Negalią turintiems pensininkams – pokyčiai: kas keisis nuo birželio

Antradienį Seimas galutinai pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis nustatoma, kad pensinį amžių pasiekusiems asmenims, negalios išmokos mokamos, jei šios yra didesnės nei būtų senatvės pensija.

Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis nustatoma, kad pensinį amžių pasiekusiems asmenims, negalios išmokos mokamos, jei šios yra didesnės nei būtų senatvės pensija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis nustatoma, kad pensinį amžių pasiekusiems asmenims, negalios išmokos mokamos, jei šios yra didesnės nei būtų senatvės pensija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

May 14, 2024, 11:19 AM, atnaujinta May 14, 2024, 11:21 AM

Už projektą priėmimo stadijoje balsavo 113, prieš nebalsavo ir nesusilaikė nei vienas parlamentaras.

Šie pakeitimai įsigalioja 2024 m. birželio 1 d.

Kaip teigiama aiškinamajame Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo rašte, šie pakeitimai leis užtikrinti, kad senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims visais atvejais išliks teisė gauti anksčiau paskirtas invalidumo ar netekto darbingumo pensijas.

Taip pat nustatomi atvejai, kai asmenims gaunantiems invalidumo ir riboto dalyvumo išmokas pasiekus pensinį amžių keičiasi mokamų pensijų rūšis. Jeigu asmeniui nustatomas 70 proc. ir didesnis netektas dalyvumas, pradedama mokėti senatvės pensija su negalia, jei nustatomas 65 proc. dalyvumas ir mažiau – senatvės pensija.

Teigiama, kad tokio aiškumo prireikė nuo 2024 m. sausio 1 d. pradėjus įgyvendinti Lietuvos Respublikos asmenų su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymą.

Tad, derinant Socialinio draudimo pensijų įstatymą su Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymu, pastarajame numatyti pokyčiai teisėje gauti didesnę senatvės pensiją asmeniui su negalia susieti su dalyvumo lygio nustatymo procedūra.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.