Beždžionių raupų rizika augintiniams: tikimybė nedidelė, tačiau įmanoma

Vis dar neaišku, kurie gyvūnai gali užsikrėsti beždžionių raupais, tačiau ekspertai teigia, kad tikimybė, jog savo šunį ar katę užkrėsite virusu, yra nedidelė.

 Sergantis šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Sergantis šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-07 20:14

JAV daugėjant beždžionių raupų atvejų, ne be pagrindo kyla klausimas, kokia rizika gresia mūsų keturkojams draugams, kai jie su užsikrėtusiais šeimininkais glaudžiasi namuose.

Blogos naujienos: CDC duomenimis, nežinome, ar šunys ir katės gali užsikrėsti beždžionių raupais nuo žmonių. Tačiau gali būti, kad žmonės apskritai gali perduoti virusą gyvūnams, kai juos glosto, glamonėja, dalijasi miegojimo vieta, maistu ir bučiuojasi.

Šunys ir katės gali užsikrėsti kitais ortogenų virusais, pavyzdžiui, vakcinos virusu, kuris naudojamas raupų ir beždžionių raupų vakcinose, tačiau šiuo metu tai nekelia susirūpinimo.

Taip pat nežinoma, ar šiuo virusu gali užsikrėsti mažiau įprasti naminiai gyvūnai, pavyzdžiui, jūrų kiaulytės ir žiurkėnai. CDC teigia, kad „galbūt“ gali užsikrėsti suaugę naminiai triušiai, taip pat pelės ir žiurkės. Šinšilos ir ežiai, kiti mažiau populiarūs naminiai gyvūnai, gali užsikrėsti beždžionių raupais.

JAV beždžionių raupai nėra endeminiai, t. y. jie natūraliai neplinta tarp gyvūnų, pavyzdžiui, graužikų, kaip tai vyksta Afrikoje, kur virusas retkarčiais persiduoda žmonėms, kuriems jie įkanda arba juos apdrasko.

Agentūra teigia, kad kol kas nėra patvirtintų pranešimų apie tai, kad sergantys žmonės būtų perdavę beždžionių raupus gyvūnams. Paskutinį kartą JAV naminiai gyvūnai beždžionių raupais užsikrėtė 2003 m., kai naminiai prerijų šunys buvo laikomi kartu su importuotomis žiurkėmis ir kurmiais, kurie buvo užsikrėtę šiuo virusu; dėl to JAV vidurio vakaruose susirgo apie 70 žmonių.

Amerikos veterinarijos gydytojų asociacija taip pat teigia, kad tikimybė, jog savo augintinį užkrėsite beždžionių raupais, yra „labai maža“.

„Iki šiol nėra jokių įrodymų, kad šunys ir katės gali užsikrėsti beždžionių raupais ar net gali būti jų rezervuaras, – sakė Niujorke esančio Švarcmano gyvūnų medicinos centro vyriausioji gydytoja daktarė Katherine Quesenberry. „Tai nereiškia, kad rizika yra lygi nuliui, bet tai labai mažai tikėtina.“

Ir ne, jūsų augintinis negali užsikrėsti beždžionių raupais pasivaikščiojimo po parką metu, teigia Floridos universiteto Veterinarijos koledžo Infekcinių ligų ir imunologijos katedros profesorius emeritas Carlosas Romero.

Tai nereiškia, kad užsikrėtę žmonės neturėtų imtis atsargumo priemonių prie savo augintinių.

„Informacijos apie tai, ką beždžionių raupai daro naminiams gyvūnams, šioje šalyje neturime“, – sakė C. Romero. „Tai didelis klausimynas, tačiau tai kelia susirūpinimą, ir potencialiai tai yra įmanoma, atsižvelgiant į tai, ką matėme praeityje su kitų rūšių gyvūnais.“

Ką daryti su augintiniais, jei susirgote beždžionių raupais

Norėdami būti atsargesni, beždžionių raupais užsikrėtę žmonės turėtų vengti kontakto su naminiais ir laukiniais gyvūnais, kad išvengtų viruso plitimo, teigė CDC ir ekspertai, su kuriais kalbėjomės. Be to, jei sergate beždžionių raupais, turėtumėte saugoti juos nuo bet kokių savo tvarsčių ar kūno skysčių.

Jei esate vienintelis, galintis pasirūpinti savo augintiniais, geriausia plauti rankas prieš juos liečiant ir po to. Norėdami būti ypač atsargūs, bet kokius bėrimus ar pažeidimus galite pridengti ilgomis rankovėmis, ilgomis kelnėmis arba pirštinėmis. CDC taip pat siūlo prie savo augintinių dėvėti kaukes; nors virusas pirmiausia plinta per odos sąlytį su oda, jis taip pat gali būti aptinkamas su kvėpavimo takų lašeliais ir seilėmis.

Jei įmanoma, augintiniai turėtų likti kituose namuose, kol pasveiksite, jei neturėjote artimo kontakto su jais.

Prieš priimdami savo augintinį atgal į namus, būtinai dezinfekuokite visus skalbinius, patalynę, rankšluosčius, žaislus ar maisto dubenėlius, kuriuos galėjote paliesti ir su kuriais jie turės sąlytį.

C. Romero teigė, kad beždžionių raupai yra labai „ištvermingas virusas“, kurį sunku sunaikinti, nes jis ypač atsparus įvairioms aplinkos sąlygoms. „Jis gali ištisas savaites gulėti ant žemės apsaugotas, kitaip nei koronavirusas, kuris sunaikinamas per kelias minutes.“

CDC teigia, kad mokslininkai nustatė, jog gyvas beždžionių raupų virusas išliko užsikrėtusio asmens namuose 15 dienų po to, kai jis iš jų išvyko. Tyrimai taip pat rodo, kad kiti giminingi ortopox virusai gali išgyventi namų aplinkoje kelias savaites ar mėnesius, o ant porėtų medžiagų, pavyzdžiui, patalynės ir drabužių, virusai gali gyventi ilgiau nei ant neporėtų medžiagų, pavyzdžiui, plastiko, stiklo ir metalo.

CDC teigia, kad virusas yra jautrus muilui, dezinfekavimo priemonėms, plovikliams ir kitoms valymo priemonėms. Taigi virusas turėtų būti sunaikintas paprasčiausiai nušluostant arba išskalbiant skalbyklėje.

Ką daryti, jei jūsų augintinis užsikrėtė beždžionių raupais

Jei jūsų augintinis užsikrėtė beždžionių raupais, CDC pataria bent 21 dieną likti namuose ir nesiartinti prie kitų žmonių ir gyvūnų.

Kai kurie žmonės, įskaitant nėščius, turinčius nusilpusį imunitetą, prižiūrinčius mažus vaikus arba sergančius atopiniu dermatitu ar egzema, neturėtų prižiūrėti beždžionių raupais užsikrėtusio gyvūno, nes yra didelė sunkios ligos rizika.

Ir jei tai dar nebuvo akivaizdu, nevalykite ir nemaudykite galimai užsikrėtusio augintinio cheminėmis dezinfekcinėmis priemonėmis, vandenilio peroksidu, alkoholiu, rankų dezinfekavimo priemone, servetėlėmis ar kitais potencialiai pavojingais valikliais, kurie nėra skirti gyvūnams.

Ekspertai nėra tikri, kaip atrodo šunų ir kačių beždžionių raupai, tačiau įtaria, kad simptomai panašūs į žmonių ir kitų infekcinių ligų, pvz:

– Mažai energijos – Apetito stoka – Pilvo pūtimas – Išskyros arba pluta iš nosies ar akių – Pažeidimai arba bėrimai, panašūs į spuogus ar pūsles – Į gripą panašūs simptomai, tokie kaip kosulys, sloga, karščiavimas ir paraudusios akys

Jei manote, kad jūsų augintinis serga beždžionių raupais, turėtumėte paskambinti veterinarijos gydytojui arba vietos sveikatos apsaugos pareigūnams, kad jie galėtų ištirti infekcijos šaltinį (jei tai buvote ne jūs).

Ar žmonės arba naminiai gyvūnai gali užkrėsti kitus gyvūnus beždžionių raupais?

Vykstant COVID pandemijai sužinojome, kad žmonės gali perduoti koronavirusą naminiams ir laukiniams gyvūnams, įskaitant liūtus, elnius, tigrus, šunis, kates, ūdras, hienas ir hipopotamus, ir tai mokslininkai vadina „atvirkštinėmis zoonozėmis“.

Laimei, COVID plitimas tarp žmonių ir gyvūnų, taip pat perdavimas tarp gyvūnų, kiek mums žinoma, nesukėlė visiškai naujo rezervuaro, kuriame galėtų cirkuliuoti koronavirusas. Tačiau logiška bent jau apsvarstyti, kokia tikimybė, kad taip nutiks su beždžionių raupais.

Laimei, ekspertai nėra įsitikinę, kad turėtume dėl to nerimauti.

„Šiuo metu tai labai tolima, – sakė C. Romero.

„Kažkas turėtų padaryti kažką labai, labai beprotiško, kad užkrėstų laukinius graužikus, o aš nesugalvoju ką.“

C. Romero sakė, kad jis nesakytų, jog pavojaus visai nėra, tačiau nėra įrodymų, kad taip gali nutikti tuo atveju, jei beždžionių raupai išsiveržtų į viešumą.

Rugpjūčio 4 d. duomenimis, JAV užregistruota 6 617 beždžionių raupų atvejų, o visame pasaulyje – 26 208 atvejai.

Parengta pagal buzzfeednews.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.