reikalavimų. Pasiutligė yra mirtina ir gali būti perduodama žmonėms. Pagal galiojančius Lietuvos Respublikoje galiojančius įstatymus skiepai nuo pasiutligės yra privalomi visiems šunims.
  • Šunų parvovirusas. Labai užkrečiama liga, kuri gali sukelti sunkią viduriavimo ir vėmimo formą, dažnai būna mirtina jauniems šuniukams.
  • Šunų maras. Tai virusinis susirgimas, kuris sukelia virškinamojo trakto, kvėpavimos, šalinimo bei nervinės sistemos negalavimus. Šuns maro ligos eiga paprastai prasideda staigiu temperatūros šuoliu (iki 41 °C). Būdinga yra tai, kad pradinėje ligos stadijoje karščiavimas praeina per kelias dienas, po to vėl padidėja.
  • Šunų maras ir parvovirusas yra pavojingiausios neskiepytų, jaunų šuniukų. Šuns skiepai nuo maro ir parvoviruso yra labai rekomenduojami mūsų veterinarijos klinikos specialistų.
  • Šunų paragripo virusas. Virusas, kuris gali paveikti šuns kvėpavimo, virškinimo ir nervų sistemas.
  • Šunų adenovirusas. Šis virusas sukelia virusinį hepatitą ir kvėpavimo takų ligas.
  • Leptospirozė. Bakterinė infekcija, kuri gali būti perduodama tiek šunims, tiek žmonėms. Rizika ypač didelė šunims, kurie dažnai būna lauke arba kontaktuoja su laukiniais gyvūnais.
  • Šunų maras ir parvovirusas yra pavojingiausios neskiepytų, jaunų šuniukų. Šuns skiepai nuo maro ir parvoviruso yra labai rekomenduojami mūsų veterinarijos klinikos specialistų.
  • Šunidžių kosulys. Nebūkite suklaidinti šio viruso pavadinimo, tai nėra tik prieglaudose gyvenančių gyvūnų ligą. Šia liga gali užsikrėsti bet kuris gyvūnas, kuris turi kontaktą su kitais šunimis. Tai infekcija, kuri gali sukelti sunkius kvėpavimo takų sutrikimus.
Šunų vakcinacijos grafikas
6–8 savaičių amžiaus: pirmieji šuniuko skiepai nuo virusinių ligų: parvovirusas, paragripo virusas, šunų maras, adenovirusas. Tarptautiniai vakcinos inicialai DHPPi.
10–12 savaičių amžiaus: kartojami 6–8 savaičių skiepai ir papildomai skiepijama nuo pasiutligės (R) ir leptospirozės (L). Tarptautiniai vakcinos inicialai R ir L.
Vyresniu nei 2 metų šunis galima revakcinuoti nuo virusinių ligų ir pasiutligės (ar tik nuo jos) kasmet arba kas metus, priklausomai vakcinos gamintojo rekomendacijų informaciniame lapelyje.
Dėl geriausio šunų vakcinacijos plano jūsų augintiniui gali pakonsultuoti veterinarinės medicinos centro Begemotas specialistai.
Kačių skiepai ir vakcinacijos grafikas
Katinų skiepai gali būti skirstomos pagrindinius ir papildomus. Pagrindiniai skiepai katėms yra nuo kačių maro (kačių panleukopenija), pasiutligės, virusinio rinotracheito ir kalicivirozės.
Papildomi skiepai katėms dažniausiai naudojami jei katės eina į lauką, auginamos yra veislyne, prieglaudose arba dažnai dalyvauja kačių parodose. Papildomi skiepais katėms būna nuo leukemijos, chlamidiozės, bordateliozės bei kitų katėms būdingų infekcinių ligų.
  • Pasiutligė: Būtinas skiepas visoms katėms, pagal LR įstatymus ir dėl zoonozinės rizikos.
  • Kačių maras – panleukopenija. Virusas, kuris sukelia stiprią viduriavimo formą ir gali būti mirtinas.
  • Virusinis rinotracheitas – kačių herpes virusas. Sukelia kvėpavimo takų ligas.
  • Kačių kalicivirusas. Sukelia kvėpavimo takų ir burnos infekcijas.
Kačių vakcinacijos grafikas:
8 savaičių amžiaus: Panleukopenija, herpes virusas, kalicivirusas
12 savaičių amžiaus: kačiukai skiepijami nuo virusinių ligų bei pasiutligės
Vėliau kates rekomenduojama skiepyti kasmet (kas 12mėn.), taip užtikrinant stiprų imuninį atsaką lengvai plintančioms ligoms.
Kaip paruošti šunis ir kates skiepams?
Prieš kiekvieną vakcinaciją augininius svarbu nukirminti. Nukirminti gali ir pat šeimininkas – suduodamas antihelmintinius vaistus pagal augintinio svori likus 10–14 dienų iki planuojamo skiepo. Šie vaistai yra receptiniai ir juo galite įsigyti veterinarijos klinikose. SVARBU: antihelmintiniai vaistai (vaistai nuo virškinamojo trakto parazitų/kirmėlių) būtini ir katėms, gyvenančioms namuose.
Veterinarijos klinika „Begemotas“, įsikūrusi Vilniuje, yra puiki vieta, kur galite užtikrinti, kad jūsų augintinis gautų visus reikalingus skiepus ir vakcinacijas. Ši veterinarijos klinika siūlo platų veterinarinių paslaugų spektrą, įskaitant profilaktinius sveikatos patikrinimus, vakcinacijas, laboratorinius tyrimus ir skubią pagalbą.
Tinkamas vakcinacijos grafiko laikymasis yra esminis veiksnys, siekiant užtikrinti jūsų augintinio sveikatą ir gerovę. Nepriklausomai nuo to, ar turite šunį, ar katę, svarbu reguliariai lankytis veterinarijos klinikoje ir gauti reikiamus skiepus. Veterinarijos klinika „Begemotas“ Vilniuje yra pasirengusi padėti jums rūpintis savo augintinio sveikata ir apsaugoti jį nuo pavojingų ligų. Nepamirškite, kad laiku suteikti skiepai ne tik apsaugos jūsų augintinį, bet ir prisidės prie visos bendruomenės sveikatos ir saugumo.
GyvūnaiŠuoKatė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.