ISM rektoriaus šeimos šunys per keliones mėgaujasi viešbučių malonumais

ISM vadybos ir ekonomikos universiteto rektoriaus Nerijaus Pačėsos ir jo žmonos menininkės Laimos namus Žaliakalnyje saugo net trys keturkojai. Nors svečius jie sutinka skardžiu lojimu, netrukus tampa nuoširdžiais draugais.

L.Pačėsienė ir jos duktė Liepa tris cvergšnaucerių veislės keturkojus vadina puikiais draugais bei namų sargais.<br>M. Patašius
L.Pačėsienė ir jos duktė Liepa tris cvergšnaucerių veislės keturkojus vadina puikiais draugais bei namų sargais.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

May 20, 2013, 11:31 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:58 PM

Žinomų kauniečių šeima įsitikinusi, jog sargesnių, meilesnių ir protingesnių šunų už barzdočius cvergšnaucerius negali būti.

Šie juodi šiurkščiaplaukiai šunys puikiai sutaria ne tik su šeimininkais, bet ir su jų dukterimis – devyniolikmete Ieva ir penkiamete Liepa.

Cvergšnauceriai puikiai bendrauja su rektoriaus šeimos bičiuliais ir svečiais – vos juos išvydę garsiai aploja, o paskui nustebina dainavimu.

Namuose gyvena šunų šeima

Erdviuose namuose gyvena cvergšnaucerių šeima: patinas Teris, kalytė Iris ir jų palikuonis Todis.

„Po vienu stogu gyvename dvi šeimos – mes ir šuneliai. Stebėdami gyvūnų šeimos santykius, neretai ir patys turime ko iš jų pasimokyti.

Mūsų barzdočiai labai atsakingai augino Todį ir kitus savo mažylius, visada rūpinasi vienas kitu, rodo pagarbą“, – pasakojo L.Pačėsienė.

Šeimininkai siūlė atkreipti dėmesį, kad lakstydami iš namo į lauką ir atgal patinai kaskart pro duris įbėgti pirmai leidžia Iris.

Teris buvo pirmasis kauniečių namuose apsigyvenęs cvergšnauceris. Jį Pačėsos įsigijo prieš dešimtmetį.

Po metų atsirado kalytė, kuri dar po metų atsivedė iškart aštuonis šunelius. Visi mažyliai, išskyrus Todį, likusį Pačėsų namuose, sulaukė naujų šeimininkų.

Cvergšnauceriais Pačėsos susižavėjo lankydamiesi vienoje šunų parodoje. Jiems patiko, kad šunys gražūs, tvirti, raumeningi, energingi, žaismingi ir budrūs.

Už mažylį atidavė santaupas

Po kurio laiko atėjusi į dar vieną gyvūnų parodą šeima išėjo su maždaug trijų mėnesių šuneliu. Juodaplaukis Teris taip patiko tuomet devynerių metų poros dukteriai Ievai, kad mergaitė už gyvūną nepagailėjo visų savo santaupų.

N.Pačėsa pasakojo, jog dairantis gyvūno šeimai buvo svarbu, kad šuo būtų ne tik prieraišus ir sargus.

„Norėjome rasti nedidelį, neagresyvų, su vaikais puikiai sutariantį keturkojį. Teris, o vėliau ir dar du šios veislės šunys atitiko ir net pranoko mūsų lūkesčius. Jie puikiai pritapo prie mūsų gyvenimo būdo. Be to, visi trys šunys yra labai bendraujantys ir puikūs dainininkai. Staugimu pritaria dainuojančiai mano žmonai“, – augintinius gyrė N.Pačėsa.

Kilmės dokumentus turintys kauniečių keturkojai yra įvairių Lietuvos ir tarptautinių šunų parodų dalyviai bei nugalėtojai. Daugiausia įvertinimų yra pelnęs Teris, kuris parodose dalyvauja nuo 5 mėnesių.

Maudynes tenka trumpinti

„Mums svarbūs ne šunų apdovanojimai, o jų prieraišumas ir draugystė. Su šunimis ne tik einame pasivaikščioti po parkus Kaune. Su jais keliaujame po visą Lietuvą, aktyviai pramogaujame“, – tvirtino N.Pačėsa.

Bet kuriuo metų laiku kauniečius galima pamatyti su šunų trijule vaikštinėjančius pajūryje ar prie ežerų. Pačėsoms smagu, kad netrūksta viešbučių, kuriuose jie be problemų gali apsistoti su tokia gausa gyvūnų.

Kauniečių augintiniai mėgsta pramogas ne tik sausumoje, bet ir vandenyje. Ypač jos žavi Terį, kuris plaukioti ir pliuškentis galėtų ištisomis valandomis. Tačiau po vieno įvykio, kuris šiam šuniui vos nesibaigė tragiškai, šeimininkai jo maudynių laiką priversti riboti.

„Kartą Teris ežere smarkiai peršalo, nors lauke termometro stulpelis rodė 32 laipsnius karščio. Kai šuo pasijuto blogai, iš pradžių pamanėme, jog jis gavo saulės smūgį. Tačiau veterinarai paaiškino, jog per ilgai net šiltame vandenyje prabuvęs šuo peršalo, nes jo temperatūra siekė vos 35 laipsnius. Terį teko ilgai masažuoti, kol jo kūnas atšilo. Po to karto jo maudynės trunka gerokai trumpiau“, – sakė L.Pačėsienė.

Būtina pešti kailį

Birutė Karvelienė

Veterinarė

„Šiurkščiaplaukiai ir tvirtai sudėti cvergšnauceriai kilę iš Vokietijos. Veislės pavadinimas kilo nuo vokiško žodžio – „Schnauze“, kuris lietuviškai reiškia – snukis.

Anksčiau šuo buvo vertinamas už sargumą. Puikiai medžiodavo žiurkes, mokydavosi triukų. Šiandien jis puikus draugas. Kai kurie šios veislės šunys gali būti atsargūs su nepažįstamais žmonėmis, tačiau dažniausiai visus myli.

Gerai prižiūrimo šuns kailis neturi kvapo. Kailį reikia šukuoti, kad šis nesusiveltų. Būtina maždaug du kartus per metus kailį pešioti, pakirpti kojų, galvos srityje. Šie šunys tinka gyvenantiems bute, nes nėra dideli. Energingiems keturkojams reikia ilgų kasdienių pasivaikščiojimų, žaidimų. Šunys lengvai dresuojami, nelinkę kandžiotis, gerai sutaria su vaikais ir kitais šunimis.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.