JAV ekspertas išskyrė didžiausias rizikas: prakalbo apie dramatišką palūkanų normų augimą

„Freedom Capital Markets“ vyriausiasis pasaulinis strategas Jay Woodsas sako, kad didžiausia rizika akcijų rinkoms šiais metais yra galimas dramatiškas palūkanų normų augimas arba sumažėjimas. Pasak jo, rinkos yra susikoncentravusios į Federalinės rezervų sistemos (JAV centrinis bankas, FED) veiklą bei numato galimus svyravimus.

Manoma, kad didžiausia rizika akcijų rinkoms šiais metais yra galimas dramatiškas palūkanų normų augimas arba sumažėjimas.<br>Unsplash.
Manoma, kad didžiausia rizika akcijų rinkoms šiais metais yra galimas dramatiškas palūkanų normų augimas arba sumažėjimas.<br>Unsplash.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

May 2, 2024, 2:20 PM, atnaujinta May 2, 2024, 2:29 PM

Tačiau, anot eksperto, akcijų rinkoms nėra svarbu, kas 2024 m. bus išrinktas JAV prezidentu. Jo teigimu, noras yra vienas – kad rinkimai kuo greičiau pasibaigtų.

Interviu su J.Woodsu Niurjorke, JAV, vyko anglų kalba kartu su žurnalistais iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

– Kokia, jūsų nuomone, yra didžiausia šių metų rizika rinkose, į kurią reikia atkreipti dėmesį?

– Didžiausia rizika, apie kurią žmonės kalbės, yra FED ir palūkanų normos. Jei palūkanų normos pradės dramatiškai judėti viena ar kita kryptimi, tai gali sukelti tam tikrų rinkos svyravimų. Mes labai susikoncentravę į FED.

Nežinau, iš kur atsirado skaičius šeši sumažinimai (palūkanų normų JAV – ELTA). Rinka tikrai neatsižvelgia į šešis sumažinimus, nes mes neturėjome išpardavimo.

– Kalbant apie palūkanų normas, yra sakančių, kad Europos Centrinis Bankas vilkina palūkanų normų mažinimo procesą. Kokia jūsų nuomonė dėl to?

– Tai yra siaubingas amerikietiškas dalykas, bet aš pirmiausia sutelkiu dėmesį į JAV akcijų rinką (...). Mes atidžiai stebime, kas vyksta Europoje ir susirūpinimą dėl infliacijos, bet jų bankų politika smarkiai nesiskyrė nuo mūsų.

– Šiek tiek kalbant apie rinkimus. Kokia būtų didžiausia rizika? Nes jei Trumpas vėl ateitų į valdžią, galbūt būtų papildomi muitai, rinkos apsauga, ką tai reikštų JAV? Ar jūs kažkaip ruošiatės abiem galimiems scenarijams?

– Apskritai, kai žiūrime į rinkimų ciklus, nesvarbu, kas bus išrinktas. Tiesiog norime, kad tie rinkimai pasibaigtų. Bus antraščių ir tai sakau žmonėms, sakau klientams, užsidėkite ausines, užsirakinkite, nes rinkai dienos pabaigoje tai nerūpi. Bus pakilimų ir nuosmukių, remiantis kai kuriomis beprotiškomis antraštėmis, kurių negaliu nuspėti, nes čia, Jungtinėse Valstijose, turime du labai nenuspėjamus žmones.

Tačiau galiu nuspėti, kad laikui bėgant rinka pamirš kai kurias iš šių beprotiškų antraščių ir sutelks dėmesį į politiką. Ir paprastai, viskas palanku ir po rinkimų gauname malonų svyravimą. Taigi nemanau, kad rinka tam teikia pirmenybę.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.